Nacompetitie (hoofdklasse/eerste klasse)- Volop genieten was het zondagmiddag aan de Boshuizerkade van de FC. De thuisploeg speelde frivool en sprankelend het bezoekende Alcides volkomen zoek. De ploeg uit Meppel doolde met name in de tweede helft verloren over het veld, terwijl FC Boshuizen zich uitleefde met fraaie staaltjes voetbal. Met name de doelpunten in de tweede helft waren juweeltjes. Overdreven taalgebruik? De mensen die er bij waren kunnen alleen maar beamen dat het een galavoorstelling was van Leidse zijde.

De vooruitzichten voor FC Boshuizen waren niet bepaald gunstig te noemen voor het eerste fluitsignaal: donderdag werd met 3-0 verloren bij AFC’34 en bij het beginsignaal stonden er om diverse redenen meer potentiele basisspelers buiten de lijnen dan er binnen. Dat maakte de 4-0 zege nog eens een extra compliment waard. Geen moment kwamen de Drentenaren in de wedstrijd. Door knap positiespel en een dynamisch en sterk middenveld kregen ze geen poot aan de grond. Trainer Stefan Roodakker: ,,Vergis je niet, ook donderdag tegen AFC’34 speelden we goed, maar wat de jongens vandaag lieten zien is echt ongelooflijk. We konden constant de vrije man vinden. Ook de jonge jongens die noodgedwongen in de basis stonden hebben het fantastisch gedaan; niemand verzaakte. In de basis staan in de nacompetitie is een leerschool op hoog niveau voor die gasten en ze maakten het gewoon waar.”

Mo Maatouch was een van de jonge spelers die misschien nog wel het meeste excelleerde. Geen moment liet hij zich imponeren door een soms wel twee koppen grotere tegenstander. Bart-Jan Neuteboom zag het met genoegen aan: ,,Die sterke kerels uit Drenthe en onze kleine mannetjes, dat is toch heerlijk om te zien? Ze kleunen erin, winnen duels met tackles en spelen zich tussen drie man uit. Ik had de meest rustige job van het team zo.”

Vanzelfsprekend was Maatouch ook heel gelukkig na afloop: ,,We speelden met veel vertrouwen vandaag. Over vertrouwen gesproken: de trainer durft het aan met jonge jongens als ik te starten en het betaalt zich uit. Dikke complimenten dus naar de trainer.”

Vanaf de eerste minuut zat FC Boshuizen fel op de bal en Alcides kreeg nauwelijks de kans om een bal fatsoenlijk aan te nemen of een pass te verzenden. Het eerste doelpunt gaf eigenlijk het grote verschil tussen beide ploegen deze middag aan. FC Boshuizen onderschepte  de bal  rond middellijn, een prachtig steekpassje van Ronnie de Roode zette Mehmet Güngör alleen voor de keeper die, vooruit, in twee keer dat wel, afrondde. De 1-0 ruststand was een (te) magere afspiegeling van de krachtsverhouding op het veld. De geelblauwen hadden nog een paar fantastische en razendsnelle aanvallen die geen doelpunten opleverden, maar een genot waren voor de kijkers.

Hoewel de 2-0 op naam kwam van Ronnie de Roode, was het vooral de verdienste van Brayan Mosquera Caicedo. Hij slalomde achteloos om een paar tegenstanders, trok voor waar De Roode alleen maar zijn voet tegen de bal hoefde te zetten. De derde was eveneens van grote schoonheid, waarbij de bal in een razend tempo van voet tot voet ging:  Bas Beijersbergen bediende Güngör die vervolgens Mosquera Caicedo een niet te missen kans bood. Sean Armitage, onverwachts snel terug na een blessure, nam de vierde voor zijn rekening. Amper ingevallen liet hij een paar spelers van Alcides zijn hielen zien en passeerde keeper Dennis Blokzijl. Daar liet FC Boshuizen het bij.

Volkomen murw gespeeld en gedesillusioneerd mochten de bezoekers daar blij mee zijn. Mede omdat goalie Mitchell Zandbergen maar liefst drie penalty’s keerde trok FC Boshuizen ook de strafschoppenserie naar zich toe. Omdat AFC’34 en Brabantia gelijkspeelden is er nog volop perspectief voor de ploeg uit Leiden.

Een minuut stilte voor de wedstrijd deed iedereen beseffen dat voetbal in feite maar een bijzaak is. Wilco, de zoon van de regelneef van FC Boshuizen, de heer Norkes, was op jonge leeftijd overleden. Wilco werd in een ijzingwekkende stilte herdacht door alle aanwezigen.

FC Boshuizen-Alcides 4-0 (1-0). Güngör 1-0. De Roode 2-0, Caicedo Mosquera 3-0, Armitage 4-0. Scheidsrechter: Peeters. Toeschouwers: 150.

FC Boshuizen: Zandbergen, Maachou, Siere (46, Hiwat), Nomen (78. Westenburg), De Roode, Güngör, Beijersbergen, Maatoug, Sonha (70. Armitage), Caicedo Mosquera, Bart-Jan Neuteboom, Zanbergen.

Alcides: Blokzijl, Lijzen, Van ’t Ende (78. Bos), Visscher, Ditewig, Boekholt, Bosch, Mooij, Luyckx (77. Kamerling), Peter Fokke, Frank Fokke.

Foto’s: Jack Wolters