Koetshuis Cup, knock-out fase- Er gaapte een enorm gat tussen de twee ploegen die dinsdagavond aan de aftrap stonden in Zoeterwoude. SJZ is middenmoter in de derde klasse, terwijl de gasten op een derde plaats bivakkeren in de eerste klasse, eveneens op zondag. Het is een verschil dat nooit te overbruggen zou zijn voor de Zoeterwoudenaren. Dat bleek ook steeds meer naarmate de wedstrijd vorderde. Compleet weggespeeld of vernederd werden de mannen van Rob van den Wijngaard echter niet. En zo werd het nog een leuke en nuttige avond voor spelers, begeleiders en toeschouwers.

FC Boshuizen had zondag koploper Leonidas met 3-7 gekleineerd en nam het karwei tegen SJZ ook zeer serieus. Trainer Steef Roodakkers had te maken met blessures van onder anderen Bart-Jan Neuteboom, Rick Siere en Lesley Kluivers, maar hun vervangers bleken prima in staat de leemtes op te vullen. Vooral rechtsback Gregory Scheltens toonde zich een speler voor de toekomst met durf, snelheid en initiatief. Al na een kwartier hadden de Leidenaars op voorsprong kunnen komen, maar de kansen werden vooralsnog niet benut. Aan de andere kant was het na twintig minuten wel raak. Bij de eerste de beste serieuze uitval schoot Frank Willemse hard, laag en zuiver raak. De 1-0 was een verrassing van jewelste, waar niet lang van genoten kon worden door groen en wit. Mike Bekooij werd onderuit gehaald en Christian Ortega Cabrera benutte de toegekende strafschop feilloos. Twee keer echte spitsengoals van Bekooij en een fraai doelpunt van Rayvano van Alphen bepaalden de ruststand op 1-4. De wedstrijd was beslist en logischerwijs gaf Roodakkers een aantal basisspelers rust en kreeg de jeugd een kans. Dat de trainer scherpte van zijn spelers eiste bleek toen hij er iemand uithaalde die zich – in zijn ogen – niet aan de opdrachten hield. Uiteindelijk bepaalde Lorenzo Pengel de eindstand op 1-5.

SJZ was natuurlijk voetballend een stuk minder dan de gasten, maar probeerde dat te compenseren met een flink portie inzet en door compact en rustig te spelen. De eerste twintig minuten van de tweede helft lukte dat zeker. Toen vloeiden de krachten weg en kreeg de rappe invaller Mo Maatouch bijvoorbeeld de kans zijn kunsten te vertonen. Willemse: ,,Het zijn natuurlijk fantastische voetballers. Ze zijn gewoon een stukkie beter dan wij. Dan zetten ze zeven nieuwe krachten in en wij één. Dan loop je op je tandvlees uiteindelijk. Daar komt nog bij dat wij met een paar zestienjarige jongens en spelers uit het tweede speelden. Ze kunnen lekker voetballen hoor, maar FC Boshuizen is gewoon een andere categorie. Bij ons ging er eerlijk gezegd ook veel mis, foute passes en zo. Alleen in het begin van de tweede helft waren we onszelf. Dit is jammer, maar het gaat meer om zondag tegen de Kickers. Dan knallen we er echt in. We willen heel graag winnen, we kunnen daar winnen en we gáán daar winnen. Let op mijn woorden!”

Een van de nieuwe gezichten bij FC Boshuizen was dat van Glody Muanda. ,,Ik speel normaal in het tweede, maar ik ben tegen RCL ook in de basis gestart. Tegen een ploeg als SJZ krijg je natuurlijk meer tijd en ruimte dan in de competitie. Dat geeft je wel zelfvertrouwen en het ging ook wel lekker. Vergeet niet dat ik pas sinds september voetbal na acht jaar niets te hebben gedaan.”

Een zware blessure een zijn knieschijf hield hem lang aan de kant. Revalidatie en een gebrek aan motivatie zorgden voor een lange afwezigheid, maar inmiddels is de zin weer helemaal terug: ,,Natuurlijk ga ik voor een plek in de basis. Bij zo’n wedstrijd als vandaag krijg ik weer een kans om me te laten zien en ik voel me ook steeds sterker en beter worden. Misschien dat ik nog een paar keer mag invallen en wie weet komt er een vaste plek in de basis.”

SJZ kreeg de kans zich te meten met een veel hoger spelende club en deed dat naar behoren. Gezegd moet ook worden dat men niet probeerde met fysieke hardheid FC Boshuizen af te stoppen. SJZ speelde naar de geest van de Koetshuis Cup. Voor FC Boshuizen is natuurlijk de derde plek in de competitie het belangrijkste doel dit seizoen. De finale halen van dit toernooi is zeker ook aantrekkelijk. Dan moet er in de volgende ronde afgerekend worden met de winnaar van de confrontatie tussen Kagia en Valken’68.

SJZ- FC Boshuizen  1-5 (1-4). 20. Willemse 1-0, 23. Ortega 1-1 (pen.), 30. Bekooij 2-1, 33. Bekooij 1-3, Van Alphen 1-4, 70. Pengel 1-5. Scheidsrechter: Van den Hoed.

Basisopstelling SJZ: Van der Velde, Van der Hoeven, Versteegen, Bos, Quetian, Willemse, H. Coret, Sleijser, Vink, Griffioen, Van der Helm.

Basisopstelling FC Boshuizen: Van Roosendaal, Scheltens, J. Neuteboom, Nomen, Uwimana, Muanda, Ortega, Zandbergen, Güngör, Bekooij, Van Alphen.