In de vierde klasse A gaat VV Oegstgeest na vier speelrondes fier aan kop. Het team van coach Huig Jan Heeringa haalde de volle buit binnen. Datzelfde gold tot aan het afgelopen weekend voor Roodenburg. De blauwzwarten kregen echter klop bij Van Nispen (4-2). Aanstaande zaterdag kunnen zij zich revancheren. Dat moet dan wel op bezoek bij de koploper gebeuren. Kamal Belkerma (Roodenburg) en Oegstgeestenaar Bob den Hollander blikken vooruit.

Voor het dit seizoen voortvarend (3 duels – 9 punten, doelsaldo: 18-1) gestarte Roodenburg was het verlies bij Van Nispen een fikse tegenvaller. ,,We wisten vooraf hoe ze zouden spelen en we hadden afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat zij niet in hun spel konden komen. Jammer genoeg werden die afspraken niet nagekomen. We hadden geluk dat het halverwege nog 1-1 was. In de rust heeft de trainer (Nino Poulina,red.) orde op zaken gesteld en in de tweede helft ging het ook beter. Maar we kregen een ongelukkige penalty tegen en toen was het wel over voor ons. We zijn achterin één op één gaan spelen en we verloren uiteindelijk terecht. Toch waren er nog wel kansen om te winnen. Maar goed, eigenlijk hadden we min of meer een offday. Dat kan een keer gebeuren. Je kunt niet alles winnen. Ik vind het dan wel weer een goed teken dat we slecht speelden en toch hadden kunnen winnen”, aldus de 26-jarige Belkerma.

Oegstgeest-roodenburg_0518_300315

De rechtsbenige middenvelder – in de jeugd al actief op sportpark Noord – keerde de afgelopen zomer terug bij Roodenburg na een onfortuinlijke periode bij de zaterdagtak van FC Boshuizen. ,,In de afgelopen competitie heb ik er wel gespeeld, maar het jaar ervoor helemaal niet. Ik had mijn kniebanden afgescheurd. Na het vorige seizoen nam Poulina, die ik nog van het zaalvoetbal kende, contact met mij op om te vragen of ik bij Roodenburg terug wilde komen. Hij klonk enthousiast en ik voelde er wel voor.”

De bij een autoverhuurbedrijf in Den Haag werkzame Belkerma bleek niet de enige die zich aangetrokken voelde door Poulina’s verhaal. Er meldden zich maar liefst vijftien nieuwkomers in de selectie. ,,We hebben echt veel kwaliteit in de groep. Ik denk dat er in het tweede elftal wel negen jongens lopen die zo in het eerste kunnen. Tijdens een trainingskamp in Eindhoven hebben we elkaar allemaal beter leren kennen. Natuurlijk is het zo dat dat in het veld nog wel verder moet groeien. Maar we zijn goed op weg om een team te worden. We spelen mooi combinatievoetbal, leuk om zo te spelen. Zelf zorg ik als verdedigende middenvelder ook voor de opbouw van achteruit. Ik ben – vind ik –  best snel en sterk. En qua fitheid gaat het de goede kant op, al heb ik nog wel een beetje overgewicht. Maar op dit niveau is dat niet echt een probleem. En bovendien werk ik er wel aan om iets af te vallen. Ik train natuurlijk, maar ik moet wel goed op m’n voeding letten.”

De in Leiden geboren, maar in Den Haag woonachtige Belkerma ziet het verdere verloop van de jaargang met veel vertrouwen tegemoet. ,,We moeten kampioen worden. Dat moet gewoon met zo’n team. Het is ons enige doel. Tegen Oegstgeest gaan we dus voor de winst. Bij hun loopt Mark Tetteroo achterin. Hem ken ik nog van mijn tijd bij UVS, waar ik een aantal jaren geleden speelde. Ze hebben er nu nog maar een paar tegen, maar ze hebben nog niet tegen ons gespeeld…. We moeten wel winnen ook, want anders heb ik geen leuke Drie Oktober”, meent Belkerma.

