Home Koetshuis De Burcht Cup Koetshuis De Burcht Cup 2017 Koetshuis Cup, Foreholte-FC Rijnvogels 2: duel voor smulpapen

Koetshuis Cup, Foreholte-FC Rijnvogels 2: duel voor smulpapen

Koetshuis Cup, knock-out fase- De laatste weken is er voor Foreholte en FC Rijnvogels niet al teveel reden geweest om victorie te kraaien. De Voorhouters pakten slechts twee punten uit de laatste vier wedstrijden en de stevige derde plaats die de Voorhouters lange tijd in handen hadden, is daarmee in gevaar gekomen. Een eindsprint zou nog tot succes kunnen leiden. Bij FC Rijnvogels is het somberheid troef en het degradatiespook heeft zich gemeld op de Kooltuin. Dinsdagavond was er niets terug te zien van kommer en kwel. Beide ploegen maakten er een waar spektakel van, een genot om naar te kijken. Hoewel het de reserves betrof van de Katwijkers werden Anton Hoovers en Huig Hoek getrakteerd op veel fraais en de handen konden ook op elkaar voor de ploeg van Marcel IJzendoorn. Geen moment sloeg de verveling toe en uiteindelijk viel kort voor tijd de beslissing met de twaalfde (!) treffer van de avond. FC Rijnvogels 2 won met 5-7 en gaat naar de kwartfinale van het toernooi.

Na onderling overleg tussen de Katwijkse trainers en de TC van Foreholte kregen Jaap van Duijn en Ogür Kaya groen licht om mee te doen bij de gasten. Van Duijn moest zo ritme op doen na zijn schorsing van zes weken en de middenvelder komt niet al te vaak voor in de plannen van Hein van Heek en kreeg zo ook de kans zich te laten zien. Een sportief gebaar dus van de thuisploeg, waarbij aangetekend dient te worden dat FC Rijnvogels het nu nog met louter spelers uit het tweede elftal moet zien te klaren.

De eerste tien minuten waren meteen al levendig en de wil om te willen winnen, spatte er onmiddellijk vanaf. FC Rijnvogels verdedigt de titel van de eerste editie en wil de beker met de grote oren graag weer zien verkassen naar de Eerste Mientlaan. Foreholte debuteert dit seizoen en boekte al uitstekende resultaten tegen FC Boshuizen en RCL en neemt deze extra competitie dus ook serieus. In dit voetbalgevecht was dat niet anders.

Nadat er al wat speldenprikken waren uitgedeeld, was het na ruim tien minuten raak. Een voorzet op maat van rechtsback Joost Verhart bereikte Rick Brabander die zijn tegenstander in de lucht klopte. De 1-0 was nog maar nauwelijks genoteerd of het was alweer gelijk. Wytse Ligtvoet ging overduidelijk de fout in en Van Duijn ging tegen de grond. De terecht toegekende strafschop werd door de buitenspeler zelf binnen geschoten. Smaakmaker Christian Guijt kreeg uit een snel genomen vrije trap van Toni Arroyo de kans op de 2-1 en aan de andere kant werd Wessel Gozeling winnaar in een 1 op 1 duel met Van Duijn. Het gaf aan dat beide ploegen verre van een afwachtende houding lieten zien, waarbij Foreholte wel meer op de helft van FC Rijnvogels bivakkeerde.

Nog voor het halfuur viel de derde treffer van de avond. Dit keer knikte Guijt gedecideerd in na een vrije trap vanaf links. Ook nu kon de gastheer maar kort genieten van de voorsprong. Twee minuten verderop was het namelijk al 2-2 via Frank Guijt, die achterin de zestien over het hoofd was gezien. Daarmee was de koek in de eerste helft nog niet op. Foreholte scoorde voor de derde keer via een kopgoal, waarbij Guijt uitstekend anticipeerde op een assist van Arroyo. Zoals bij de eerste twee doelpunten van de Voorhouters kwam er ook nu weer rap evenwicht. Van Duijn kreeg teveel vrijheid en stiftte de bal binnen, ondanks verwoede pogingen van Verhart om de bal nog op tijd tegen te houden. Zo was het na een levendige en boeiende eerste helft gelijk en hoopte men op sportpark Elstgeest op evenveel vuurwerk na de onderbreking.

