Waar Lugdunum zich dit weekend kan verzekeren van de winst van de eerste periode, staat de achtste speelronde in 2C voor de andere LAV-clubs vooral in het teken van ‘aanhaken’.

Voor Valken ’68 is dat aanhaken bij die verrassende koploper. De achterstand van de formatie van Arie van Duijn op de Leidenaars bedraagt momenteel vier punten en dat gaatje moet niet groter worden, wat betreft de uitgesproken titelfavoriet. Komende zaterdag móét er dan ook gewonnen worden, op het eigen Duyfrak van HVC ’10. De Valkenburgers zetten dit seizoen geregeld grote uitslagen neer. Zo werd twee weken terug nog met 0-5 gewonnen bij hekkensluiter Nieuwkoop. Het doelsaldo mag er – met 21 voor en slechts vijf tegen – zijn, maar de geelroden liepen wel al twee keer tegen een zeperd aan, op bezoek bij UVS en RCL. Hoewel de bezoekers uit Hoek van Holland nog niet echt overtuigen dit seizoen en afgelopen zaterdag nog door Voorschoten ’97 (3-0) uit de districtsbeker werden geknikkerd, zijn Van Duijn en consorten wel gewaarschuwd: HVC ’10 won medio oktober met 6-2 van RCL en kan dus echt wel wat.

Datzelfde RCL wil ook dolgraag de aansluiting behouden met de top van het klassement. Daarvoor telt op bezoek bij SVC ’08 maar één ding: de overwinning. Voorwaar geen sinecure, want de Wassenaarders zijn de enigen die Lugdunum dit seizoen al punten wisten af te snoepen (2-2). En dat terwijl de Leiderdorpers op bezoek in de Kikkerpolder volstrekt kansloos waren: 4-0. Elke wedstrijd begint echter weer bij 0-0, prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst en de scherpte van de dag zal ook nu weer doorslaggevend zijn, om maar een paar voetbalclichés op te trommelen. Het elftal van (interim-)trainer Henk Buyn kan zich in ieder geval vasthouden aan de laatste competitiewedstrijd. Daarin werd, zij het moeizaam, met minimale cijfers gewonnen van DSO, door een benutte strafschop van aanvalsleider Thom Wijnalda.

UVS begon uitstekend aan het seizoen, maar is na twee nederlagen op rij wat weggezakt. Vooral de laatste deed pijn. Thuis, op de eigen Kikkerpolder, straalde het elftal van Stefan Roodakkers toch vooral machteloosheid uit tegen een sterk Voorschoten ’97. ,,Verliezen is niet leuk, maar al helemaal niet in een derby’’, baalde routinier Youssef Ait El Houssi. ,,Van onze kant was het krankzinnig slecht. Snappen doe ik het nog steeds niet. We hebben een prima groep met een mix tussen ervaren spelers en een aantal jonge talenten. Tot aan Voorschoten’97 speelden we weliswaar ook wisselvallig, maar dit kon echt niet. We zijn eenmaal gevaarlijk geweest en hebben verder niets kunnen creëren.’’

Dat zal tegen TAVV beter moeten. De Ter Aarders worstelen zich tot nu toe door het seizoen, maar mochten twee weken geleden wel eindelijk de eerste driepunter bijschrijven. Met hangen en wurgen weliswaar. Op het eigen sportpark Aardam werd een 5-0 voorsprong tegen Honselersdijk nog bijna uit handen gegeven: 5-4. Dit weekend kan het elftal van Niels Slottje wat verder afstand nemen van de onderste plaatsen.

Voorschoten ’97 heeft na een dramatische seizoenstart de smaak te pakken. Na de winst op UVS werd ook de gestaakte wedstrijd tegen SVC ’08 succesvol afgesloten en daardoor heeft de ploeg van André Louwens weer wat kleur op de wangen. Ook voor de beker werd de gestage opmars afgelopen zaterdag dus verder vormgegeven en dat zal het vertrouwen op Adegeest nog meer hebben doen toenemen. Bovendien leent het programma van de groengelen zich er prima voor om de komende weken definitief aansluiting met de subtop van 2C te vinden. Eerst ontvangt Voorschoten de nummer voorlaatst, CVC Reeuwijk, om de zaterdag erop af te reizen naar Nieuwkoop voor een confrontatie met de rode lantaarndrager.

DoCoS pakte uit de laatste drie wedstrijden vijf punten en vindt zichzelf daardoor terug in de middenmoot. Met tien punten uit zeven wedstrijden voldoen de Leidenaars nog niet helemaal aan de verwachtingen, maar het seizoen is nog lang en er lijkt de laatste weken in ieder geval weer iets van de defensieve degelijkheid van vorig seizoen terug. Die zal komende zaterdag hard nodig zijn, want dan worden de degens gekruist met Die Haghe. De Haagse runner-up is de enige ploeg die Lugdunum nog van periodewinst af kan houden en zal er dan ook alles aan gelegen zijn de punten op het eigen Ockenburgh te houden.

De koploper zelf gaat op bezoek bij nummer acht DSO. Voor Lugdunum is een gelijkspel in Zoetermeer voldoende om de eerste periodetitel binnen te halen, maar de Leidenaren willen natuurlijk kampioen worden en de voorsprong op Die Haghe verder uitbreiden. DSO blijkt dit seizoen wel een lastig te nemen horde voor de LAV-teams. DoCoS (2-3) en UVS (2-1) gingen eerder dit seizoen onderuit tegen de Zoetermeerders. TAVV speelde gelijk (1-1), terwijl RCL won met het kleinste verschil. Lugdunum is dus gewaarschuwd.