Eerste klasse B (zondag)- Toegegeven: wat Oranje de avond ervoor in Bulgarije had laten zien, was nou niet direct heel inspirerend. In navolging van Danny Blind zag ook Steef Roodakkers zijn mannen er zondagmiddag een zooitje van maken. En net als voor het Nederlands Elftal wordt ook voor FC Boshuizen het behalen van de doelstelling – na het pijnlijke verlies tegen Poortugaal – een stuk lastiger.

Waar onze nationale ‘trots’ het niet meer geheel in eigen hand heeft, geldt dat voor de Leidenaren echter niet. Simpel gezegd: als FC Boshuizen de resterende zes wedstrijden wint eindigt het gegarandeerd als derde en neemt het de periode over van Leonidas of Alphense Boys, die samen gaan uitmaken wie er kampioen wordt van 1B.

Een duidelijke opdracht die er evenwel niet om liegt. En die er na dit weekend ook niet bepaald makkelijker op geworden is. Een doemscenario dreigt namelijk voor de na dit seizoen afzwaaiende Roodakkers en zijn spelers, waarvan er ook een flink aantal de poort aan de Boshuizerkade achter zich dicht zullen trekken. Door het verlies tegen Poortugaal leidt die lager geklasseerde club de dans om de derde periode en verspeelde FC Boshuizen bovendien de derde plek aan concurrent VELO. Als die twee gegevens aan het einde van de rit onveranderd zijn, zijn de geelblauwen de ‘huilende derde’ die overal naast pissen. Roodakkers: ,,En als we zo voetballen als vandaag, maken we ook helemaal nergens aanspraak op.”

Daar viel wat voor te zeggen. Vooral in het eerste kwartier werd de thuisploeg aan alle kanten voorbijgelopen door de veel fellere bezoekers. ,,We verdedigden als kleuters”, stelde Roodakkers vol afgrijzen vast.  Al in de derde minuut was het raak, nadat Niels Versteege profiteerde van de lamlendigheid van een aantal van zijn tegenstanders in het eigen strafschopgebied. Ook doelman Mitchel Zandbergen, die totaal op het verkeerde been stond en zich liet verrassen door het rollertje van de Portugaalse spits, deelde in de malaise: 0-1.

Nadat hij eerst Dave van Driel tot twee keer toe van scoren hield – eerst door zijn doel goed te verkleinen, vervolgens toch storend in de weg te liggen – liet Zandbergen zich bijna weer verrassen. Al mocht de poging van Julien Gret gerust geschaard worden in de categorie ‘net geen wereldgoal’.

De handige aanvaller ontving de bal net over de middenlijn, zag Zandbergen (te) ver voor zijn doel staan en bedacht zich geen moment. Zijn weergaloze lange trap zeilde schitterend over de Boshuizen-doelman heen en de ‘ohh’s’ waren al duidelijk hoorbaar op de tribune van South Park. De bal leek snel genoeg te dalen, maar nadat de verbouwereerde Zandbergen zich om had gedraaid en zag hij het speeltuig tot zijn grote opluchting via de lat recht in zijn handen belanden.

Meteen hierna moest Sean Armitage zich geblesseerd laten vervangen. Al had die wissel net zo goed tactisch kunnen zijn, want de verdediger bakte er – net als collega Kauzi Nomen – in de openingsfase heel weinig van. Opvallend, ant beide spelers scoren normaliter dikijls een (dikke) voldoende. Armitage’s vervanger luisterde naar de naam Mehmet Güngör. Dat de buitenspeler op de bank begon, had een goede reden. Roodakkers: ,,Hij heeft de laatste tijd teveel trainingen overgeslagen. Het was een simpel optelsommetje.”

