Districtsbeker- Met een gezicht als een oorworm betrad Huub van Oostrom Soede na afloop van de wedstrijd tegen FC Rijnland de kantine. Zijn mannen hadden de bekerwedstrijd niet alleen kansloos met 1-3 verloren, maar het gebrek aan strijdlust en bezieling was een fikse doorn in zijn oog. ,,Ik mis af en toe de beleving”, zo zei hij vorige week in de voorbeschouwing op het nieuwe seizoen. ,,Ik wil een over-mijn-lijk mentaliteit bijbrengen.”  Hij en zijn selectie hebben een lange weg te gaan zo bleek. FC Rijnland werd amper een strobreed in de weg gelegd en het was aan de gebrekkige afwerking te danken van de bezoekers dat het voor de Voorschotenaren geen rampzalige dag werd.

Typerend voor de match was het eerste doelpunt van FC Rijnland. Ramon Olsthoorn verdedigde slap, een voorzet volgde en Wim de Bolster kon, geheel vrijstaand, de bal fraai in de bovenhoek krullen. Frivool voetballend was het FC Rijnland dat de wedstrijd dicteerde. Kansen in overvloed, maar de koelbloedigheid ontbrak en de thuisploeg werd gespaard. Pas vlak voor rust ontstond de eerste kans voor Voorschoten’97 dat de bal tegen de onderkant van de lat ramde. De ploeg haalde toch vooral opgelucht adem dat het ‘slechts’ 0-1 was met de rust.

Een zege met minimaal twee doelpunten was noodzakelijk om de volgende ronde te halen en in alle geledingen van het voetbal was dit weekend te zien wat er kan gebeuren als je nalaat te scoren. Aan het vonkje hoop dat mogelijk na de rust opgeflakkerd was bij Voorschoten maakte Leroy de Haas al snel na de pauze een einde. De uitblinker aan Leidse zijde scoorde uit de rebound de 0-2. Zijn broer Koos maakte de 0-3 en ook de 1-3 kwam van de voet van FC Rijnland: Daaf Mink gleed de bal in eigen doel. De 1-3 liet aan duidelijkheid niets te wensen over.

De mannen van Wim Pikaar overklasten bij tijd en wijlen de thuisploeg. Een van de weinigen die overeind bleef was, jawel, Ivo Nolet. Gestopt bij VV Leiden en afbouwend bij Voorschoten’97 werd hij tot zijn eigen verrassing gevraagd bij het eerste. ,,Ik heb geloof ik pas twee keer getraind en door de vele blessures werd mij gevraagd op de bank te komen zitten. Toen onze linksback uitviel moest ik mijn trainingspak uittrekken. Het viel me reuze mee hoe het ging vandaag met me.” Daar is de verdediger te bescheiden. Als vanouds was hij niet van de bal te krijgen, behield het overzicht en wist zijn medespelers te bereiken. Heel eerlijk is hij in zijn oordeel: ,,We werden weggespeeld, zo simpel is het. Het middenveld werd overlopen en daardoor kwamen we aan alle kanten in de problemen. FC Rijnland deed het gewoon erg goed. De trainer had er nog zo op gehamerd: meer beleving. Vandaag ontbrak dat overduidelijk.”

Aan de andere kant natuurlijk blijdschap. Leroy de Haas speelde een heerlijke wedstrijd: ,,Een goede pot aan onze kant. Er was veel ruimte tussen de linies en daar kon ik volop van profiteren. Jammer dat we de kansen in de eerste helft niet benutten: 0-3 bij rust had makkelijk gekund. Het FC Rijnland van vandaag is het FC Rijnland zoals we dat graag zien. Als we voor de prijzen gaan, en dat is zeker de bedoeling, dan moeten we dit volhouden. Ik denk dat we dat ook kunnen; vandaag ook geen commentaar op elkaar en dan gaat het voetballen ook veel lekkerder. Nu de volgende ronde.”

Niet alleen Leroy speelde een puike pot, ook broer Koos acteerde sterk. Invaller Danny Kromwijk speelde zijn directe tegenstander helemaal dol en verdient een dikke pluim. Tel daarbij op dat ook de defensie een solide indruk maakte en FC Rijnland is een ploeg die hoge ogen gaat gooien in de derde klasse A. Voor Voorschoten’97 is het te hopen dat men gezamenlijk de schouders eronder zet anders wordt het (weer) een teleurstellend seizoen.