Vierde klasse A (zaterdag)- Een ‘campingelftal’. Zo typeerde FC Rijnland-aanvoerder Ozan Demirbas – met ‘alle respect’ weliswaar – de zaterdagtak van WVC, na de 2-7 overwinning in de seizoensouverture. Om eraan toe te voegen dat het eigenlijk schandalig was dat hij met zijn ploeg niet de dubbele cijfers had weten te halen. Dat lukte VV Oegstgeest, dat het afgelopen zaterdag mocht opnemen tegen de ‘toeristen’ uit Oude Wetering, wel ruimschoots: 13-1.

En dat terwijl de Voscuylbewoners, zonder Lennard Leeuwenburg en Adil Harfaoui (beiden op vakantie) nog wel een dramatische start kende. Nadat Bob den Hollander en Peter Brussee, die bij afwezigheid van het tweetal een basisplaats had, al goede kansen gemist hadden, nam WVC – dat bestaat uit voetballers van het voormalige SVOW (gefuseerd met Alkmania tot WVC, red.) – brutaal de leiding. Daar mochten de bezoekers Steven Apcar voor bedanken. De verdediger wilde een lange  bal vanuit de Weteringse defensie terugkoppen op Lucas van der Mey, maar zag tot zijn schrik hoe die zijn eigen doelman passeerde: 0-1. ,,Hij zat er goed in hoor”, aldus de onfortuinlijke linksback. ,,Het was een zonovergoten dag, ik keek tegen het felle zonlicht in en had daardoor moeite met het inschatten van die bal. Normaal bedenk je van te voren hoe je ‘m gaat verwerken, maar nu had ik eigenlijk tot op het laatste moment nog geen keuze gemaakt.  Ik werd ook niet gecoacht, dat maakte het er niet makkelijker op. Maar goed, ik trek het boetekleed aan hoor. Ik denk dat menig supporter langs de lijn dacht dat ‘Appie’ zijn geld op WVC had ingezet. Maar gelukkig kon ik mijn fout snel herstellen.”

vvo-1_10092016-22-small

Van de leg was Apcar inderdaad allerminst, want amper een minuut later was hij aan de andere kant van het veld verantwoordelijk voor de gelijkmaker. ,,Het was een houdbaar schot, zo eerlijk moet je zijn. Maar hij werd nog wat van richting veranderd en hun keeper verkeek zich erop. Het was wel lekker dat die 1-1 zo snel viel, want als je achter komt tegen een ploeg die zich zo ingraaft, wordt het er vaak niet makkelijker op. Maar nu gingen we erop en erover. Bij rust was het al 5-1.”

Daarvoor was Danny Weenink, met een loepzuivere hattrick, overigens hoofdverantwoordelijk. De vijfde Oegstgeestse treffer kwam van een Weterings been, zodat ook die rekening weer vereffend was. Daarmee nam de thuisploeg echter absoluut nog geen genoegen. Apcar: ,,In de rust hamerde onze trainer, Huig Jan Heeringa, erop dat we de concentratie vast moesten houden en we niet moesten verslappen. Dan kon er wel eens een mooie uitslag uitrollen. Zo vaak krijg je tenslotte niet de kans om met dubbele cijfers te winnen. En dat lukte aardig.”

In het tweede bedrijf freewheelde ‘VVO’ via goals van Den Hollander (3), Rens van Klaveren, Roy Dijkstra, Robin Noort, Joep van Tulder en Brussee naar een riante overwinning. Apcar: ,,Je kunt je natuurlijk afvragen of dat leuk is. Een keertje, oké. Maar je wilt natuurlijk ook wel uitgedaagd worden. Dit was een plichtmatig nummertje.”

Het zal Oegstgeest, na de pijnlijke degradatie uit de derde klasse, dit seizoen nog wel eens vaker te wachten staan. ,,Dat hebben we aan onszelf te danken. Althans. De jongens die er vorig jaar ook al waren. Dat zijn er trouwens niet heel veel meer. Van de basiself  tegen WVC waren er negen nieuwelingen. Alleen Mark Tetteroo en ik zijn nog over van vorig seizoen. De selectie heeft een flinke kwaliteitsimpuls ondergaan. Dat maakt het wel extra zuur dat we die nieuwe start in de vierde klasse moeten maken. Maar dat is nou eenmaal een gegeven. Je hebt het ermee te doen.”

vvo-1_10092016-6-small

Oegstgeest heeft zich dit seizoen dan ook maar één doel gesteld: kampioen worden. ,,En dat is eigenlijk een kwestie van móéten”, beseft Apcar. ,,Neemt niet weg dat we dat niet zomaar even zullen worden. Er zit een aantal goede clubs in deze afdeling. Met ploegen als Roodenburg, FC Rijnland ,VVSB, Blauw-Zwart en VV Leiden moeten we serieus rekening houden. Maar ook de andere tegenstander zullen we niet onderschatten en als volwaardig benaderen. Als je kampioen wilt worden, kun je geen onnodige misstappen veroorloven. We zullen er iedere week moeten staan.”