Komend weekeinde staat de laatste speeldag van 2017 gepland. In alle klassen met regionale clubs is er sprake van interessante wedstrijden. Zoals elke week maakt onze redactie een keuze voor een Krakerrr van de Week. Dat kan gaan om een regelrechte topper, derby, een degradatieduel of bijvoorbeeld een ontmoeting met een rijke geschiedenis. Dit keer heeft de redactie een keuze gemaakt voor drie regionale derby’s in de tweede klasse C op zaterdag. Dus deze week een uitsmijter met drie (!!!) Krakersss van de Week. Eerder kwamen Valken ’68-DoCoS en UVS-RCL al aan bod, nu is het de beurt aan Voorschoten ’97-Lugdunum.

Beide ploegen kwamen elkaar jarenlang niet tegen in competitieverband. De laatste ontmoeting was in het seizoen 1999/2000, eveneens in de tweede klasse. Sindsdien vond Voorschoten ’97 de weg omhoog en deed Lugdunum regelmatig een stapje terug. Na de degradatie vanuit de eerste klasse spelen de Voorschotenaren na ruim zeventien jaar weer een regioderby tegen Lugdunum, dat afgelopen seizoen via een kampioenschap in de derde klasse promoveerde.

Artikel in het Leidsch Dagblad van 1 november 1999 over de wedstrijd Lugdunum-Voorschoten ’97 (0-0). Bron: Archief Leidsch Dagblad.

In Leiden eindigde de ontmoeting destijds in 0-0 (zie bovenstaand verslag in het LD), in Voorschoten won de thuisploeg eenvoudig met 3-0. Verdedigers Kevin Koek (Voorschoten ’97) en Henk Brandt (Lugdunum) zullen die twee duels niet meer herinneren, want zij waren toen rond de vier jaar oud. Beide ploegen kennen elkaar de laatste jaren alleen van oefenduels.

,,Vorig seizoen hebben we twee keer tegen ze geoefend, maar toen verloren we”, blikt Brandt terug. ,,Nu staan we er beter voor denk ik. Men noemt het een derby, maar ik vind het niet echt een derby eigenlijk. De echte derby is tegen buurman UVS. Maar het duel met Voorschoten is zeker niet minder belangrijk. De laatste wedstrijd voor de winterstop moeten we eigenlijk winnen om druk te blijven houden op Die Haghe.”

De club uit Den Haag, die het zaterdag opneemt tegen nummer drie SVC ’08, staat bovenaan in de tweede klasse en heeft een voorsprong van vier punten op Lugdunum. ,,Die Haghe heeft een moeilijke tegenstander, dus zij kunnen zomaar punten verspelen”, verwacht Brandt. ,,Bij winst komen wij misschien weer iets dichterbij. De laatste weken zit er bij ons wat zand in de motor, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we het kunnen omkeren.”

De mannen van Jan Wansink en Henk de Cler hebben de eerste periodetitel al binnen. Brandt: ,,Niemand had dat verwacht. De eerste acht wedstrijden waren fantastisch, de laatste drie duels zit het wat tegen. We missen ook Adam Atif. Hij was toch wel de smaakmaker en maakte het verschil voor ons voor zijn blessure. Adam hield vaak twee à drie man bezig, waardoor er ruimte kwam voor anderen. Hij kon bovendien een wedstrijd die op slot zat openbreken voor ons. Na de winterstop is hij gelukkig weer terug.”

Op dit moment zijn de verhoudingen iets anders dan ruim zeventien jaar terug. Lugdunum staat tweede en is licht favoriet tegen de ploeg van trainer André Lourens, die de achtste plek bezet. Beide teams kennen elkaar dan ook nauwelijks. ,,Ik ken Soufiane Boukhidous, omdat hij hier even heeft gespeeld”, vertelt Koek, die zelf vorig seizoen weinig in actie kwam voor Voorschoten ’97 vanwege een hamstringblessure. ,,Verder ken ik Tim de Cler van TV.”

,,Onze doelstelling is de top vijf, dus we moeten eigenlijk wel winnen zaterdag. Aan het begin van het seizoen ging het moeizaam bij ons, maar sinds de wedstrijd tegen UVS (0-4 winst, red.) loopt het lekker. We zijn anders gaan spelen met meer druk naar voren en dat levert ons veel meer balbezit op.”

Koek heeft zich inmiddels opgewerkt tot basisspeler, nadat hij dus eerder lange tijd kwakkelde met een hamstringblessure. ,,Nu sta ik al een tijdje centraal achterin samen met Jessin Kharbouch. Vroeger speelde ik altijd in de jeugd met Voorschoten tegen hem, toen hij nog bij RCL speelde. Nu sta ik naast hem, wel grappig. Ook Nicky Guijt zat toen in dat team van RCL trouwens.”

De 21-jarige mandekker, woonachtig in Voorschoten, hoopt met zijn ploeg op den duur weer de stap omhoog te maken. Misschien wel in de toekomst naar de hoofdklasse, waar Voorschoten ’97 tussen 2010 en 2012 actief was. ,,Die periode weet ik nog wel”, herinnert Koek zich. ,,Toen stonden er echt veel mensen langs de kant. Het zou mooi zijn als we dat niveau weer kunnen halen. We hebben jonge groep, maar als we de komende seizoenen bij elkaar blijven kunnen we stappen gaan maken.”

Dat moet er in ieder geval rust komen bij op Adegeest, zonder dat de hoofdmacht zich zorgen hoeft te maken over de gevarenzone die nog steeds wel dicht in de buurt is. Een zege is daarom gewenst en datzelfde geldt natuurlijk ook voor Lugdunum dat maar al te graag kampioen wil worden. ,,Het zou geweldig zijn als we met dit team de eerste klasse kunnen halen, maar dan moeten we zaterdag wel winnen”, vindt Brandt.

Koek afsluitend: ,,Er zijn geen schorsingen en iedereen is fit van onze kant. Ik denk dat we niet onder doen voor Lugdunum. De twee oefenduels van vorig seizoen helpen natuurlijk ook mee. We moeten donderdagavond nog wel even aan de bak voor de training, want we hebben anderhalve week stilgestaan vanwege het slechte weer.”