Vandaag de dag draag je een trainingspak niet alleen om in te voetballen, of een club mee te supporten. Het is een fashion item. Een verlengstuk van jouw karakter.

De lange of de driekwart broek. Het vest of de sweater. Om in te joggen of in te voetballen. Het zijn keuzes die verdergaan dan de liefde voor een club. Het is ook de liefde voor een merk en de liefde voor de materialen. Stretch. Water-afvoerende stoffen. Alles voor het ultieme comfort. Bij The Big Four Nike, Adidas, Puma en Under Armour is optimale kwaliteit een levensdoel. Het kan altijd beter en de historie liegt er niet om. De voetbal trainingspakken zijn alsmaar lichter geworden. Ze stoten water steeds eenvoudiger af en vormen een toonbeeld voor de voetbalmode. In het donkergrijze Bayern Munchen trainingspak loop jij vol bravoure voorbij.

In het zwart-witte Juventus trainingspak presenteer jij de Oude Dame. In het maagdelijk-witte Real Madrid trainingspak voeg jij je bij de elite. En wat denken van de modestad Milaan? In het AC Milan trainingspak omarm jij de schoonheid. Het zijn voorbeelden van de diepere betekenis achter een voetbal trainingspak. De cultuur van de club vloeit samen met de waarden van de kledingsponsor. Net zoals het karakter van een land verworven zit in de details. De speelstijl van de Duitse selectie uit zich in het stoere zwart-witte trainingspak. Het Oranje van Nederland staat voor meer dan Willem van Oranje. Het Nederlands elftal trainingspak is toonaangevend. Merken maken de schetsen en ontwerpen de edities, alles gaat in samenspraak. Van het lab tot aan de tribunes. Van eigen terrein tot ver in het buitenland. Voetbal trainingspakken van clubs en landen worden overal gedragen. De broeken en de truien belichamen de jonge talenten, de straatvoetballers en de profvoetballers. Trucjes. Passes. Goals. Spelers inspireren elkaar. Een profvoetballer is een boegbeeld van de club zoals een straatvoetballer dat van de straat is. Een straatvoetballer draagt het pak van een club maar kan hierin wel variëren. In clubs, in stijl, in kleuren. Het pak dat hij draagt gaat samen met het gevoel van de dag. Een profvoetballer is één met de club. Hij varieert in de stijl. Opgestroopte mouwen en verschillende edities. Hij draagt het pak op het veld en daarbuiten.

Allerlei soorten voetballers motiveren de jonge talenten. Het trainingspak dat zij uitkiezen tekent de adoratie voor een speler, een club of een merk. Zij staan ergens voor en uiten dit gevoel. In het voetbal en in de mode, maken zij een statement.