,,Leuk om zaterdag tegen een Leidse ploeg te spelen. Dan kunnen we na afloop gezellig met elkaar de stad in”, vertelt Den Hollander vrolijk. De 24-jarige middenvelder keerde net als Belkerma terug bij de club waar hij al eerder voor uitkwam. ,,Ik ben begonnen bij Oegstgeest en heb daarna in de jeugd bij Quick Boys gespeeld. Toen ik vervolgens bij VVO terugkwam speelden we in de tweede klasse, een acceptabel niveau. Na de degradatie naar de derde klasse werd ik benaderd door Voorschoten’97. Ik wilde het toch graag nog eens hogerop proberen. Daar heb ik in het voorbije seizoen ook aardig wat wedstrijden gespeeld, maar op een gegeven ogenblik begon ik te twijfelen: driemaal in de week trainen en na afloop niet even een biertje kunnen drinken. Ik was immers met de auto. Daarnaast moest ik ook nog eens vroeg op. Ik werk op de veiling in Aalsmeer en ik zit op de klok. Vanaf zes uur koop ik bloemen in voor de groothandel. M’n vrienden zag ik bijna niet meer. Ik heb de knoop toen doorgehakt en besloot terug te gaan naar Oegstgeest, naar m’n maten. Lekker om de hoek.”

Oegstgeest-roodenburg_0494_300315

Net als Belkerma werd ook Den Hollander bij zijn opnieuw gedegradeerde club geconfronteerd met de komst van een flink aantal nieuwe gezichten in de selectie. ,,Er zijn heel wat spelers bijgekomen die allemaal hoger hebben gespeeld, onder andere bij FC Rijnvogels en Valken’68. We hoeven bij de trainingen dus niet te oefenen op het aannemen van de bal. Het gaat er vooral om dat we er plezier in hebben. En dat voelt Huig Jan, onze trainer, perfect aan. De trainingen zijn leuk en na afloop drinken we met elkaar een biertje. Er wordt heel wat gelachen. Het is heel gezellig en dat is bij een club als Oegstgeest van groot belang. Natuurlijk willen we graag zo goed mogelijk presteren, maar het gaat er wel om dat we plezier hebben. Het is onze hobby. We worden er niet voor betaald.”

Met die prestaties zit het tot nu toe wel goed bij de geelroden. Met een optimale score en een imposant doelsaldo (22-3) leiden de Voscuyl-bewoners de dans. Van die 22 nam Den Hollander er als aanvallende middenvelder vijf voor zijn rekening. ,,Ik heb veel diepgang in mijn spel en ook wel scorend vermogen. Ik kan aardig met de bal overweg, al gaat het schieten met links wat minder. Maar goed, in het begin liep het nog niet zo. De eerste wedstrijd, bij Woubrugge, wonnen we met geluk. We moesten er nog een beetje in komen. Daarna ging het beter. We worden steeds meer een eenheid, al moeten we  meer met de scoringsmogelijkheden gaan doen. We hebben er dan wel 23 gemaakt, maar daar zitten er 13 bij van de wedstrijd tegen WVC. De komende wedstrijden zijn heel belangrijk. Eerst Roodenburg en daarna Van Nispen. Roodenburg schijnt een jonge, goed voetballende ploeg te zijn en bij Van Nispen lopen diverse oud-spelers van Noordwijk, heb ik begrepen. Enfin, wij moeten eigenlijk gewoon naar onszelf kijken. Met onze kwaliteiten zouden we alle wedstrijden moeten kunnen winnen, al zal dat wel niet gebeuren. Maar we moeten zeker kampioen worden. Tegen Roodenburg ga ik er dan ook van uit dat we de winst pakken. Ik heb er zin in”, besluit Den Hollander.

Oegstgeest-roodenburg_0489_300315

Foto’s uit eerdere ontmoeting..