Koetshuis Cup- In de KNVB-beker en bekertoernooien in het buitenland rollen er op regelmatige basis verrassende uitslagen uit. Dat is de charme van de op papier soms ongelijke strijd. Ook in de Koetshuis Cup konden bij de eerste editie, maar zeker ook in dit seizoen met regelmaat uitslagen de boeken in die je vooraf niet zou verwachten. In de knock-out fase kwam FC Rijnland tot een stunt. Of beter gesteld…bijna. Na de reguliere speeltijd was het 1-1 tegen buurman DoCoS. Pas na de noodzakelijk geworden strafschoppen schakelde de tweedeklasser de derdeklasser uit. Een redding van Remco Neuteboom was voldoende. Door dit resultaat zal DoCoS in de kwartfinale gaan uitkomen tegen Oegstgeest, dat eerder Koudekerk uit het toernooi knikkerde in deze knock-out fase.

De ploeg van Nico van der Salm was verre van compleet. DoCoS kwam niet bepaald zonder kleerscheuren uit de voorbije competitiewedstrijden en zo moesten Chris van Empel, Nils Slingerland, Rowin Peet en Melvin Zweistra passen. Tim Gonlag komt het gehele seizoen niet meer in actie en ook Joshua Overvliet en Mitchel van Abswoude schitterden door afwezigheid. Aan de kant van de Rijnlanders werden onder meer Koos Habraken en Rob Noort gemist. Dat name niet weg dat beide ploegen lieten zien toch best graag te willen overleven en zo een stap te zetten richting de laatste acht.

De eerste kans liet niet lang op zich wachten. Melvin van Gent kwam oog in oog te staan met Mario van der Pluym, waarbij de doelman als winnaar uit de bus kwam. De beginfase was sowieso voor de gastheer, tot ontevredenheid van FC Rijnland trainer Paul Pikaar. ,,We mogen best wat brutaler worden, hoor”, zo luidde zijn boodschap.

De woorden sorteerden nog niet direct effect, want DoCoS vond in de tiende minuut de voorsprong. Een inzet van Oktay Gezici werd enigszins van richting veranderd, waardoor Van der Pluym het nakijken had. Na de 1-0 gooide FC Rijnland de schroom van zich af en werd het een meer gelijkwaardig duel. Zo kon Nick van As net niet genoeg bij een voorzet en ging de bal net naast en claimde Danny Kromwijk ogenschijnlijk terecht een vrije trap in kansrijke positie.

Aan de andere kant dook Roy Elkerbout op, naar binnen draaiend rond de zestien, en de nummer zeven testte de kwaliteiten van Van der Pluym. De doelman hield zich weer staande, even later ook op een inzet van Gezici van dichtbij en op een knal van Van Gent en even later Elkerbout. De 2-0 bleef zo uit en de in een gif kleurig tenue spelende gasten roken daardoor kansen om wellicht bij een stunt te komen.

Zo kon Boudewijn Kamphues een kopbal net niet voldoende sturing meegeven en doken de Rijnlanders een paar keer gevaarlijk op voor de neus van Neuteboom. Tien minuten voor rust leverde dat de gelijkmaker op. Een gekraakt schot van Joop Oomen kwam uit bij Kamphues en de spits liet de DoCoS-goalie kansloos. Gezien het verloop van de eerste helft was die score niet onverdiend te noemen. DoCoS kreeg wel wat meer kansen, maar op de beginfase na voetbalde de zondagderdeklasser prima mee.

In het eerste kwartier na rust leek de formatie van Van der Salm door te willen drukken. FC Rijnland werd meer vastgepind op eigen helft en moest vooral tegenhouden. Levensgrote kansen leverde de drang van DoCoS evenwel niet op. De tweede helft was wat minder boeiend, maar in het slotkwartier kwamen er alsnog voldoende mogelijkheden om een beslissing te forceren.

Van der Salm spoorde zijn captain Danny Maaskant nog eens aan om ‘vol gas te geven’ met zijn ploeg, in de wetenschap dat het bij het nemen van strafschoppen altijd uitdraait op een loterij. De aanvoerder begreep de boodschap, maar juist FC Rijnland werd nog het gevaarlijkst. Eerst schoof Kromwijk de bal net naast en even later haalde de buitenspeler gedecideerd uit en werd Neuteboom gedwongen tot zijn belangrijkste save tot dan toe. Ook Jordy Heemskerk en de ingevallen Mark Cerdijn kregen nog een mogelijkheid op de 1-2, maar die viel niet.

 

In de strafschoppenserie ging het gelijk op en werden er geen fouten gemaakt in de eerste serie van vijf. A-junior Evert Groen schoot vervolgens de 6-5 binnen, waarna Van As zijn inzet gekeerd zag worden door Neuteboom. Zo kon DoCoS opgelucht adem halen en had FC Rijnland een grote kans gehad om de buurman uit te schakelen. Dat gebeurde dus niet en zo kwam er voor de groengelen op zonder meer eervolle wijze een einde aan het toernooi. Alle aandacht kan worden gericht op de competitie, terwijl DoCoS nog meerdere paarden op stal heeft om op te wedden.

Basisopstelling DoCoS: Neuteboom, Groen, Van Voorthuijzen, Maaskant, Bisschop, Jouby, Ravensbergen, Elkerbout, Van Gent, Gezici, Quellhorst.

FC Rijnland: Van der Pluym, De Groot, Mink, Heemskerk, Oomen, Van As, Koelink, De Bolster, Holswilder, Kamphues, Kromwijk.

Ingevallen: Burer, Van Leek (DoCoS), Cerdijn, Van Dijk (FC Rijnland)

De winnende strafschop van DoCoS: