zaterdag, april 20, 2024
HomeInterviews algemeenScheidsrechter Rene Sinke: ,,Van probeersel tot passie”

Scheidsrechter Rene Sinke: ,,Van probeersel tot passie”

-

Toen de dertigjarige Rene Sinke het actieve voetbal vaarwel zei, wilde hij zijn geliefde spelletje niet opgeven en er dicht bij betrokken blijven. Hij besloot te kijken of scheidsrechter zijn iets voor hem was. Na een wat onwennig begin is het inmiddels zijn passie geworden en is het dertig jaar geleden dat hij de fluit voor het eerst ter hand nam.

,,Als (import)-Katwijker heb ik gevoetbald bij Quick Boys, K.R.V., UDO en Katwijk. Prestatief voetballen was niet meer te combineren met mijn werk bij de politie. Ik was en ben gek op voetbal, dus ervan afscheid nemen kon ik niet. Ik ben toen begonnen met het fluiten van lagere elftallen en kon zo wennen aan een geheel nieuwe plek binnen de lijnen. Langzamerhand ging ik op een hoger niveau fluiten en leidde uiteindelijk wedstrijden in de hoofdklasse. Zelden of nooit heb ik in die dertig jaar als scheidsrechter problemen gehad op het veld. Mijn werk bij de politie sloot eigenlijk naadloos aan bij dat van de man in het zwart”, aldus Sinke.

Sinke heeft qua politiewerk veel gezien en veel meegemaakt. Hij werkte als agent op straat, motoragent, bij de recherche en is nu projectleider op de politie-academie in Apeldoorn. ‘De scheids floot als een politieman’ heeft een negatieve klank, maar Sinke doet het wel degelijk en kiepert daarmee deze opmerking de prullenbak in. ,,Als agent”, zo gaat Sinke verder, ,,moet je over heel wat capaciteiten beschikken wil je overeind blijven. Er zijn daarbij veel raakvlakken met het ‘werk’ op het voetbalveld. Flexibiliteit is er een van. Op straat en het veld kom je in aanraking met heel veel verschillende culturen. Ik denk daarbij niet alleen aan de Turkse of Marokkaanse, maar ook de binnenstad- of dorpscultuur. Elk heeft zijn eigen normen en waarden en manier van reageren. Daar moet je op kunnen anticiperen. Daaruit vloeit een volgende eigenschap voort: besluitvaardigheid en bereid tot impopulaire maatregelen. Een penalty in de laatste minuten voor de bezoekende club wordt niet gewaardeerd en dat is begrijpelijk. De-escalerend kunnen optreden is soms noodzakelijk. Een dikke huid ook. Soms moet je dingen niet horen, door de vingers zien of van je af laten glijden.”

Iedereen die het voetbal volgt, voelt haarfijn aan wat de leidsman hier bedoelt. Sinke stipt nog een eigenschap aan die helpt bij het in goede banen leiden van een wedstrijd: ,,Humor. Een terloopse grap of een snedige opmerkingen kan een gespannen situatie ineens doen omslaan. Deze eigenschappen hebben me altijd geholpen om mijn werk en mijn hobby als scheidsrechter na dertig jaar nog steeds erg boeiend en leuk te vinden.”

Langs het veld staan twee medewerkers van de man in het zwart. Berucht zijn de clubgrensrechters die met overijverig vlaggen hun vereniging denken te steunen. Sinke: ,,Bekend ja. Ik zie al na vijf of tien minuten hoe serieus ik iemand moet nemen. Ik neem hem dan even apart. Daarna neem ik zijn gevlag niet altijd over en in plaats van zijn club te steunen benadeelt hij zijn vereniging. Ik begrijp ze echt wel hoor. Zij zien hun jongens vijf keer in de week, ik kom maar een middagje langs.”

De gedreven scheidrechter fluit niet meer op het hoogste niveau, maar in de klassen net daaronder. ,,Daar haal ik toch de meeste voldoening uit. Als je de lagere elftallen moet fluiten merk je bijvoorbeeld dat de kennis van de regels schromelijk tekort schiet en daar heb ik moeite mee. Men benadert daar het voetbal ook anders. Wel raad ik beginnende scheidsrechters aan om juist daar hun carrière te starten. Het is oh zo leerzaam. De tendens van de KNVB is te verjongen. Na het halen van een cursus mogen amper twintigjarigen standaardelftallen fluiten. Daar ben ik het niet mee eens. Ook het hebben van wat levenservaring bepaalt of jij een wedstrijd aan kan. Stoppen moet je als je het niet meer belopen kan of het plezier verliest. Bij mij is daar voorlopig geen sprake van en ik kan nog een paar jaar mijn favoriete vrijetijdsbesteding beoefenen. Het blijft mijn passie tenslotte.”

Note: Sinke heeft ook al menig duel in de strijd om de Koetshuis Cup tot een goed einde gebracht. Ook in de knock-out fase is de leidsman weer een aantal maal te bewonderen.

Ruud Fraij
Ruud Fraij
Verslaggeving sinds 2012. Ex-docent. Humorist. Werkte ook voor ZZ Leiden, tegenwoordig breed inzetbaar, LAV is zijn passie geworden, ruud@leidenamateurvoetbal.nl. Af en toe een reisje, niets mis mee. Af en toe terrasje, ook prima!

Must Read