Jimmy Simons zet spelers FC Rijnvogels op de juiste plek en laat ze winnen

Hoofdklasse A (zaterdag) – Het stoeltje van FC Rijnvogels-trainer Jimmy Simons had deze zaterdagmiddag op sportpark De Kooltuin weinig van hem te duchten. Hij nam er alleen kort plaats om wat te drinken of voor een kort overleg met assistent-trainer Huig Hoek. Verder stond hij in zijn coachvak, verbaal en motorisch druk coachend, om zijn spelers op de juiste plek in het veld te wijzen. Een strikte organisatie binnen de lijnen was immers noodzakelijk om iets te kunnen bereiken tegen het veel hoger geplaatste SteDoCo en… dat lukte. Met de benutte elfmeter door Jaap van Duijn diep in de tweede helft werd een dik verdiende 1-0 zege bereikt. En dat na ruim negentig minuten voetbal gespeeld met passie en de bereidheid om voor elkaar door het vuur te gaan. Dat verklaart de eruptie van enthousiasme en positieve gevoelens bij de rood-witte supporters na het laatste fluitsignaal die een acht op de schaal van Richter op het gezellige sportpark veroorzaakte.

De uitploeg, getraind door de alom bekende Utrechtenaar Frans Adelaar en bijgestaan door zijn Haagse maatje Cor Lems, was een ‘oude’ bekende van FC Rijnvogels. Vorig seizoen in de derde divisie waren de roodwitten twee keer te sterk met 3-1 en 4-1. En na degradatie komen beide verenigingen elkaar dus nu weer in de hoofdklasse A op zaterdag tegen. Met een derde plek voor de ploeg uit Hoornaar met 28 uit 14 en een twaalfde plek met 15 uit 14 voor de thuisploeg was er zeker qua punten een groot verschil, maar absoluut niet qua sportieve ambities tussen beide verenigingen.

Zou FC Rijnvogels na de winst vorige week op hekkensluiter Argon weer drie punten aan het puntentotaal kunnen bijschrijven? Zou SteDoCo na het knappe gelijke spel tegen Ter Leede in de race blijven bij de achtervolging op koploper Noordwijk? En dit lag er op het voetbalbordje van Simons en Hoek voor deze laatste competitiewedstrijd voor de winterstop: aanvaller Joost Leonard stopte deze week met voetbal en verdedigers ontbraken in een mate waar Feyenoord en Ajax ook alles van weten: Mart Spierdijk (afwezig), Oliver Rifai (geblesseerd) en Bright Ampong (geschorst).

Waar ooit Arie Haan als middenvelder tot libero werd omgevormd bij de W.K. van 1974 door de alom bekende trainer Rinus Michels, besloot de technische staf van FC Rijnvogels om diverse redenen ook te gaan schuiven. Pieter van der Breggen en Ricardo de Vlugt namen het centrale verdedigingsblok voor hun rekening en dat werkte perfect. Met nu maar zes spelers uit de basis van vorige week binnen de lijnen moest Simons de hele wedstrijd spelers wijzen op hun plek in het veld. ‘Kantelen, druk zetten, compact houden, één op één’ waren, ondersteund door zijn wijdse armgebaren, voortdurend te beluisteren kreten uit zijn coachvak.

De eerste helft ging gelijk op, en het was hartverwarmend om te zien hoe de thuisploeg vol voor elke bal ging. Hier stond een team dat na afloop met drie punten de kleedkamers wilde opzoeken. Wat een schitterende verdedigende acties bij alle veldspelers, doelman Jeffrey Verkerk die als een vorst regeerde in zijn ‘zestien’ en Jaap van Duijn die op links zijn directe tegenstander Roy Weber diverse keren ouderwets tot wanhoop dreef tot groot plezier van de vele aanwezige thuissupporters.