Die wens werd volledig ingewilligd. Ook nu regende het kansen en was de aanvalsdrift niet te stoppen. Nu was het FC Rijnvogels dat als eerste het net kon vinden. Kaya schoof het leder onder Jim Duindam door. Het weerhield Foreholte er niet van om met veel passie op jacht te gaan naar evenwicht. Brabander en Sejad Navabi hadden de 4-4 op de schoen en de bezoekers wankelden. Juist in die fase leken de blauwhemden definitief afstand te nemen. De goed spelende en naar UVS vertrekkende Thom de Vries maakte er 3-5 van. Kort na de aftrap werd de spanning terstond teruggebracht door een heerlijke ‘streep’ van Friso van Haren. Een granaatinslag van het zuiverste water.

De spanning bleef zo onverminderd aanwezig op deze gedenkwaardige voetbalavond en het was wachten op de volgende treffer. Ook nu was daar geen engelengeduld voor nodig. Goed voorbereidend werk van Thijs van Kruistum werd op waarde geschat door Leon Houwer en dus was de marge weer naar twee getild. Wie zou denken dat Foreholte nu toch echt wel murw gespeeld was, kwam bedrogen uit. De aanvalsgolven bleven komen en met kunst -en vliegwerk bleef FCR overeind. Een kwartier voor tijd volgde evenwel toch de 5-6. Arroyo vond Guijt, die op technische wijze doeltreffend uithaalde.

De belangstellenden schoven nog wat verder naar het puntje van de stoel (of bank, zo u wilt), want nog steeds kon deze beklijvende ontmoeting alle kanten op. Een schot uit de tweede lijn werd van richting veranderd en bijna was er dus alsnog balans. Foreholte bleef op de Katwijkse deur rammen, maar moest ook ruimte laten. In dat soort situaties waren de Katwijkers al eerder effectief geweest en twee minuten voor tijd was dat niet anders. Kaya, met een ragfijne actie, stelde De Vries in staat om nog eens af te drukken en de 5-7 werd zo de eindstand. Bij de Vogels gingen de handen omhoog en dat liet zien dat de ploeg bepaald geen eenvoudige vracht had gehad om deze avond tot een goed einde te brengen.

FC Rijnvogels schaarde zich zo bij de laatste zes teams. Oegstgeest, FC Boshuizen, UVS, Voorschoten’97 (za) en Valken’68 hadden zich al eerder geplaatst en daar komen na volgende week nog DoCoS of FC Rijnland (z0) en DOSR of Lugdunum bij. Net als vorige week bij Kagia tegen Valken’68 verdiende de ontmoeting geen verliezer en wellicht dat de organisatie de regels wat gaat aanpassen. Wanneer het publiek zo vermaakt wordt en het spelplezier er vanaf druipt, zouden twee ploegen die in de knock-out fase tegen elkaar uitkomen zich moeten kunnen plaatsen ongeacht het resultaat. Helaas voor Foreholte zit het toernooi er nu op, maar er kan niet anders worden gesteld dan dat de zondagtweedeklasser een aanwinst is gebleken voor dit steeds populairder wordende toernooi. De felicitaties gaan uit naar FC Rijnvogels. De titel kan nog steeds worden geprolongeerd. De volgende horde heet nu Voorschoten’97 (za).

Basisopstelling Foreholte: Gozeling, Verhart, Ligtvoet, Spreeuw, Wiering, Bloemendaal, Guijt, Navabi, Arroyo, Van de Pool, Brabander.

Basisopstelling FC Rijnvogels: Barnhoorn, Akhrif, Ko, Aulic, S.van der Gugten, Guijt, Onderwater, Kaya, De Vries, Van Duijn, Van Kruistum.

Scoreverloop: 11. Brabander 1-0, 13. Van Duijn (strafschop) 1-1, 28. C. Guijt 2-1, 30. F. Guijt 2-2, 37. Arroyo 3-2, 42. Van Duijn 3-3, 49. Kaya 3-4, 62. De Vries 3-5, 63. Van Haren 4-5, 66. Houwer 4-6, 76. C.Guijt 5-6, 88. De Vries 5-7. Scheidsrechter: Van der Ploeg.

Foto’s: J.P. Kranenburg

Meer foto’s zien? Komen ze: