Slechts enkele scheidsrechters lukte het eerder om voor hun dertigste te worden toegelaten in de A-groep van het landelijke scheidsrechterskorps. Na vorige week is de geboren Warmonder Allard Lindhout één van hen. Onlangs was de sympathieke tegenwoordig in Voorhout woonachtige fluitist nog te zien in het Leids Voetbalkwartiertje, een coproductie van Sleutelstad en Leidenamateurvoetbal. Uiteraard was de promotie van Lindhout reden voor onze redactie om even contact te leggen.

,,Eerlijk gezegd weet ik me maar twee scheidsrechters te heugen die ook op jonge leeftijd al werden toegelaten tot de A-groep. Dat zijn Danny Makkelie en Serdar Gözübüyük. Dus ik ben best wel een beetje trots. Voor de toekomst had ik de stap wel al in mijn hoofd, maar uiteindelijk ben ik dus nu al gebeld door Dick van Egmond. Ik sprong een gat in de lucht. Uiteraard hebben we het in eerste instantie in huiselijke kring gevierd. Pas vorige week mocht het naar buiten komen en vanaf dat moment heb ik veel felicitaties gehad uit mijn directe omgeving. Ook de pers dook er bovenop. Dat alles maakt het nog wel leuker natuurlijk, hoewel het me veel meer zegt dat er regionale belangstelling voor mij is. In Friesland kennen ze me echt niet.”

Lindhout stond er al enige tijd goed op bij de KNVB en in die zin heeft hij een aantal uitstekende optredens gehad bij wedstrijden die er toe deden in de slotfase van het vorige seizoen. Het belletje vanuit Zeist was een logisch gevolg. ,,Ik heb onder meer Sparta-Excelsior, FC Utrecht-Vitesse en nacompetitiewedstrijden voor een plek in de eredivisie gefloten. Wanneer je dan als scheidsrechter een aantal cruciale juiste beslissingen neemt en vooral niet negatief in het nieuws komt als leidsman kan het snel gaan.  Het is voor mezelf natuurlijk prachtig dat ik nu bij de beste veertien arbiters zit. Maar tegelijkertijd realiseer ik me ook dat ik er niet ben. Ik moet me verder blijven ontwikkelen en leren van fouten. Als scheidsrechter moet je altijd heel kritisch naar jezelf blijven kijken. Het is nu zaak stappen te blijven maken. Het spreekt voor zich dat ik ook graag de top drie wil fluiten. Dat zal nog wel even duren, maar ik wacht mijn kansen af. Ik heb ook nog decennia voor de boeg als scheidsrechter. Het is in elk geval passend bij mijn ambities dat ik nu nog meer duels in de eredivisie mag gaan fluiten en dat ik ook internationaal op pad mag.”

Zaterdagvond was Lindhout vierde official bij PSV tegen AZ. De Eindhovense ploeg bleef bij de seizoensouverture aan de juiste kant van de score, maar mocht bepaald niet mopperen dat de Alkmaarders niet schotvaardiger voor de dag kwamen. Lindhout heeft er daarnaast al een trip opzitten naar Wit-Rusland (Bate Borisov-Sparta Praag, red.). ,,En komende week reis ik af voor en Europese thuiswedstrijd van PAOK IN Griekenland. Het is daar altijd een gekkenhuis en dat is voor mij ook een noviteit. Hier doe je het als scheidsrechter allemaal voor.”

De ster van Lindhout groeit snel, maar Lindhout doet er dan ook alles aan om zichzelf blijvend te verbeteren. Dat hij op 29-jarige leeftijd al tot de crème de la crème van Nederland hoort als arbiter maakt Lindhout gelukkig, maar hij blijft zelfkritisch. ,,Voor jezelf moet je de fouten eruit blijven filteren en blijven leren. Je moet nooit denken dat je er al bent. Maar het is wel heerlijk om te voelen dat er veel vertrouwen is. Dat neem je mee naar de volgende wedstrijd.”

Voor wie nog eenmaal de beelden wil zien van Leids Voetbalkwartiertje 4 (’16-’17) waarin Lindhout een hoofdrol vertolkte (vanaf 8.20) :