Tweede klasse C (zaterdag)- Niet elke derby in deze klasse zal dit seizoen sprankelend zijn. Vorige week sprongen eerst Lugdunum en TAVV van het startblok voor een regionaal onderonsje en nu was het de beurt aan DoCoS en RCL. Elders kwamen UVS en Valken’68 elkaar tegen. En zo zijn er nog zevenendertig regionale twisten aanstaande. Het duel in de Leidse Morsch was onderhoudend te noemen in de eerste helft, maar in de tweede helft bleef stevig tromgeroffel lange tijd uit. Uiteindelijk kregen beide ploegen een punt voor bewezen diensten. Elders op deze website worden meningen geuit die na afloop te horen waren (of terug te lezen). Ook nu liepen die af en toe uiteen. Toch was een gelijkspel voor velen een terechte uitslag (1-1).

 

 

Beide formaties kwamen in dezelfde formatie voor de dag als vorige week. Waarom ook een winnend team veranderen? Daarnaast hebben de trainers nog steeds met van blessures terug komende spelers te maken dus de gemaakte keuzes waren te billijken. Het leverde op het veld leuke koppelingen op. Zo moest Thom Wijnalda af zien te rekenen met Steven Knijnenburg en kreeg Chris van Empel te maken met Sander Blijleven. Spitsen en centrale verdedigers die qua lengte prima met elkaar kunnen wedijveren. Andere interessante duels waren die tussen onder meer Robin Brasker en Lars de Ridder en Melvin van Gent en Rowin Peet. Er werd echter ook regelmatig geswitcht en dat maakte het kijkspel het aanzien waard in de eerste rondgang. En wat te denken van de slag op het middenveld? Die werd geruime tijd op punten door RCL gewonnen, maar het leverde geen handenvol kansen op.

Het eerste schot kwam op naam van Tommy Sinteur die Mitchel van Abswoude even wilde testen. De DoCoS-doelman had niet heel veel moeite met de inzet. Kort daarop moest Andrew Bontje wel een redding brengen die er toe deed. Een inzet van Mitchel Klein werd onderweg aangeraakt en daardoor moest de Leiderdorpse goalie zich volledig strekken om de bal over de lat te tillen. Van Gent ontsnapte even aan de aandacht van een ex-medespeler, maar stuitte op de Leidse sluitpost. Van Gents teamgenoot Wijnalda knikte net aan over na een hoekschop van Sinteur. Nog binnen de twintig minuten werd Klein voor de tweede keer gevaarlijk. Dit keer moest Bontje de bal uit de hoek ranselen om de 1-0 te voorkomen. Kort daar weer op haalde Simon Joubij uit, maar de middenvelder kon geen richting geven aan het speeltuig.

Het gaf in die fase wel aan dat de beide doelmannen paraat moesten zijn. Beide ploegen gingen weldegelijk op zoek naar een treffer. Wel combineerde RCL makkelijker en was er ook meer balbezit, maar dat was tevens de opzet van DoCoS. Een kwartiertje na de genoemde wapenfeiten demarreerde Isi Adima weg aan de rechterkant. Diens voorzet kon Sinteur net niet afwerken omdat Van Abswoude alert bleef. Kort daarna was het evenwel alsnog raak. Knijnenburg had het veld moeten verlaten met een blessure en zijn plek was ingenomen door Pieter Maat. De invaller had geen fortuin aan zijn kleed hangen, want bij wederom voorbereidend werk van Adima gleed hij de bal pardoes achter zijn eigen doelman. RCL behield de controle tot aan de rust en de 0-1 was op zich niet tegen de verhouding in, hoewel het krachtsverschil beduidend kleiner was dan bijvoorbeeld in de eerste ontmoeting van het vorige seizoen.

Kort na de rust had RCL DoCoS opnieuw pijn kunnen doen. Adima werd weggestoken door Sinteur en de aanvaller leek de 0-2 te kunnen afdrukken. De van Katwijk overgekomen speler had echter teveel tijd nodig en zo ging een grote kans verloren. Na een kleine tien minuten in de tweede helft volgde de beste aanval van de thuisploeg. De ingevallen Nils Slingerland werd heen gezonden door Van Empel en de snelle buitenspeler bediende Lars de Ridder op maat. De van Ter Leede overgekomen flankspeler aarzelde niet, maar zag zijn inzet op de lat belanden. Het waren in de eerste pakweg 25 minuten van de tweede helft zeldzame ‘opvliegers’.

Er gebeurde te lang te weinig en Nico van der Salm noemde die fase na afloop dan ook terecht ‘derby-onwaardig’. Dezelfde trainer zorgde er uiteindelijk wellicht wel voor dat de slotfase weer wat vermakelijker werd. Hij porde zijn ploeg op en er kwam weer meer beleving in. Toch was er nog wel een hachelijk moment voor het doel van de Leidenaren. Maat leek Wijnalda opzichtig naar de grond te werken in de kleine ruimte, maar de scheidsrechter zag er geen overtreding in of vond dat het trekwerk van twee kanten kwam. Alle RCL’ers claimden de strafschop, maar die kwam er dus niet. De gelijkmaker volgde uiteindelijk wel. Met een heerlijke uithaal liet Joubij Bontje uiteindelijk kansloos. Daarna hadden de ingevallen Nick van Bemmel en Wijnalda nog een ‘stift’ in huis, maar de hoogte en precisie ontbrak. DoCoS had nog een kans kunnen krijgen via De Ridder, maar Mickey Tromp maakte op het juiste moment een belangrijke overtreding, waardoor hij de weg richting het doel versperde.

Zo kwam er geen winnaar en dat deed wel enigszins recht aan deze derby. Beide ploegen haalden zeker niet het maximale eruit voor wat betreft hun mogelijkheden. De intenties waren er absoluut wel, maar dat is nu eenmaal niet altijd voldoende. Om met lege handen te staan was feitelijk bezien ook niet terecht geweest gezien de verhouding in het aantal kansen en mogelijkheden. Dus iedereen moest uiteindelijk maar genoegen nemen met een punt voor de ploegen die nu uitkomen op vier uit twee.

DoCoS-RCL 1-1 (0-1). 37. 0-1 Maat (eigen doel), 82. Joubij 1-1. Scheidsrechter: Steenbergen. Toeschouwers: 225.

DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Maaskant, Knijnenburg (31. Maat), Peet, Joubij, Ravensbergen, Overvliet (57.Siere), De Ridder, Van Empel, Klein (46.Slingerland).

RCL: Bontje, Tromp, Van Westrienen, Blijleven, Brasker, Overduin, Schouten, Sinteur (68.Van Bemmel), Van Gent (80. De Boer), Wijnalda, Adima (90.De Kroon).

Foto’s: J.P.Kranenburg