‘Mag ik van jou van de trainers…?’

Deze vraag zal het kwartet spelende bestuur van FC Rijnvogels rap gaan stellen na het op non-actief stellen van trainer Hein van Heek. Een vraag met vele mogelijke antwoorden. Of houden ze het kwartetspel voorlopig op zak omdat assistent-trainer Huig Hoek het lopende seizoen mag afmaken aan de hand van? Hijzelf is absoluut niet gelukkig met de ontstane situatie: ,,Het vertrek van Hein van Heek is de zwartste dag uit mijn periode op de Kooltuin.” Deze uitspraak deed hij na de met 4-1 verloren bekerwedstrijd zaterdag 11 november tegen Quick Boys 2. Een wedstrijd waar binnen zeven minuten al tegen een 2-0 achterstand werd aangekeken door de roodwitten.

Dit shockeffect zal het bestuur toch niet hebben bedoeld met het wegsturen van Van Heek? Of ging men blind uit van een automatische verbetering van spel en resultaat van FC Rijnvogels? Zo naïef kan men toch niet zijn? Dan pas je als verantwoordelijken beter binnen de Zeisterboscultuur van de KNVB. En we weten waar die tot op heden toe heeft geleid? Diverse wisselingen qua bondcoaches waar reputaties beschadigd werden, het missen van de kwalificatie voor het EK en WK, een Jong Oranje dat mogelijk weer een EK gaat missen en het rapport ‘Winnaars van morgen’ dat al bij boekhandel De Slegte ligt en op Marktplaats wordt aangeboden. Maar nieuwe bondsbestuurders gaan die verziekte KNVB-cultuur nu zeker aanpakken.

Van Heek was lange tijd succesvol bij FC Rijnvogels, maar na een minder seizoen en een minder vervolg het jaar daarop besloot het bestuur in te grijpen.

Wat dreef het bestuur van FC Rijnvogels dan toch tot dit besluit? Hetzelfde bestuur dat in november 2016 met Van Heek in no time een zesde seizoen voor de trainer vastlegde, te weten dit seizoen 2017-2018 dus, na de degradatie uit de derde divisie. Waren er geluiden uit de spelersselectie dat ze het niet meer in hem zagen zitten? Roerden sponsors of een vijfde colonne zich? Kon het bestuur in de eigen glazen bol kijken naar de afloop van dit seizoen in de zaterdag hoofdklasse A? Waren de laatste twee gelijke spelen niet hoopvol genoeg? Of gewoonweg toch maar hopen op een heerlijk voorspelbaar shockeffect bij alle betrokkenen?

Ik weet niet wat er bij het nemen van dit besluit tussen hun oren de overhand had. Wat ik wel weet, is dat het ook totaal anders kan. Edwin Grünholz, trainer van Westlandia in de derde divisie zondag, kreeg nu al te horen dat zijn contract met weer één seizoen verlengd wordt. Is dat zo bijzonder dan? Jazeker, want na twee succesvolle jaren neemt deze trainer met zijn ploeg nu een vijftiende plek in met 8 punten uit 11 duels in de derde divisie met achttien teams. En Van Heek dan? Met FC Rijnvogels stond hij veertiende met 8 punten uit 10 wedstrijden in de hoofdklasse A met zestien teams. Zie jij het verschil? Ik niet, dus daarom deze gratis tip van mij voor de rood-witte bestuurders: ,,Ga eens in gesprek met jullie Westlandse collega’s. Kan best handig zijn als het mogelijk weer gaat spelen na de aanstelling van de opvolger van Van Heek.”

Feestende Rijnvogels in betere tijden.

En Marco van Basten zou Van Basten niet zijn als hij direct op Twitter al niet met een gewijzigd reglementsvoorstel reageerde op het wegsturen van de trainer van FC Rijnvogels: ,,De trainers van de onderste vier ploegen in de tweede en derde divisie en de hoofdklasse zullen met ingang van komend seizoen zonder enige financiële vergoeding van hun taken ontheven worden. Met een zogenaamde ‘Blatter-subsidie’ krijgt die club naar rato van het aantal leden geld om in de winterstop een nieuwe trainer aan te stellen. Dat stimuleert ook de doorstroming van trainers die hun papiertje hebben behaald. Want in het buitenland zitten de clubs ook niet meer echt op hen te wachten gezien het bestaande beeld van het Nederlandse voetbal.”

Als dat niet alert bestuurlijk reageren is? Ik wil tot slot maar één ding zeggen: ,,Hein, bedankt voor wat je FC Rijnvogels hebt gegeven met alles wat in je vermogen lag.”