Ook dit seizoen plaatst onze redactie eens in de zoveel tijd een interview met een jeugdspeler van ADO Den Haag. Dit in verband met de onderlinge samenwerking. De speler moet wel afkomstig zijn uit deze regio. Dit keer komt Matthijs Westra aan het woord.

Matthijs: ,,Het bevalt mij heel goed bij ADO Den Haag”

Op vijfjarige leeftijd strikte hij de veters van zijn eerste voetbalkistjes bij Voorschoten ’97. Tien jaar later draagt hij wederom de groengele kleuren maar nu die van ADO Den Haag. Iets wat hij destijds niet had kunnen vermoeden. De kleuren zijn hem dus niet wereldvreemd. Op Adegeest speelde Matthijs altijd in de hoogste selecties van de jeugdelftallen, dus er schuilt sowieso een talent in hem. Hij begon als centrale verdediger en is dat nu nog steeds.

Het jeugdige talent werd als speler van de (toen nog) C1 uitgenodigd door de KNVB om in een districtsteam een paar wedstrijden te spelen. De capaciteiten als centrale verdediger bleven voor het spiedende oog van de Haagse scouts niet onopgemerkt en kort daarna viel er een brief op de mat van huize Westra met de uitnodiging om bij de Ooievaars (zoals de Haagse club bekend staat) stage te komen lopen, oftewel voetballen. Enige twijfel bestond er niet want dit was voor hem een unieke kans om zich verder in zijn grote hobby te ontwikkelen. ,,Ik was er snel uit en hoefde niet lang na te denken.”

Matthijs werd ingelijfd en speelt momenteel in ADO Onder-16. Zijn elftal werd voor de hoogste competitie gekwalificeerd maar heeft het toch wel zwaar tegen tegenstanders zoals Feyenoord, Sparta Rotterdam en PSV. Het is in ieder geval een goede leerschool voor hem om zich verder te ontwikkelen en de ambitie waar te maken om later profvoetballer worden. Onder leiding van trainer Martijn Reuser gaat hij er vol voor. Matthijs traint vier keer in de week en wordt net zoals andere jeugdige streekgenoten met het ADO-busje opgehaald.

Lastig

Matthijs studeert op het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Is het te combineren, studeren en voetballen? ,,Eerst was het lastig, maar later ben ik eraan gaan wennen”, antwoordt hij laconiek. Ooit komt er een moment dat hij een keuze zal moeten maken. Studie in de economische richting of alles op alles zetten voor een carrière als profvoetballer. Hij hoopt natuurlijk op dat laatste.

Zit het voetballen in de familie? ,,Ja, mijn vader heeft ook gevoetbald, maar nooit op een hoog niveau.” Dat hoge niveau probeert Matthijs wel te bereiken. Hij is af een toe als toeschouwer in het Kyocera-stadion aanwezig om zijn favorieten aan het werk te zien. Over favorieten gesproken: Tommy Beugelsdijk is zijn grote voorbeeld als verdediger. Uiteraard volgt hij de verrichtingen ook via de TV, want ADO Den Haag en voetballen zitten nu eenmaal in het bloed van de jonge sportman die ooit ook op het hoogste niveau zijn balletje hoopt te trappen. Hij is in ieder geval ambitieus genoeg.

Afgelopen vrijdagavond verloor de ex-Voorschoten speler met zijn ploeg van Sparta Rotterdam. Op het RMC Jeugdcomplex werd het 5-1. Op 4 maart staat de volgende wedstrijd gepland. ADO is dan gastheer van de leeftijdsgenoten van PSV. Op sportpark De Aftrap zal de bal om 12.30 gaan rollen. Na drie gespeelde duels is ADO nog op zoek naar de eerste punten. Feyenoord gaat ongeslagen aan de leiding.