Na enkele jaren van voorbereidingen met ideeën, hersenspinsels en plannen kwam het er eindelijk van. In het seizoen 2011/2012 werd de regionale website Leidenamateurvoetbal.nl gelanceerd. Waarom? Om het amateurvoetbal in de Leidse regio meer aandacht te geven, wat betreft de lagere klassen. Al die clubs met hun vrijwilligers verdienden een podium, zo was mijn gedachte. In die tijd was onze redactie nog klein en waren er ook nog niet heel veel clubs aangesloten. Dat veranderde echter best in rap tempo.

Clubs raakten enthousiast en het aantal volgers groeide gestaag. Ons team kreeg ook meer body en het werd leuker en uitdagender. LAV verwierf zich meer en meer  een plekje in het regionale voetballandschap. Ik werd nog enthousiaster om door te gaan, vooral vanwege de positieve feedback en het feit dat de medewerkers het al snel heel leuk hadden met elkaar.

We groeiden door en de belangstelling bleef ook groter worden. In de loop der jaren sloten steeds meer clubs zich aan en het gevoel om samen aan de weg te timmeren werd gedeeld. De wekelijkse verslagen werden en worden nog steeds gevreten, maar ook de beelden van de velden op de website en op social media worden gewaardeerd en met elkaar gedeeld.

Toen leidenamateurvoetbal.nl destijds van de grond kwam, waren er sceptische geluiden te horen. ,,Dat wordt toch niets. De voetbalstad Leiden ligt op zijn gat.” We hoorden de geluiden, maar gingen door. Het initiatief moest een kans van slagen krijgen. Wel had ik voor mezelf besloten, als we de pakweg 5 tot 6 jaar zouden halen, om te kijken waar we dan zouden staan en om daar dan conclusies aan te verbinden. Dat moment was voor mij na afgelopen seizoen gekomen. De balans was inmiddels ver te zoeken. Het werkaanbod bleek gigantisch en het werd stilaan lastiger om de ballen nog allemaal in de lucht te houden. Hoewel het zesde seizoen het meest succesvolle was, kwamen er wel vraagtekens. Hoe nu verder?

En dus werd er veel over de toekomst gesproken, met diverse collega’s uit ons team en daarbuiten. Het team en ik wilden wel door, want de waardering was nog nooit zo groot geweest en we hadden er allemaal vreselijk veel plezier in. De positieve reacties kwamen werkelijk uit alle hoeken van de regio van zowel de clubs, de spelers en de fans van de clubs. Het besluit werd genomen om de rollen om te draaien. Eerst uit de kosten komen en niet weer het gehele seizoen in onzekerheid leven. Daarna weer de schouders eronder.

Er werd een noodkreet geplaatst en daarna werd het voor ons team wekenlang spannend of we door zouden kunnen. Het alarmsignaal werd opgepakt door clubs, spelers, trainers, bestuurders, bedrijven en particulieren. Het werden hartverwarmende weken waarin van alle kanten steun kwam. Het voert te ver door om iedereen bij naam te noemen, maar vanaf deze plaats wil ik namens ons gehele team een woord van dank uitspreken voor alle ontplooide initiatieven en support. Gisteren kon het besluit worden genomen om de stekker erin te laten en dat bracht een hoop vreugde met zich mee. We kunnen en mogen door, het zevende seizoen in. Gisteren kwam onze redactie naar buiten met het nieuws en het leverde veel reacties en felicitaties op. Ook dank daarvoor!

Kunnen we na de onzekerheid van de voorbije weken weer rustig achterover leunen? Nee, zeker niet. Het werk laat dat niet toe, we gaan de clubs weer een podium geven. Maar dat niet alleen. Een tweede noodkreet zal er niet komen in de toekomst. Voor nu was het noodzakelijk om aan de boom te schudden. Leidenamateurvoetbal.nl kan het niet alleen en deed een oproep om toch vooral het gezamenlijke belang in te zien. Het resultaat mag er zijn en daar zijn we apetrots op. Dat neemt niet weg dat we ook een basis willen leggen voor de volgende seizoenen. Wanneer we met zijn allen achterover gaan leunen, is de beslissing slechts een uitstel van executie. Daarom roepen wij nog steeds geïnteresseerden op om ons te steunen, nu en in de toekomst. Businesspartners en adverteerders kunnen ons blijven verder helpen. Dan is er een toekomst voor ons en kunnen we de clubs blijvend een podium bieden.

Wij willen niets liever dan berichten over de mogelijke terugkeer van FC Rijnvogels naar de derde divisie of over een onnoemelijk leuke klasse waarin derby’s de boventoon voeren tussen Lugdunum, RCL, DoCoS, UVS, Valken’68 en Voorschoten’97. Of wat te denken van de terugkeer van het sympathieke Kagia bij LAV? Spelen de oranjehemden dit seizoen weer een rol van betekenis? En wat kan ‘vreemde eend in de bijt’ VV Zwammerdam neerzetten, een club die ondertussen geheel en al is ingeburgerd bij ons. En gaat VV Leiden weer net zo’n succesvol seizoen draaien als in het vorige? En wat te denken van de twee studentenclubs LVV Football Factory en LSVV’70? Clubs die in ledenaantal blijven stijgen. En wat te denken van Roodenburg? Wordt het dit seizoen wel echt meedoen om de prijzen? En gaan Oegstgeest en UDO als zelfstandige club een gedenkwaardig seizoen tegemoet? Wordt Meerburg direct succesvol na de overgang naar de zondag? Staat de hoofdklasse voor de deur van FC Boshuizen? Kan FC Rijnland verder omhoog dan de derde klasse? Hoe zal het ASC vergaan op het nieuwe, adembenemende  complex en zal buurman Warmunda weer nadrukkelijk van zich doen spreken als in het een-na-laatste seizoen? Blijft SJZ in de derde klasse of gaat het op jacht naar clubs als b.v. DOSR en ROAC? Gaat Voorschoten’97 zondag zich onderscheiden als eenzame regionale vertegenwoordiger in 3B?

Ons team is er klaar voor. Alleen hadden we het niet gekund, samen wel! Zo, en nu schrijf ik niet meer in de ik-vorm want daar ben ik niet van. Maar nu voelde ik het zo te moeten verwoorden. Vanaf nu gaan we weer schrijven over uw club! Op naar een topseizoen.

Hennie Kanbier