zaterdag, april 20, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 2): Van Rhijn scoort voor Jong AZ

Van Amateur naar Prof (deel 2): Van Rhijn scoort voor Jong AZ

-

Dit seizoen gaat de redactie van Leidenamateurvoetbal.nl onze regiogenoten, die momenteel in het profvoetbal actief zijn, weer regelmatig volgen. Dit keer deel 2 van ‘Van Amateur naar Prof’. Hoe verging het ze in de afgelopen weken tot en met donderdag 21 september?

Eredivisie

Met Lucas Woudenberg in de basis pakte SC Heerenveen twee overwinningen op rij tegen respectievelijk PSV (2-0) en Excelsior (1-2). De linksback, die in de jeugd actief was voor VV Zwammerdam, kwam deze zomer over van Feyenoord en staat met Heerenveen momenteel op de vierde plaats in de Eredivisie. Woensdagavond werd Excelsior in de beker met dezelfde cijfers verslagen: 1-2. Bij de Kralingers zat Stanley Elbers net zoals de afgelopen weken niet bij de selectie. De aanvaller, die in de jeugd voor DoCoS en UVS uitkwam, kampt sinds eind augustus met een knieblessure.

Bij de eerste competitiezege van dit seizoen voor ADO Den Haag op Willem II (1-2) zat nieuwkomer Erik Falkenburg op de bank. Een week later maakte de middenvelder zijn officiële debuut in Haagse dienst tegen Ajax. Trainer Fons Groenendijk bracht Falkenburg na rust in en pakte uiteindelijk met zijn ploeg een punt in eigen huis (1-1). Woensdagavond was Feyenoord met 2-0 te sterk in de beker.

Jupiler League

Leidenaar Ricardo van Rhijn kwam bij zijn nieuwe ploeg AZ nog niet tot speelminuten in de hoofdmacht. Wel speelde de rechtsachter al twee duels voor Jong AZ in de Jupiler League. Bij zijn tweede duel voor het beloftenteam, in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Oss, maakte Van Rhijn de openingstreffer vlak na rust. Drie dagen eerder maakte hij zijn debuut tegen Telstar (2-2).

Bart Sinteur uit Leiderdorp pakte met Jong FC Utrecht slechts één punt uit de laatste twee wedstrijden tegen respectievelijk SC Cambuur (2-2) en De Graafschap (1-4). In beide duels stond de negentienjarige linksback in de basis. Na vijf speelronden staat Sinteur met de Utrechtse beloftenploeg op plek zestien in de Jupiler League.

Gustavo Hamer, die dit seizoen door Feyenoord wordt verhuurd aan FC Dordrecht, kreeg in twee weken tijd twee rode kaarten. De twintigjarige middenvelder werd in het competitieduel met FC Oss al na 21 minuten weggestuurd bij een 0-1 voorsprong. Met tien man wisten de Dordtenaren de wedstrijd uiteindelijk niet te winnen (3-1 verlies). Hamer was door het incident afgelopen weekend voor het competitieduel met Almere City FC (1-1) geschorst. Maar daar bleef het niet bij. Het jonge talent kreeg midweeks in de KNVB-beker tegen GVVV opnieuw een rode prent na zijn tweede gele kaart, waardoor zijn ploeg uiteindelijk 1-0 verloor en werd uitgeschakeld.

Buitenland

Garry Mendes Rodrigues, voormalig speler van FC Boshuizen, maakte begin deze maand grote indruk voor zijn land Kaapverdië. Dankzij zijn twee goals wonnen de Kaapverdische eilanden met 1-2 van Zuid-Afrika. Daardoor maakt het land nog altijd kans om zich te plaatsen voor het WK 2018 in Rusland. Met zijn club Galatasaray blijft Mendes Rodrigues koploper in de Turkse competitie ondanks het gelijkspel op bezoek bij Antalyaspor (1-1). Afgelopen weekend won de Turkse topclub wel met 2-0 van Kasimpasa.

Randy Wolters lijkt steeds meer voor te komen in de plannen van zijn nieuwe club Dundee FC. Mede door een lichte hamstringblessure kwam hij aan het begin in Schotland nog nauwelijks in actie. De Leidse buitenspeler, die in de jeugd speelde voor Lugdunum en UVS, kreeg in de uitwedstrijd tegen Glasgow Rangers (4-1 verlies) een invalbeurt. Ook tegen St. Johnstone (3-2 winst) startte Wolters niet in de basis, maar maakte hij wel minuten als invaller. In het midweekse bekerduel met Celtic (0-4 verlies) begon de buitenspeler vanaf het begin, maar kwam hij niet tot scoren.

Binnenkort volgt de volgende ‘Van Amateur naar Prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

Foto: Jack Wolters

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read