Koetshuis Cup, poule B – Deze tweede uitgave van de Koetshuis Cup maakte op deze koude winteravond weer veel los bij spelers, technische staf en aanwezige toeschouwers en dat kwam door deze prachtige groepswedstrijd op sportpark De Voscuyl in Oegstgeest waar tweedeklasser Meerburg voor de laatste kans voor de knock-out fase vocht tegen vierdeklasser Oegstgeest. De echte supporters lieten zich niet tegenhouden door de vrieskou en zij zagen Meerburg verdiend een kwartier voor tijd met 0-2 leiden. Maar na het laatste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter kon de thuisploeg toch een 2-2 noteren waarmee Meerburg verrassend werd uitgeschakeld voor de tweede ronde van deze onvolprezen Koetshuis Cup.

Gelijk een goede imitatie, qua aankleding, van de bekende poolreiziger Roald Amundsen zag uw verslaggever om 20.00 uur de lange en jonge centrumspits en topscorer Jorge Bonekamp van Meerburg aftrappen. Een enkele speler droeg handschoenen en verder gingen alle spelers er naturel in. De extra dekentjes waren wel hard nodig in de dug-out waar je moest stilzitten, je wel warmer kon worden door je tegen de andere reservespeler of de verzorger aan te schurken.

 

De beide trainers benutten deze wedstrijd om na de eerste trainingen weer met de wedstrijdselectie speelmeters te kunnen maken. Ron de Roode van Meerburg bracht zelfs negen basisspelers van de laatste competitiewedstrijd van 11 december (verlies uit bij Wippolder met 4-3) binnen de lijnen. Huig-Jan Heeringa van Oegstgeest kon door diverse oorzaken maar over vijf basisspelers van de wedstrijd van 10 december beschikken (een 2-2 uit bij v.v. Leiden). Vanaf de eerste balomwenteling was het duidelijk dat er een echte wedstrijd van zou worden gemaakt. Aanvoerder Joeri van der Voort van Meerburg sleurde weer ouderwets over het veld en nam al coachende zijn medespelers voorin op sleeptouw.

In die eerste fase werd Oegstgeest op rechts wel diverse keren gevaarlijk door goede combinaties van vleugelverdediger Ramon Bakker en buitenspeler Joep van Tulder. Deze laatste stoomde diverse keren op om heerlijke voorzetten voor het doel van de ervaren Patrick Bom af te geven. Maar tot echt gevaar leidde het niet. Tot de vijftiende minuut, toen zo’n voorzet de arm van een Meerburg-verdediger raakte. Drie dik ingepakte thuissupporters sprongen al op, maar de scheidsrechter wuifde alle verbale aanvragen voor een elf metertje weg. In de tweede fase van de eerste helft werd de uitploeg toch sterker, er was meer en langer balbezit waar Oegstgeest de bal juist moeilijker voorin vast kon houden. Maar tot echte kansen leidde het niet voor Meerburg, of we moeten dat hakballetje à la Madjer uit 1987 na een hoekschop meetellen. Aan Meerburg-zijde was het nummer vijf, Sjors Brandsma, die met zijn rushes naar voren een prima indruk achterliet bij de toeschouwers, hartverwarmend die inzet.

Die rushes waren er ook na het rustsignaal want de hete thee, de ice tea bewaren ze voor warmere periodes op De Voscuyl, wachtte op spelers en begeleiders in de kleedkamers. In de rust schoot Meerburg-doelman Bom zijn vervanger Niels van Velzen al warm en liep spits Mats van der Poel zich ook al warm om de jonge collega-spits Bonekamp te gaan vervangen. Heeringa bracht bij de thuisploeg direct na rust Dylan Dijkstra en topscorer Bob den Hollander, al veertien treffers in de competitie, binnen de lijnen. Ook in de tweede helft speelde Levi Paulides, van origine middenvelder/aanvaller, weer een opvallende en sterke rol als rechtervleugelverdediger bij Meerburg.

Het was Meerburg dat in de tweede helft nog sterker aan de bal was, er werd vlotter gecombineerd, er kwam meer dreiging in de acties en er hing meer in de lucht dan een vrieskou die menig poolreiziger, ijsbeer en pinguïn hartelijk zou begroeten maar de toeschouwers en uw verslaggever dachten daar wel anders over. In de 54e minuut stuurde trainer De Roode Kevin de Jong en de ervaren Mark van Diemen het veld in, wat waren die blij om uit de dug-out te mogen komen. Ze leken wel de dansende koeien die na het openen van de staldeuren het verse voorjaarsgras roken. Christiaan Laan en Duuk van der Meer mochten hun plekje in de dug-out innemen.

Een minuut later knalde de bal snoeihard via een Meerburgvoet op de doelpaal naast de kansloze Oegstgeest-doelman Rick van der Kaay. Dit werd de voorbode voor meer want de immer gevaarlijke Van der Poel schampte in de 68e minuut met zijn kruin een voorzet en iedereen zag het lederen monster in de hoek van het doel verdwijnen, 0-1. Toen zes minuten later Kevin de Jong met een schot voor de 0-2 zorgde leek Meerburg zich in veilige haven te hebben gespeeld. Een derde plek in deze poule B, en dus recht op de knock-out fase, zat er nog in. En zo leek ook iedereen het in het gezellige Oegstgeester stadionnetje te beleven.

Maar dan had men buiten de strijdbare topscorer Den Hollander en zijn makkers gerekend. Want in de 75e minuut ging een Meerburg-speler in de eigen zestien in de fout, pingel! Die kans moet je deze topscorer niet geven. Hij schoot de bal onberispelijk in de rechterhoek langs de kansloze jonge invaller-doelman. Waar Joris van der Bergh vroeger in een boek al schreef over de ‘Mysterieuze krachten in de sport’, kregen die woorden nu ijskoude handen en voeten bij de thuisploeg. En zo was het weer Den Hollander die in de 88e minuut de 2-2 liet aantekenen. Het laatste kwartier was het louter geelrood dat naar voren opstoomde. En kort voor het laatste fluitsignaal had men nog bijna voor de 3-2 gezorgd, maar dat zou ook teveel van het goede zijn geweest.

 

Het mooie van deze Koetshuis Cup-wedstrijd was dat enkele in de tweede helft gewisselde spelers weer terug in het veld moesten toen collega’s geblesseerd uitvielen. Die rol was er voor Paulides en Van Tulder en die pakten ze beiden perfect op. Na deze zeer sportieve wedstrijd is Meerburg dus uitgeschakeld en speelt Oegstgeest dinsdagavond 24 januari de derde en laatste poulewedstrijd uit bij SJZ. Dat wordt een wedstrijd om des keizers baard, maar het is en blijft een mooi oefenmoment.

Voordat de reguliere competitie eind januari weer van start gaat, als de weersomstandigheden het toelaten, gaat Meerburg komende zondag thuis oefenen tegen derdeklasser Stompwijk’92 en Oegstgeest oefent komende zaterdag uit tegen het tweede van Valken’68. Dat wordt vast en zeker één feest van herkenning voor diverse spelers, begeleiders en supporters.

Een zeer koude winteravond met een hartverwarmende wedstrijd om de Koetshuis Cup, ja dat was het zeker deze avond op sportpark De Voscuyl.

v.v. Oegstgeest – Meerburg 2-2 (0-0). 68. Van der Poel 0-1, 74. K. de Jong 0-2, 75. Den Hollander 1-2 (stafschop) en 88. Den Hollander 2-2.

Basisopstelling v.v. Oegstgeest: Van der Kaay, Gilliams, Noort, Bakker, Polet, Van der Spek, Apcar, R. Dijkstra, Harfaoui, Van Aarle en Van Tulder.

Basisopstelling r.k.v.v. Meerburg: Bom, Paulides, Verboon, Laan, Brandsma, Müller, Weijers, Van der Meer, J. de Jong, Bonekamp en Van der Voort.

Foto: met dank aan Bas Tukker!

Zie voor meer: http://extremefootballtourism.blogspot.nl/2017/01/netherlands-vv-oegstgeest.html