Derde divisie- Lachende gezichten bij de FC Rijnvogels. Hoe groot kan opluchting zijn na tweeënhalve maand en negen wedstrijden zonder overwinning. De Katwijkers trokken de reddingsboei naar zich toe in de tweede helft van het treffen met SteDoCo, dat zelf moet vechten voor lijfsbehoud en zaterdag bibberend op reis moet naar Nieuw-Zuid. Paasmaandag komt Rijnsburgse Boys naar het knusse Hoornaar, aan de heel andere kant van Zuid-Holland.

Ook FC Rijnvogels is er nog lang niet, maar de directe degradatieplaatsen werden na een week weer overgedaan aan Huizen en Jong Almere. Daarmee ziet het leven er in de Derde Divisie toch anders uit voor het team van Hein van Heek. Daar zag het in Hoornaar lang niet naar uit. Juist daarom was de ontlading zo groot en putten de Kooltuinbewoners moraal uit de zege.

In de eerste helft voetbalde FC Rijnvogels aardig mee, zoals vaker, maar was het niet bij machte om door te drukken. Alleen Bright Ampong, na een merkwaardige solo voor het doel langs, raakte nog de paal en Jaap van Duijn, in die eerste helft nog spelend zonder een greintje geluk, knalde een vrije trap op de vuisten van Ritchie Steinmann. De gastheren verschenen vaker dreigend voor Messemaker, maar middenvelder Joran Schröder, al 9 treffers dit seizoen, had deze middag het vizier niet scherp bij twee grote mogelijkheden. Toch leek het lot voor de nummer laatst bezegeld met 1-0 achter bij de rust. De ervaren spits Maurice van der Wilt legde Mart Spierdijk en Joey Zandbergen na een half uur in de luren en schoof de bal langs de kansloze Peter Messemaker.

De kentering in de tweede helft was het gevolg van keuzes van Van Heek voor de wedstrijd en tijdens de pauze. De FC trad weer aan met drie spitsen omdat Van Heek een plaats gunde aan Thijs van Kruistum na twee sterke invalbeurten. De hardwerkende Van Kruistum kon voor rust geen potten breken maar Van Heek liet hem wel staan. De juist voor hem gepasseerde Romano van der Stoep kwam er alsnog bij en juist door de impulsen van de aanvallende middenvelder dicteerden de bezoekers in de tweede helft het verloop van de wedstrijd.

Juist het geluk dat ze zo vaak ontbeerden, koos in deze fase de kant van de Vogels. Het tikkie waarmee Jaap van Duijn, diep gestuurd door Rob Zandbergen, keeper Steinmann verschalkte leek te eindigen op de paal, maar hobbelde nu alsnog binnen. SteDoCo kon maar moeilijk geloven dat hun zege tegen nummer laatst wankelde, al kopte verdediger Chris Boom uit een corner nog op de lat.

FC Rijnvogels trok het gebeuren met een fraaie treffer definitief naar zich toe. Opnieuw Rob Zandbergen, dit keer met een strakke vrije trap vanaf links, was de inleider, waarna de controle en het aangeven van Van Kruistum Arno Dijkstra in staat stelde met een formidabele uithaal zijn 18e van het seizoen aan te tekenen. Nadat Messemaker met een knappe reflex de 2-2 van de inkomende Boom wist te voorkomen, bezegelde Japie van Duijn tien minuten voor het slotsignaal de herrijzenis van zijn club deze middag met een snoeiharde 1-3, op aangeven van invaller Jim Havenaar.

SteDoCo – FC Rijnvogels 1-3 (1-0). 30. Maurice van der Wilt 1-0, 54. Jaap van Duijn 1-1, 67. Arno Dijkstra 1-2, 81. Jaap van Duijn 1-3.

FC Rijnvogels: Peter Messemaker, Sonny ten Hoope, Joey Zandbergen, Mart Spierdijk, Rob Zandbergen, Bright Ampong, Sander van der Horst, Ricardo de Vlugt (46. Romano van der Stoep), Arno Dijkstra, Thijs van Kruistum (75. Jim Havenaar), Jaap van Duijn (82. Mitchel Beijersbergen).

Foto’s: Piet van Kampen