Sinds hij in de winterstop terugkeerde van een mislukt avontuur bij Ter Leede, heeft Güngör zijn waarde al volop bewezen voor FC Boshuizen. Tien minuten voor rust liet de grillige aanvaller tevens zien waarom hij het op hoger niveau wederom – in 2013 verliet hij ‘s-Gravenzande ook al na een half jaar gedesillusioneerd voor een terugkeer op het oude nest – niet gered heeft. Hij versierde op de rand van het Poortugaalse strafschopgebied een vrije trap, die volgens afspraak door Sammy Zandbergen opgeëist werd. Dat was echter buiten het eigen willetje van Güngör gerekend. Ook de getergde invaller had zijn zinnen op het buitenkansje gezet en wat volgde was een ronduit gênante aflevering van De Kleine Comedy, inclusief duw- en trekwerk en interventie van aanvoerder Christian Cabrera Ortega. Uiteindelijk leek de aangewezen specialist de vrije schop alsnog  te gaan nemen, maar net voordat Zandbergen aan zijn aanloop begon, schoot Güngör de bal alsnog op doel. Hoewel zijn poging buiten bereik van de Poortugaal-doelman op de paal eindigde en dus zeker niet slecht was, kon Roodakkers de actie van zijn speler niet bepaald waarderen. ,,Sammy is onze eerste man. Daar hebben we hele duidelijke afspraken over gemaakt en daar heeft iedereen zich aan te houden, inclusief Mehmet. Met zo’n actie ondermijnt hij het teambelang. Dat kan gewoon niet en daar gaan we zeker nog op terugkomen. Zoiets laat in mijn ogen wel weer zien waarom hij bij Ter Leede niet gered heeft. En dat ligt niet aan zijn voetbalkwaliteiten. Maar op dat niveau komt er meer bij kijken om te slagen. En op dat vlak schiet hij flink tekort, ja.”

Harde woorden van zijn trainer, die Güngör evenwel niet meteen weer wisselde, zoals vanuit het publiek geopperd werd. Pal na rust liet de kleine linksbuiten zich weer eens van zijn goede kant zien. Met puik voorbereidend werk stelde hij Bas Beijersbergen in staat de 1-1 aan te tekenen. Het leek de definitieve ommekeer in de wedstrijd, nadat FC Boshuizen het laatste half uur van de eerste helft al grossierde in balbezit, zonder overigens echt heel gevaarlijk te worden.

Het tegendeel bleek evenwel het geval. De bezoekers stroopten de mouwen nog maar eens op en beten zich vast in ieder duel. Puur op basis van werklust kantelde de wedstrijd langzaam maar zeker toch weer in Poortugaals voordeel, al liet Gret eerst nog de uitgelezen mogelijkheid onbenut om zijn ploeg aan een nieuwe voorsprong te helpen. Was het voor rust nog puur pech, vanaf elf meter moest de spits dit keer toch echt zijn meerdere erkennen in Zandbergen, die voor de goede hoek koos.

Het bleek slechts uitstel van executie, want tussen de 72ste en de 74ste minuut sloegen de gasten alsnog keihard toe. Eerst schoot de ontsnapte Versteege in twee instanties zijn tweede van de middag binnen en daarna maakte Marcel Ribeiro Varela met een bekeken diagonale schuiver een einde aan de Leidse illusies. Weliswaar zette FC Boshuizen nog wel aan voor een slotoffensief, maar daar droop toch vooral de moedeloosheid van af.

Het collectieve falen zorgde voor flink wat chagrijn bij Bart-Jan Neuteboom en zijn geschorste broer Jesper. ,,Onbegrijpelijk. Die gasten vraten het gras op en wij speelden een beetje leuk zomeravondvoetbal”, sprak eerstgenoemde na afloop ronduit geïrriteerd. ,,Van tevoren weet je dat dit de concurrent is voor de derde periode, als je daarin nog wat wilt. Directe promotie is al lange tijd uit zicht en dus ligt de focus op een periode pakken en spelen om de prijzen, om er zo nog een leuk seizoen van te maken. Tja, als je dan zo begint.  Eigenlijk had ik de hele wedstrijd het gevoel dat we kansloos waren. Als het binnen twintig minuten 0-4 staat, is dat volkomen terecht.  Het was niet om aan te zien. En maar blijven proberen mooi te voetballen. Vandaar die frustratie. Ik twijfel nog of ik doorga, maar als dit het niveau is voor komend seizoen, dan pas ik daarvoor. Ik vraag me echt af wat ik hier de hele zondag heb lopen doen. Ik had beter een dagje naar het strand kunnen gaan.”

FC Boshuizen – Poortugaal 1-3 (0-1). 3. Versteege 0-1, 47. Beijersbergen 1-1, 72. Versteege 1-2, 74. Ribeiro Varela 1-3. Scheidsrechter: Oosterlaken. Toeschouwers: 80.

FC Boshuizen: Mitchel Zandbergen; Nomen, Neuteboom, Armitage (19. Gungör), Kluivers; Maachou, Beijersbergen, Cabrera Ortega; De Roode (64. Pengel), Bekooij (85. Caicedo Mosquera), Sammy Zandbergen.

Beluister hier het gehele interview met sterkhouder Bart-Jan Neuteboom: