Doellijntechnologie, de zogenaamde Hawkeye-momenten in één vooraf vastgesteld stadion in Nederland, de NOS die ‘IJzeren Rinus’ bij wedstrijdanalyses op televisie tot het EK van 2004 gebruikte, proeven met de videoscheidsrechter, de aanstelling van een vierde tot en met een zesde man bij het professionele voetbal, wie kent het niet als liefhebber van het lederen monster? Alles wordt gedaan om het leiden van voetbalwedstrijden bij de profclubs professioneler te maken en zeker te laten overkomen. Zo is de naam ‘vlaggenist’ of ‘grensrechter’ vervangen door het meer cachet gevende ‘assistent-scheidsrechter’. In de betaalde tak staat dat toch veel beter in je paspoort dan de eerder toegepaste terminologie?

 

Maar gelijk de schepping en de evolutie gaat niet alles op één dag gerealiseerd worden. De videoscheidsrechter is pas in het seizoen 2018/19 bij alle wedstrijden ergens in Nederland waarneembaar. Dat is de consequentie van het feit dat de profclubs verder niet wilden meebetalen om deze technologieën eerder over alle wedstrijden uit te rollen. Wat een schrijnend contrast met het amateurvoetbal bij standaard- en lagere elftallen, waar de scheidsrechter nog helemaal op zichzelf is teruggeworpen. Hij is een lopend administratiekantoor wat betreft de gele kaarten met tijdstraf, een tijdwaarnemer met altijd bijgetelde tijd door ballen in omliggende waterpartijen en bovenal waarnemer van alles wat er binnen de lijnen gebeurt zonder enige technologie als steun. Het fluiten op dat niveau is bijna de personificatie van het boek ‘Alleen op de wereld’.

Hoe komen we nog dit en komend seizoen ongeschonden door, waar bij de profclubs de spaarzaam ingezette vernieuwing voor nog meer reuring na afloop bij de vele ‘deskundigen’ gaat zorgen? Vorige week zondag bij de wedstrijd Warmunda-Kickers’69 in de kelder van de derde klasse A, waar ze vorig seizoen de niet te kloppen ploegen in de vierde klasse waren, kreeg ik de oplossing voor dit probleem panklaar aangereikt. De scheidsrechter stuurde halverwege de tweede helft de assistent-scheidsrechter van de uitploeg weg wegens zeker ondeskundig vlaggen. Hij werd door iemand anders van de begeleiding prima vervangen, maar de weggezondene overkwam dit vorig seizoen ook, wel met een andere scheidsrechter, in toen de thuiswedstrijd tegen Warmunda. En toen dacht ik: ,,Dat is het! Hiermee kunnen we bij de profclubs de periode tot het seizoen 2018-2019 prima overbruggen.”

Ik heb afgelopen week contact gehad met John de Mol. Ik moet wel commercieel gaan want de KNVB kan mijn plan nooit betalen en zaterdag 1 april a.s. gaat het bij alle Nederlandse profwedstrijden worden gestart onder de spelnaam ‘The Choice’. Elke toeschouwer krijgt een stemkastje met één rode knop, die maar één keer kan worden benut door een toeschouwer. Betrap jij de scheids op een gruwelijke fout, dan mag jij de rode knop indrukken. Het horloge van de scheids ontvangt al deze signalen. Als de laatste toeschouwer de rode kop heeft ingedrukt, verandert het digitale fluitje op zijn horloge van groen in rood. De scheids moet dan, vast en zeker onder begeleiding van de met gesponsorde witte zakdoekjes zwaaiende toeschouwers, de gang naar de zijlijn maken om daar de vlag over te nemen van zijn eerste assistent-scheidsrechter die dan de fluit ter hand mag nemen.

Niemand wil toch wekelijks zo’n tocht naar Canossa maken als scheids? Reken maar dat ze dan strak gaan fluiten. En het publiek, ach het lijkt wel op de duim des volks bij de vroegere Romeinse gladiatorspelen in het Colosseum, dat mag nu het gevoel laten spreken en niet louter de ratio. Het vergroot zeker de betrokkenheid als publiek bij wat ze zien en horen. Ben ik deze keer Marco van Basten toch te snel af, en dat ook met een minder maandinkomen dan deze oud-speler die tot op heden bij de FIFA uitblinkt in briljante oplossingen om het voetbalspel aantrekkelijker te maken.

Anders een testcase van ‘The Choice’ maken bij het laatste lijsttekkersdebat voor de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer?