Koetshuis Cup, poule E – Beide ploegen die dinsdagavond aantraden in de laatste wedstrijd van poule E in de strijd om de Koetshuis De Burcht Cup waren al geplaatst voor de knock-outfase. Om een cliché te gebruiken: een wedstrijd om des keizers baard. Toch was het voor spelers en trainers een leerzaam avondje en waren er juweeltjes van doelpunten bij.

Voorschoten ‘97 trad aan met een groot deel van de basisploeg, DoCoS bestond vooral uit (jonge) spelers van het tweede en wat jeugdspelers. De ‘jonkies’ van de bezoekers kregen binnen tien minuten de eerste wijze les: slap en ongeconcentreerd beginnen betekent doelpunten tegen. Balverlies, te veel ruimte weggeven en halfhartig ingrijpen was voor de Voorschotenaren genoeg om twee keer te profiteren. Eerst scoorde voormalig DoCoS-speler Niels van den Berg en kort daarop Bart van Beest: 2-0.

DoCoS kwam enigszins bij zinnen en gedurende een klein half uurtje voetbalde het zelfs uitstekend. Vlot ging de bal van voet tot voet en Voorschoten werd min of meer voorbij gelopen. Het resulteerde in twee absolute pareltjes van doelpunten. Wie wil weten hoe Jorrit Bouwmans de aansluitingstreffer maakte moet maar naar YouTube gaan en zoeken naar ‘Armenteros na nipte nederlaag tegen PSV’. Het was een exacte kopie van het doelpunt dat de Heracles Almelo-spits afgelopen zaterdag maakte tegen PSV. Bouwmans zelf hierover: ,,Klien had al een paar keer goed voorgegeven. Nu was het perfect. Ik deed het intuïtief, je voelt de bal goed op je voet vallen en dan weet je dat het raak is, je hoeft niet eens te kijken.” Met een lach: ,,Ik maak ze niet elke week zo hoor.”

Het tweede doelpunt was van de jonge Maxwell (what’s in a name) Burer en daar droop de klasse ook vanaf. De rappe en behendige spits soleerde langs een paar verdedigers en passeerde ook keeper Chris van der Mijn: 2-2. Verdedigend bleven de rood-witten echter kwetsbaar. Binnen no time wist Van Beest twee keer toe te slaan namens Voorschoten ‘97. Randje buitenspel kon hij twee keer aan de aandacht van de defensie van DoCoS ontsnappen en koelbloedig afmaken. Met die 4-2 was tegelijk het verzet van de bezoekers gebroken.

De thuisploeg kreeg alle ruimte om de voorsprong verder uit te bouwen. Het werd nauwelijks een strobreed in de weg gelegd en kon zo aan het zelfvertrouwen werken. Het moet gezegd, de ploeg van Huib van Oostrom Soede doorzag de zwakte van de tegenstander en reageerde adequaat. Roy Elligens en Van den Berg tilden de stand naar 6-2. Voorschoten ‘97 voetbalde makkelijk maar wist dat verder niet in doelpunten uit te drukken. DoCoS veerde wat op en kwam via Daan Hoogbruin nog terug tot 6-3. Luc Quelhorst zag eerst nog een doelpunt worden afgekeurd (op twijfelachtige gronden vond het DoCoS publiek), maar scoorde uiteindelijk toch het laatste doelpunt van de wedstrijd: 6-4.

LAV-verslaggever Ruud Fray met DoCoS-middenveld Jorrit Bouwmans

Bouwmans nog eens: ,,Geen vrolijke wedstrijd, maar dat kan haast niet anders. Dit team bestond uit voetballers van verschillende teams, ook met veel jeugd en dan is het heel onwennig. In deze samenstelling hadden we nog nooit gespeeld, maar de jeugd deed het goed. Voorschoten voetbalde heel goed vond ik. Zo’n doelpunt is fantastisch, maar voorlopig voetbal ik nog in het tweede. Ze gaan nu niet ineens mensen overhevelen. Ze doen het toch fantastisch? Ik ben echter pas twintig, dus wie weet in de toekomst…”

Collega-doelpuntenmaker Van Beest van Voorschoten ’97 was vanzelfsprekend ook behoorlijk in zijn nopjes: ,,Drie keer scoren in één helft, dat gebeurt niet veel. Ik kreeg veel ruimte, steekballetjes en dan afmaken. Het ligt aan de trainer natuurlijk, maar ik heb me wel laten zien denk ik. Ik speel meestal in het tweede, maar zit ook nog wel eens op de bank bij het eerste en daar ben ik ook al een aantal keer ingevallen. Vorig seizoen ben ik een half jaar op reis geweest en dan heb je geen recht van spreken. Nu ga ik er helemaal voor en een vaste plaats in één is natuurlijk mijn doel. Zo’n wedstrijd is dan ideaal voor jonge jongens zoals ik.”  Eens temeer het bewijs dat de wedstrijden om de Koetshuis Cup meer zijn dan vrijblijvende potjes. Op naar de loting van 14 februari!

Voorschoten’97 (zondag)-DoCoS: 6-4 (4-2). 4. Van Beest 1-0, 7. Van den Berg 2-0, 25. Bouwmans 2-1, 29. Burer 2-2, 35. Van Beest 3-2, 39. Van Beest 4-2, 59. Elligens 5-2, 69. Nikic 6-2, 72. Hoogbruin 6-3, 86. Quelhorst 6-4. Scheidsrechter: Van den Hoed.

Basisopstelling Voorschoten’97: Van der Mijn, Oerlemans, Van Veen, Hilders, Adriaanse, Elligens, Nikic, Ton, Van Beest, Van den Berg, Kloeke.

Basisopstelling DoCoS: Zonneveld, Klein, Van Meegen, Van der Leek, Groen, Elkerbout, Bouwmans, Van Gent, Quelhorst, Burer, Hoogbruin.