Eerste klasse B (zondag)-Veel verbaasde gezichten waren er zondagmiddag te zien langs de kant bij FC Boshuizen. In de openingswedstrijd rekenden de Leidenaren eenvoudig af met Poortugaal (6-0), de nummer zeven van vorig seizoen. De ploeg van de nieuwe trainer Jasper de Muijnck was heer en meester en speelde voor Leidse begrippen fenomenaal. ,,Als je naar onze voorbereiding kijkt, dan had denk ik niemand deze uitslag verwacht”, sprak aanvoerder Jesper Neuteboom.

Met uitzondering van een vrije trap in de beginfase gaf FC Boshuizen niets weg. Daar stonden vier treffers tegenover, waarvan drie uit dode spelmomenten. Mehmet Güngor toonde zich de grote man. De 26-jarige rechtsbuiten opende de score na negen minuten, waarna hij drie assists gaf op zijn teamgenoten. Uit een vrije trap kopte nieuweling Sohrab Safi de 2-0 binnen. Door twee rake kopballen van Brayan Caicedo en Neuteboom werd het voor rust nog 4-0.

Ook na rust bleef FC Boshuizen gedisciplineerd spelen. Sejad Navabi en invaller Giovanni Lorenzo breidden de score nog verder uit naar 6-0.  ,,We hebben de afgelopen seizoenen ook wel eens wedstrijden gespeeld dat het echt lekker ging, maar ik kan me niet herinneren dat we 6-0 hebben gewonnen in de laatste vier jaar’’, sprak Neuteboom. ,,En het is niet eens geflatteerd, want de score had misschien nog wel 9-0 kunnen zijn. Ik ben blij dat we in de tweede helft niet naar achteren zijn gaan leunen. We bleven de bal rondtikken, net zo lang tot er ruimte kwam tussen de linies.’’

Voor FC Boshuizen blijft het ieder seizoen toch weer passen en meten. Iedere zomer vertrekken weer de nodige spelers, maar toch krijgt de Leidse vereniging het iedere keer weer voor elkaar om een fatsoenlijk elftal op de been te brengen voor het niveau van de eerste klasse. Ten opzichte van vorig seizoen is de formatie er misschien in de breedte wel op vooruit gegaan. ,,We speelden in de beker en ook nu nog niet eens in onze sterkste opstelling”, vond Neuteboom.

,,Misschien is dat wel het nieuwe FC Boshuizen. We hebben geen sterkste opstelling. Ik denk dat we nu zestien tot achttien jongens hebben die allemaal erin kunnen staan. Dan is het maar net: wie is er in vorm en wie is er fit? Vorig jaar hadden misschien maar dertien man en zakten we in de loop van het seizoen weg in het niveau. Nu zijn we in de breedte echt sterker geworden.”

De Muijnck heeft dus het nodige te kiezen. Hij vindt het echter niet lastig om keuzes te maken. ,,Nee, zolang je open en direct bent naar de spelers toe, maar iedere speler moet hard werken om te spelen. Als je niet goed je best doen als goede speler, dan zit je op de bank. Zo werkt het gewoon.”

De oefenmeester noemt middenvelder Mo Maatoug als voorbeeld van een speler die zich in de basis heeft geknokt. ,,Mo (Maatoug, red.) dacht in eerste instantie dat hij zich nooit in de basis zou kunnen spelen. Hij heeft een geweldige techniek, maar door het kappen en draaien haalde hij het tempo uit het spel. Dat deed hij aan het begin en toen speelde hij in het tweede. Op een gegeven moment kwam Mo naar mij toe en zei: ‘trainer, waarom speel ik niet’? Toen heb ik het hem uitgelegd. Vervolgens is hij het op gaan pakken en daarvoor beloon ik hem dan”, aldus De Muijnck.

Dankzij de 6-0 zege pakt FC Boshuizen direct de koppositie. Komend weekend is nummer twee VOC de tegenstander. De Rotterdammers wonnen de eerste wedstrijd met 0-5 bij RVC ’33.

Beluister hier de podcast met Neuteboom.