De stoffen in rubberkorrels op kunstgrasvelden zijn mogelijk toch gevaarlijk voor de gezondheid van de mens, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het echter nog te vroeg om conclusies te trekken.

De onderzoekers van de VU onderzochten hoe zebravisjes en zebravisembryo’s reageerden in water waarin de korrels hebben gelegen. De embryo’s overleefden het niet en de vissen vertoonden een gedragsverandering. Het is nog niet duidelijk of de stoffen in de rubberkorrels ook effecten hebben op de mens.

Het nieuwe onderzoek wordt woensdagavond gepresenteerd in het programma Zembla (21.20 uur, NPO2). Er is nog geen afgeronde publicatie openbaar gemaakt door de onderzoekers.

Over het gebruik van rubberkorrels ontstond vorig jaar nog veel ophef naar aanleiding van een uitzending van Zembla. Daarin werd door deskundigen verteld dat er een verband is tussen het rubbergranulaat en kanker. Het RIVM concludeerde later dat voetballen op kunstgrasvelden ingestrooid met rubberkorrels niet gevaarlijk is voor de mens, omdat er slechts een zeer lage hoeveelheid stoffen vrijkomt.

De discussie wordt vervolgd…