De KNVB heeft samen met amateurclubs besloten om het seizoen 2017/18 later te beginnen en later te eindigen. Het seizoen start in het hele land vanaf 2 september met de beker. De competitiewedstrijden beginnen pas vanaf 23 september. Het reguliere seizoen eindigt op 27 mei.

Met de wijziging hoopt de bond tegemoet te komen aan de problemen van veel clubs, waar soms spelers hun eerste wedstrijd(en) missen vanwege vakantie. Bovendien kunnen voetballers, trainers, teams én clubs zich eerder en beter voorbereiden op de start van de competitie. Verder zorgt de verlenging van het seizoen tot eind mei ervoor dat de kans op mooi weer groter is. En dus is er ook een kleinere kans op afgelastingen, is de uitleg van de bond.

Flexibele winterstop
Daarnaast is er in de nieuwe kalender voor het eerst sprake van een flexibele winterstop van 27 januari tot 4 maart. Dit betekent dat er een ruimte van zes weken is ingelast om vier duels te spelen. Clubs kunnen voor deze periode in onderling overleg bepalen of ze een wedstrijd naar een andere datum willen verplaatsen dan op het wedstrijdschema staat aangegeven.

Als verenigingen hier niet uitkomen, dan blijft het schema uiteraard leidend. Deze nieuwe opzet wordt aankomend seizoen getest en op basis van de resultaten wordt gekeken of dit in de toekomst kan worden uitgebreid binnen de reguliere competitie.

Bekervoetbal
De beker in het amateurvoetbal begint in het hele land op 2 september. Er wordt volgens de nieuwe kalender vooral in het weekend gespeeld, bij voorkeur dus niet meer op doordeweekse avonden.

De Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklasse beginnen overigens ook later dan dit seizoen het geval is. Voor de hoogste twee amateurdivisies is de competitiestart in het weekend van 26 en 27 augustus. De Hoofdklasse is één week later aan de beurt op 2 en 3 september.

Bron: KNVB.nl