Al vroeg in de ochtend beginnen de zenuwachtige appjes op de damesgroepsapp binnen te stromen. Sommige meiden krijgen geen hap door hun keel, anderen zijn er vrij ontspannen over. De kampioenswedstrijd gaat gespeeld worden en iedereen mag dat weten. Via social media zijn de aankondigingen voor deze bijzondere wedstrijd veelvuldig verspreid. De hele familie en vriendenkring is opgetrommeld om de vrouwen van SJZ aan te komen moedigen.

Het hele seizoen speelt SJZ goed en stabiel. Slechts 1 nederlaag werd geleden tegen concurrent UDO. Voor de rest hebben de dames elke wedstrijd gewonnen. Nadat UDO kostbare punten had laten liggen en SJZ haar spel bleef spelen kwam de titel steeds meer in zicht. Onder leiding van coach Uti ontwikkelde de SJZ dames zich van een lollig gezelschap om naar te kijken naar een kwalitatief goed en krachtig team waar menig tegenstander niet tegenop gewassen bleek. Zeker materiaal voor de 4e klasse. Uti heeft duidelijk zijn invloed gehad op het spel en de manier waarop het elftal elke keer weer de velden beheerste. Een man met verstand van vrouwenvoetbal.

 

Om 19.00 uur werd op de SJZ vrouwen/meisjes facebookpagina de opstelling al bekend gemaakt. Bijna het hele team was compleet dus met zes wissels een behoorlijke puzzel voor coach Uti. Iedereen hoopt flink wat minuten te maken natuurlijk, het is immers de wedstrijd van het seizoen. Er wordt gestart in de volgende opstelling:

Doel: Sabine Benschop

Verdediging: Lisette Trompert, Ilse Hoogervorst, Melissa Vink en Floor de Jong

Middenveld: Winnie Janson, Ilja de Boer, Esther Belt en Stephanie Vlootman

Aanval: Manon Jardin en Lisa Willemse

Wissels: Karin de Jong, Danique van den Ende, Carlijn de Hoop, Genêva van Leeuwen en Linda Fles.

Een gespannen warming-up volgt op de aanmoedigende woorden van de coaches. Dat er gewonnen moet worden mag duidelijk zijn, al hebben de dames ook al genoeg aan een gelijkspel. Maar een overwinning zou de dag toch het mooiste maken. Maar de vrouwen van Katwijk zijn ons goed bekend dus we weten dat de wedstrijd niet zomaar gewonnen is. Katwijk is fel en speelt erg fysiek, daar zijn de dames van SJZ niet altijd tegenop gewassen. Daarbij lopen er een paar zeer snelle en behendige spitsen bij Katwijk in het veld. Iedereen stond dus op scherp. Ondertussen was de tribune volgelopen en ook langs de hekken was er geen goed plekje meer te krijgen. Spandoeken van de jonge meisjes uit de MO13-1 hingen langs het veld en ook de trommel was uit het stof gehaald.

Na het eerste fluitsignaal begonnen beide partijen fel aan de wedstrijd. Beide ploegen probeerden druk te zetten, maar het was vooral Katwijk dat gevaarlijk kon worden. SJZ was duidelijk zenuwachtig en Katwijk ging de overwinning duidelijk zichtbaar niet gemakkelijk weggeven. SJZ maakte het zichzelf erg moeilijk door slecht over te tikken en veel ballen bij de tegenstander in te leveren. Maar af en toe wisten de groen-witte dames wat kansjes te creëren, echt gevaarlijk waren ze niet en de keepster van Katwijk had weinig moeite haar doel schoon te houden.

Keepster Sabine Benschop moest al gelijk flink aan de bak om een achterstand te voorkomen. Na ruim een kwartier spelen was het raak voor SJZ. Een hoge bal werd door de Katwijkse keepster weggeslagen, belandde op het hoofd van spits Lisa Willemse en zij wist de 1-0 binnen te koppen. Het gejuich langs de kant was een mooi kippenvelmoment. SJZ ging op zoek naar meer, maar werd vaak in de weggelopen door de Katwijkse verdediging. En dat terwijl de spitsen het de verdediging van SJZ flink lastig bleven maken en regelmatig voor het doel van Benschop verschenen. Maar elke kans kon in de kiem worden gesmoord, soms net met een puntje van de grote teen en af en toe met iets grover geweld. Het was uiteindelijk spits Carlijn de Hoop die ook kon profiteren van een foutje van de Katwijkse keepster en de 2-0 op haar naam kon zetten. Na flink wat wisselingen bij SJZ, met nog een kwartier spelen tot de rust, werd Genêva van Leeuwen op haar wenken bediend door een verkeerde terugspeelbal en kon zij ervoor zorgen dat er met een stand van 3-0 de rust in kon worden gegaan.

De coaches waren tevreden en in de rust werd er gezellig gekeuveld met een bakkie thee. De posities werden nog even doorgenomen en d.m.v. witte plastic bekertjes legde coach Uti nog even uit wanneer je waar moest staan. Waarom al die ingewikkelde techniek als je witte bekertjes hebt?

Na rust was SJZ nog maar weinig gevaarlijk voor het doel. Er werden wel wat kansjes gecreëerd maar de focus lag vooral in het niet uit handen geven van de voorsprong. Katwijk bleef vechten en gaf zich nog niet over. Een doelpunt hing in de lucht en deze kwam dan ook snel. Toegegeven dat de schrijfster van dit verslag het niet helemaal heeft kunnen zien, maar de 3-1 van Katwijk lag er fraai in. Alle zeilen werden bijgezet door SJZ om Katwijk niet nog meer terug te laten komen in de wedstrijd. Vanaf de tribune werd meegeleefd, aangemoedigd bij elke aanval die SJZ inzette en de trommel klonk steeds harder (was de trommelaarster ook zenuwachtig?). Met succes want de Zoeterwoudse meiden wisten de stand op 3-1 te houden. Toen het laatste fluitsignaal klonk kon het kampioensfeest beginnen. Al met al een zwaar bevochten overwinning, maar wel een terechte. De dames van Katwijk brachten champagne en wijn, het SJZ bestuur overhandigde bloemen en de kampioensschaal en alle toeschouwers drongen zich voor de hekken om de kersverse kampioenen op de foto te kunnen zetten.

Zaterdag wordt het feest echt gevierd tegen FC Rijnvogels. Uiteraard gaat SJZ dan ook volledig voor de winst. De platte kar wordt opgepoetst, de champagne staat al koud en Zoeterwoude maakt zich op voor het kampioensfeest.

Lisa Willemse