Koetshuis Cup- Dinsdagavond is de eerste wedstrijd in de halve finale gespeeld. Op het complex van FC Boshuizen streden twee Leidse clubs tegen elkaar. Na een ruststand van 1-0 won Lugdunum uiteindelijk met 3-1 van DoCoS. In de eerste helft hadden de kikkers het betere van het spel, maar na rust liet de ploeg van Nico van der Salm zien toch ook nog te gaan voor een finaleplaats. Dit leverde onder meer drie inzetten op die van de doellijn werden afgehaald. Voor de pauze had Soufiane Boukhidous de score geopend, waarna de ingevallen Jorrit Bouwmans voor de gelijkmaker zorgde na de onderbreking. In de slotfase profiteerden de groenwitten van de ruimte achterin bij DoCoS via Ozan Isitir en weer Boukhidous. Het duel stond onder leiding van Roelof Luinge. Lugdunum treft in de finale de winnaar van FC Boshuizen tegen FC Rijnvogels 2.

In de middag was het nog niet geheel zeker of de Leidse ploegen aan de start zouden komen. De KNVB kondigde code geel af en het weer was ronduit boos te noemen. Na overleg met de betrokken clubs en de scheidsrechter werd echter besloten om te spelen. Tussen 18 en 19 uur werd het weerbeeld nog slechter, maar tot ieders plezier werd het daarna wat rustiger en tijdens de eerste helft viel nog slechts een buitje. Helaas gooide de storm roet in het eten voor meer publiek, maar de echte liefhebbers lieten zich niet weerhouden om de gang naar de Boshuizerkade te maken.

Beide formaties waren niet compleet omdat het seizoen de tol had geëist. Zo misten Henk de Cler, Jan Wansink en Henk Kersten onder meer Jochie Sebrechts, een dit seizoen bepalende speler. DoCoS moest het onder meer stellen zonder Michael van Voorthuijzen, Rowin Peet, Nils Slingerland en Chris van Empel. Een al met al forsere aderlating dus voor Van der Salm en de zijnen.

DoCoS startte met Tim Gonlag in de punt en Rico Bouwmans speelde, na een afwezigheid van vijf maanden, weer centraal achterin. Drie youngsters werden ook in de basiself geposteerd, te weten Kars Bisschop, Evert Groen en Tijn van Meegen. Remco Neuteboom verving Mitchel van Abswoude tussen de palen. Bij Lugdunum speelde Tim de Cler als laatste man en was Sergio Vrede er ook weer eens bij vanaf de aftrap.

Casper Koreman was de eerste die een doelman testte. Op een heerlijke uithaal anticipeerde Neuteboom naar behoren. Een vlammend schot van Adam Atif ging daarna niet ver over. Roy Elkerbout, aan de andere kant, was de eerste die de aanvallende intenties van DoCoS wilde kenbaar maken, maar zijn inzet miste kracht. Daarna was er sprake van evenwicht, hoewel Lugdunum vaak eerder de tweede bal pakte en ook gretiger oogde. DoCoS maakte er af en toe een sport van om de bal weer snel te verspelen.

De grootste kans kon na een halfuur worden genoteerd. Een prima actie van Atif werd van dichtbij door Ozan Isitir over geknald. Toch bleek het uitstel van executie. Met nog een minuut of zeven op de klok leverde een hoekschop Lugdunum de eerste treffer op via Soufiane Boukhidous. Daarna gebeurde er niet veel meer en dus leidde de kersverse tweedeklasser halverwege.

Na de rust drong DoCoS meer aan. Nu werd Lugdunum vaker in de verlegenheid gebracht en er kwamen ook kansen voort uit de aanvallen van de withemden. Sven Ravensbergen dacht de 1-1 te maken, maar Kevin Wassenaar voorkwam dat met een katachtige reactie. Een kopbal van Danny Maaskant werd kort daarop ook voor de doellijn weggehaald. Een vrije trap van Houssin Bezzai werd even later, gedragen door de nauwelijks afzwakkende wind, tegen de lat getild.

De gelijkmaker kwam er uiteindelijk wel. De ingevallen Jorrit Bouwmans profiteerde van een slippertje van Vrede en zo was er dus balans in het Leidse onderonsje. Melvin van Gent kwam vervolgens dichtbij de voorsprong voor de ploeg uit het Morskwartier. Zijn vrije trap verdween voor hem rakelings langs de verkeerde kant van de kruising. Het gaf aan dat er genoeg gebeurde, waarbij het tempo ook hoger lag dan voor de pauze.

Lugdunum kreeg de volgende kans. Houssin Bezzai stak Atif weg en de flankspeler stuitte op Neuteboom. Een kleine tien minuten voor tijd vertrok Ozan Isitir precies op tijd op een leep balletje vanaf het middenveld en de aanvaller verraste de sluitpost van DoCoS met een bekeken schuiver. De tijd werkte nu in het voordeel van Lugdunum, maar de opponent gaf het nog niet op. Gonlag, die na het inbrengen van Jorrit Bouwmans twee linies naar achteren was geschoven, mocht in de slotfase weer aan het front spelen en zo trachtte de nummer vier van 2C alsnog een strafschoppenreeks te forceren. Voor de derde keer werd een poging, via Van Gent, van de doellijn weggehaald. Aan de andere kant verzuimde Atif om de wedstrijd te beslissen. In de allerlaatste tellen leverde een kopbal nog bijna de 2-2 op, maar de vierde en laatste treffer viel bij de uitbraak aan de andere kant. Ozan Isitir vond Boukhidous voor de eindstand.

Zo bereikte Lugdunum dus andermaal de finale en dat mag een puike prestatie worden genoemd. Bij DOSR uit, eerder in het toernooi, leek uitschakeling bij een 5-2 achterstand een feit, maar de Leidenaren overleefden alsnog. Ook tegen UVS scheelde het een haar, maar de feiten liegen niet. Voor DoCoS zit een prima seizoen erop en is het vooral zaak om alle spelers weer fit te krijgen voor het tweede achtereenvolgende seizoen tweede klasse. En een versterking hier en daar zou de ploeg van Van der Salm nog wat meer vet op de botten geven.

Een dankwoord van de organisatie gaat uit naar arbiter Luinge, die liet zien het fluiten nog allerminst verleerd te zijn. Met respect, zoals het hoort, werd de tweestrijd tot een goed einde gebracht, ook vanwege het prima optreden van de grensrechters Van Zanten en Moraal.

De tweede halve finale wordt volgende week afgewerkt. In principe op dinsdag 13 juni. Dan is FC Boshuizen gastheer van de reserves van FC Rijnvogels. Mocht vanavond alsnog bekend worden dat de ploeg van Steef Roodakkers en Ronald van Wattum zondag in de herkansing gaat tegen VELO dan zal de wedstrijd naar alle waarschijnlijkheid plaatsvinden op woensdag 14 juni.

Lugdunum versus DoCoS was alvast een voorproefje wat ons te wachten staat in het seizoen 2017-2018 en daar mag dus naar uit worden gekeken. En dan hebben we het nog niet eens over RCL, Voorschoten’97, Valken’68 en UVS..

Basisopstelling Lugdunum: Wassenaar, Cem Isitir, Berdai, De Cler, Brandt, Koreman, Vrede, Bezzai, Boukhidous, Ozan Isitir, Atif.

Basisopstelling DoCoS: Neuteboom, Groen, R.Bouwmans, Maaskant, Bisschop, Ravensbergen, van Meegen, Elkerbout, Klein, Gonlag, Van Gent.