Voorbeschouwing 9: Voorschoten’97 (tweede klasse C, zaterdag)

Maar liefst achttien nieuwe namen telt de selectie van Voorschoten’97 trainer Andre Lourens. ,,En dan spelen er straks twee zeventienjarige A-junioren mee in de bekerwedstrijd tegen Den Hoorn vanmiddag die niet eens op je lijst staan”, zo meldt Lourens enthousiast voor aanvang van de eerste bekerconfrontatie.

De voormalige trainer van Forum Sport vervolgt: ,,De club wil een sterk elftal bouwen met de nadruk op het inpassen van eigen jeugd in de selectie. Vorig jaar zijn we daarmee begonnen en dit jaar wordt dat beleid met kracht voortgezet en ik kan je zeggen dat ik er blij mee ben.”

Het laatste seizoen ging het uiterst moeizaam voor de club waar men in feite simpelweg kwaliteit tekort kwam om zich te handhaven in de eerste klasse. Een ‘struggle for life’ hing het gehele seizoen boven de groen-gelen.  ,,Vanaf het begin liepen we achter de feiten aan. Wij waren eerlijk gezegd in veel wedstrijden de onderliggende ploeg en de kansen die we kregen werden te weinig benut. Dit jaar moeten we er vooral voor zorgen dat we in het begin punten pakken, dan speel je met veel meer rust en zelfvertrouwen. Hoewel we in de competitie gelijk starten met een aantal pittige tegenstanders geloof ik daar zeker in. De bekerwedstrijden zijn een ander verhaal; wij zitten in een ijzersterke poule en we zijn nog niet compleet.”

Net als veel andere trainers heeft Lourens te maken met een aantal afzeggingen wegens vakantie, weekendjes weg en jawel festivals. Net als veel andere trainers begrijpt hij dat ook niet helemaal als je bedenkt dat de voetballoze zomer maar liefst zes weken duurde. Waarom dan de vakanties niet plannen? Een generatieverschil zo vermoedt hij. ,,Je hebt er mee te maken en als trainer moet je daar creatief mee omgaan. In die bekerwedstrijden kan ik mooi een aantal knapen voor de leeuwen gooien en kijken hoe zij zich staande houden. Natuurlijk wil ik goede resultaten, daarvoor sta je voor een groep, maar belangrijker is dat ik bezig ben met een goede groepsgeest te kweken en het begin is zeer hoopvol. De drie jongens van RCL doen het heel goed en zijn al helemaal geïntegreerd. Dat geldt ook voor de andere nieuwkomers en de jonge jongens van Voorschoten zelf. Prima!”

Voorschoten’97 wordt door sommigen gezien als één van de kampioenkandidaten. Veel te voorbarig meent Lourens. ,,Wij zijn absoluut geen favoriet. Onze groep kan denk ik nog niet stabiel presteren. Je weet hoe het met jeugdige voetballers gaat: de ene week spelen ze fantastisch en lik je je vingers erbij af en de week daarop zakken ze door de ondergrens. Dat hoort erbij en daar wordt veel van geleerd. Ik heb te maken met jongens die de boel snel oppikken en leren van hun fouten. Ik denk dat we in de loop van het seizoen alleen maar sterker worden omdat de groep groeit. Wij hebben geen spelers die er met kop en schouders bovenuit steken, wij moeten het van het collectief hebben. Fysiek voetbal is ook niet ons ding. Tegen ploegen die het juist van het fysieke aspect moeten hebben moeten we ook leren hoe we onder die druk vandaan voetballen. Slim spelen dus. Ik zie dat als een geweldig leuke uitdaging. Vorig jaar was het wekelijks overleven, nu gaan we echt voetballen.”

Mutaties:

Gekomen: Jasper Mol, Osama Abed, Ruben Nijman (eigen jeugd), Alex Meijers (lager elftal), Robin Diets (Forum Sport),Nick Guijt (RCL), Martijn Hogenboom (VVSB), Jessin Kharbouch (RCL), Kai Vijlbrief (RCL), Maurice Fransen (keert terug in selectie), Justin Tuyt (eigen jeugd), Stan Rijsbergen (eigen jeugd), Alex Reijnierse (eigen jeugd), Ayoub Artimi (UVS), Nathan Broughton (Zestienhoven), Patrick Vergeer (UDO), Rivelino Reemnet (Pancratius), Denzel Sno (Pancratius).

Vertrokken: Chris de Lange (Valken’68), Youri Looyestijn (TAVV).

Beker:

2 september: Den Hoorn-Voorschoten’97 0-2 (Vijlbrief, Kharbouch)

9 september: Voorschoten’97-Oliveo

16 september: VUC-Voorschoten’97

Competitie (eerste drie wedstrijden):

23 september: Die Haghe-Voorschoten’97

30 september: Voorschoten’97-SVC’08

7 oktober: Honselersdijk-Voorschoten’97