Beide trainers hadden een blind vertrouwen in hun basisteam want zonder wisselspelers kon de prima fluitende scheidsrechter Jobse het fluitsignaal geven voor de tweede helft. En dat werd een ruime drie kwartier spectaculair voetbal waar FC Rijnvogels de bovenliggende partij was. Maar het was ook aan weergaloze reddingsacties van hun doelman Verkerk te danken bij diverse afstandsschoten van Jordey van Dam dat de nul voor SteDoCo op het scorebord niet veranderde. Maar… halverwege de tweede helft kwam er zoveel druk van de thuisploeg, hoekschoppen volgden elkaar op, voorzetten vielen (nog) net niet goed, maar er hing wat in de lucht. En toen Van Duijn weer Weber opzocht binnen de zestien kon de laatste niets anders doen dan radicaal in te grijpen dus… Jobse wees terecht naar de strafschopstip.

De hartslag van elke thuissupporter liep enorm op, maar niet bij Van Duijn. Hij pakte zijn verantwoordelijkheid en hield het hoofd koel. Snoeihard en onberispelijk schoot hij met nog een kwartier te gaan de bal in de linkerbovenhoek, 1-0 tegen de nummer drie. Zou dan nu weer gaan gebeuren wat bij diverse eerdere wedstrijden plaatsvond, één of meerdere tegentreffers? De rode mouwen werden extra opgestroopt, ook al waren de meeste al kort, en Simons bracht na deze treffer direct de snelle en creatieve aanvaller Joey Lauhouh binnen de lijnen voor spits Robbin van Dijk en verdediger Wouter Soomer, die een puike partij balde, werd vervangen door de jeugdige, lange verdediger Alex Aulic.

Een paar minuten voor tijd kon de vanaf de middenlijn doorgebroken aanvaller Jim Havenaar de wedstrijd beslissen, maar waar iedere Rijnvogels-supporter op de beslissende 2-0 rekende liet Havenaar met een fluwelen voetbeweging tot zijn eigen schrik de bal bovenkant lat belanden bij de kansloze SteDoCo-doelman. In de extra tijd bracht Van Duijn de prima invallende Lauhouh in stelling, maar ook hij kon de beslissing niet forceren. Doelman Mark Smith kon nu wel reddend optreden. Met aanvoerder Kevin Wijmer diep in de extra tijd geblesseerd naar de kant, waar er al drie wissels waren toegepast, leek het nog verkeerd af te lopen voor de thuisploeg. Maar met het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter, diep in de extra tijd, waren de drie punten voor FC Rijnvogels ruimschoots verdiend, binnen.

Met deze uitslag neemt FC Rijnvogels nu een tiende plek in met 18 uit 15 (18-21) en SteDoCo behoudt zo de derde plek met 28 uit 15 (32-19). Simons zal met zijn team voorlopig door blijven trainen, dit spelsysteem kost natuurlijk vele trainingsuren, en begin 2018 volgt er zelfs een trainingsstage in Sevilla. Zaterdag 20 januari wordt voor de roodwitten de competitie hervat met de uitwedstijd tegen regiogenoot Ter Leede, waar eerder met 0-1 van werd verloren. Een belangrijke wedstrijd, ook voor de stand in de tweede periode waar Ter Leede koploper is met 13 uit 5 en de Katwijkers drie punten minder hebben.

Een emotionele oudere supporter van de thuisploeg zei het treffend na afloop bij het verlaten van de bomvolle tribune waar tranen van vreugde en verdriet bij beide supportersgroepen om voorrang vochten: ,,Wat mij betreft mag trainer Simons elke week met zijn verbale afstandsbediening voor onze jongens zo langs de lijn staan. Dan belooft 2018 zeker nog een hele leuke seizoenshelft te worden voor FC Rijnvogels.” Leidenamateurvoetbal zal het zeker nauwgezet volgen hoe Simons zijn team binnen de lijnen laat spelen.

Met dank aan Piet van Kampen voor de foto’s.

FC Rijnvogels – v.v. SteDoCo 1-0 (0-0). 75. Van Duijn 1-0 (strafschop). Scheidsrechter: Dhr. Jobse. Toeschouwers: 409.

FC Rijnvogels: Verkerk, Wijmer Lugtigheid, Van Duijn, Staal, Soomer (80. Aulic), De Vlugt, Van der Breggen, Van der Stoep, Havenaar (90.+2. De Jong) en Van Dijk (76. Lauhouh).

v.v. SteDoCo: Smith, Jongeneel, Schroder, Buist (76. Patijn), Van Dam, Pinarci, Weber, Wielinga, Meierdres, Barradas en Van de Brink (69. Balrak).