Vierde klasse A (zondag)- Zonder slag of stoot ging het allerminst, maar Warmunda hield de ongeslagen status, die al staat vanaf de tweede wedstrijd, vast. Leidsche Boys kon vooral voor de pauze gelijke tred houden, maar moest na de onderbreking capituleren (1-3).

Ook nu ging het vooraf weer even over de fusies in Leiden. Waar je als verslaggever ook kom, het onderwerp is ‘hot’ en elke club heeft zo een idee hoe het beter kan in Leiden en anders moet. Het meest gehoorde geluid is wel dat clubs niet zo nodig hoeven samen te gaan en zichzelf wel kunnen bedruipen. Marco Dijksman, woordvoerder aan de Vliet, is niet faliekant tegen een samengaan. Wel noemt hij Leidsche Boys de ‘gezondste club van Leiden’ en bij voorkeur blijft hij met ‘zijn’ club waar hij zit. Maar of de gemeente daar ook zo over denkt, valt te bezien. ,,Het is wel duidelijk dat clubs op de trein moeten springen, want anders ben je ten dode opgeschreven. Wij wachten rustig af, bij andere clubs is de noodzaak echt relevant.”

P1020540 (Small)

Ook spreekt Dijksman tegen dat de zaterdagtak verdwijnt. ,,Van een aantal spelers en van de staf weet ik dat er een vertrek aan komt, maar er is nog geen beslissing genomen. Natuurlijk wordt het een moeilijk verhaal als we geen spelers hebben, maar voorlopig hebben we hier een zaterdagteam en wordt er tevens op zondag gevoetbald. De velden hier worden benut, dat kan niet elke club zeggen.”

Dan over het voetbal. Bij Leidsche Boys zit de klad erin na de winterstop. Ronald Mink vertrok noodgedwongen en ondanks beloften van spelers om er vol voor te blijven gaan, nam de trainingsarbeid af en werden de resultaten minder. Leidsche Boys deed lange tijd zelfs mee voor de tweede en derde plaats, maar die raakten ver uit het zicht. Tegen Warmunda kon Jan Wansink, die het seizoen afmaakt aan de Vliet, wel over voldoende spelers beschikken. Sterker nog, de bank was zelfs ruimschoots bezet.

P1020538 (Small)

Warmunda kwam naar Leiden om de imposante reeks door te zetten, maar kreeg in Leidsche Boys een zware kluif. Het veld maakte fatsoenlijk voetbal onmogelijk, maar voor elke meter werd wel gestreden. Dit varkentje kon niet zomaar even gewassen worden en dat maakte dat Alan Campfens regelmatig moest ingrijpen met aanwijzingen om zijn ploeg enige sturing te geven.

P1020535 (Small)

Grote kansen waren schaars voor de pauze. Opvallend was dat gelegenheidsrechtsback Bilal el Kourami het meeste gevaar stichtte namens de gasten. Kourami scoorde ook, maar werd afgevlagd voor buitenspel. De thuisploeg kwam ook wel enkele keren voor het doel van Arthur van Dam, maar kon pas echt prikken tegen het einde van de eerste helft. Eerst kreeg Trogilio Pinas een kans, nadat Van Dam mis peerde door de ongelijkheid van het veld. De doelman kon echter zelf onheil voorkomen. Even later was het wel raak voor de gastheer. Het doelpunt verdiende het predicaat ‘lelijk’ en zag er slapstickachtig uit. Pinas maalde er niet om.

Leidsche Boys koesterde dus een voorsprong halverwege, maar bij de eerste de beste vrije trap na rust, binnen de minuut, was het alweer gelijk. Dennis Kramer bracht de bal in en niemand kreeg er een voet of hoofd tegen. Jan Willem Besselse werd zo geklopt en dus was er evenwicht.

P1020548

Geleidelijk aan moest Leidsche Boys verder terug en rook Warmunda dat er ook hier een overwinning in zat. Toch konden de blauwwitten nauwelijks gaatjes vinden en de gastheer verdedigde met verve. Joshua van Haarlem had geluk dat hij mocht blijven staan, nadat hij Niels Dijkstra een vrije doortocht ontnam. Warmunda kreeg uiteindelijk toch support van de doelpuntenmaker namens de Leidenaren. Met geel al op zak verloor Pinas het hoofd en werd Nick Arnst de dupe van zijn onnodige actie. Arnst moest gewisseld worden en Pinas kon gaan genieten van de zon, maar dan vanaf de kant.

Vanaf dat moment moest de ploeg van Wansink nog twintig minuten overleven, maar het kraakte en piepte. Patrick Kalkema kwam al in de buurt van de 1-2, maar zijn inzet werd net op tijd gekraakt door een Leidse verdediger. Vijf minuten later was het alsnog raak. Kramer, zondagmiddag met afstand de meest creatieve voetballer op het veld, was razendsnel met het nemen van een vrije trap en El Kourami kreeg nu wel zijn doelpunt, die hij verdiende. Protesten bij de roodhemden mochten niet baten en Warmunda had dan toch de voorsprong te pakken.

P1020549 (Small)

In de slotfase waren de krachten op bij de middenmoter en het was enkel de vraag of de bezoekers nog verder afstand zouden kunnen nemen. Dat antwoord kwam spoedig. Sjoerd Winkelman had een prima actie in huis, waarbij hij uiteindelijk werd gevloerd in de zestien. De penalty was terecht en Vincent Solleveld wist zich wel raad met de unieke kans: 1-3.

Kort daarop werd er afgefloten en mocht Wansink tevreden zijn met de geleverde arbeid van zijn ploeg en kon Campfens weer een overwinning bijschrijven. Nummer dertien alweer. Tevens kwam Warmunda dichterbij Kickers’69, maar dat heeft nog twee wedstrijden tegoed en niemand twijfelt eraan dat de titel naar Leimuiden gaat. Voor Warmunda is en blijft dit nu al een uniek seizoen en lonkt de derde klasse nadrukkelijk. Leidsche Boys is daar verre van, maar dat is op dit moment bijzaak aan de Vliet. De (nabije) toekomst en de vorderingen op dat gebied voeren de boventoon en de vraagtekens bezorgen de club de meeste kopzorgen. En daarin is Leidsche Boys allerminst uniek in Leiden.

P1020550 (Small)

Basisopstelling Leidsche Boys: Besselse, Van Haarlem, Van der Meer, Mkaddem, De Kooker, Peper, Redel, Van Es, Van Eenenaam, Spasic, Pinas.

Basisopstelling Warmunda: Van Dam, El Kourami, Solleveld, Van Winsen, Arnst, Kest, Kramer, Winkelman, Kalkema, Esman, Dijkstra.