Sinds enige tijd is Ruhrgold businesspartner geworden van Leidenamateurvoetbal.nl. Maar dat niet alleen! Ruhrgold heeft zich ook verbonden aan de LAV Cup! Ofwel, de LAV Cup wordt vanaf nu ‘powered by’ Ruhrgold. En alsof het nog niet genoeg is: vanaf begin december wordt er ook elke week een ‘Ruhrgolder van de Week’ gekozen. De persoon in kwestie wordt gelukkig gemaakt met een doos heerlijke pils. Dat kan om reden zijn van de ‘vrijwilliger van de week’, ‘de pechvogel van de week’, de uitblinker van de week’ of bijvoorbeeld zoals in editie 1 ‘de totowinnaar van de week’. Deze week kwamen we uit bij een supervrijwilliger: Warmonder Jos Halman!

 

Supervrijwilliger bij Warmunda

Als je aan een Vrijwilliger denkt met de hoofdletter V kom je vanzelf bij Jos Halman, alias de wonderspons van Warmunda, terecht. Hoofd onderhoudsploeg, wedstrijdsecretaris senioren, gastheer, EHBO-man, openen en sluiten kantine, assistent consul en sinds 1982 (!) leider van de A-junioren, wat doet hij eigenlijk niet? ,,Tja, het is een heel lijstje”, ertelt de oud-marineman.

,,Ik kwam in ’82 hier om te voetballen en scheurde bij de tweede training zo’n beetje alles af in mijn knie, einde voetbalcarrière. Ik ben veel te actief om thuis achter de geraniums te zitten en werd eerst leider en ik rolde vanzelf in allerlei andere functies. Op Valkenburg was ik vliegtuig onderhoudsmonteur en deed daarbij allerlei andere klussen. Hier was het al snel bij een technisch probleem ‘haal Jos er maar ff bij’,  die fikst dat wel. Tja, en van het een komt het ander. Ik vind het ontzettend leuk, al kost me het wel een uurtje of wat.”

Betrouwbare bronnen binnen de vereniging Warmunda schatten dat Jos zo’n zestig uur op het terrein aanwezig is. ,,Kan wel kloppen”, vervolgt Halman. ,,Maar de waardering is groot. Ik kreeg in 2001 zelfs een koninklijke onderscheiding voor dit werk en wat ik als vrijwilliger buiten de club nog eens doe.”

Josko, zoals hij liefkozend door zijn spelers van de A genoemd wordt, vindt plezier in het voetbal misschien nog wel belangrijker dan prestaties leveren. ,,We gingen laatst met mijn jongens plus aanhang met een bus naar ONA. We verloren met 9-2, maar hadden een werelddag. Feest daar in de kantine terwijl de tegenstanders allang naar huis waren. Zo hoort het denk ik. Verliezen of winnen, je bent met een groep vrienden je hobby aan het uitoefenen.” Daar kan een biertje bij horen vindt de praatgrage, joviale en vitale zestiger. ,,Ik zet ze meteen koud thuis. Vanavond maar eens proeven.. Ik voel me vereerd.”