Derde divisie- ,,Het tekent ons hele seizoen dat we een goede fase in de wedstrijd geen 90 minuten kunnen volhouden”, verzuchtte een opgeluchte Hein van Heek nadat scheidsrechter Cantineau het duel met Jong FC Volendam de geschiedenisboeken in blies. Hoe het ook afloopt met het verhaal van FC Rijnvogels in de derde divisie, het blijft spannend tot het slothoofdstuk. Wat de Rijnvogels betreft eindigt het boek met handhaving via de nacompetitie. Daarvoor was een zege in het angstig lege stadion aan de Volendamse dijk de enige optie.

Daarbij had de nummer voorlaatst het getij niet mee. Vooraf moest Van Heek al afzien van Joey Zandbergen en Jaap van Duijn in zijn basisopstelling. Van Duijn zou nog wel invallen, maar kon pas laat worden gebracht omdat de eerste twee wissels al voor de rust waren verbruikt. Blessures noopten de bezoekers Mitchell Theuns en Wouter Soomer te brengen voor Sander van der Horst en Bright Ampong.

Na een van twee kanten matige eerste helft mocht Jong FC ook nog eens met voorsprong beginnen aan de thee. Ondanks een licht overwicht wist FC Rijnvogels nauwelijks een vuist te maken. Alleen een kopbal van Thijs van Kruistum in de beginfase en een schot van Havenaar op de vuisten van keeper Van Stappershoef zijn het vermelden waard. Van de jonge profs ook weinig te melden, maar hun schaarse kans leverde wel de 1-0 op. Een vrije trap van aanvoerder Nick Runderkamp kon door Peter Messemaker niet onschadelijk worden gemaakt en linksbuiten Tejan was de attente afstoffer.

Wie had gedacht dat de ploeg in nood zo anders uit de kleedkamer zou komen? Romano van der Stoep testte direct al de Volendamse doelman met een schuiver. En even later verkeek de door de herboren opponent verraste thuisverdediging zich op een bal voor Arno Dijkstra bij de tweede paal. Van Stappershoef bracht redding ten koste van een hoekschop die door Van der Stoep op het hoofd van Mart Spierdijk werd geplaatst. De blonde verdediger kopte- niet voor het eerst dit seizoen- overtuigend de gelijkmaker binnen.

De sterke hervatting van de bezoekers zette het duel na 55 minuten zelfs op zijn kop. Jim Havenaar zette goed door en leverde een voorzet die overtuigend door Van der Stoep werd binnen geknald. Overtuiging die bij Van der Stoep en zijn medespelers in de eerste doorgang nog werd gemist, bleek wel degelijk in de bagage uit Katwijk meegenomen.

Daarmee trokken zij de voorsprong uiteindelijk over de streep, al had een lob van de meestal onzichtbare ADO-huurling Dennis van der Heijden en een latschot van Kay Tejan, de beste Volendamse aanvaller, nog roet in het eten kunnen gooien.

Doordat concurrenten Huizen, SteDoCo en ODIN’59 slechts één puntje aan deze speelronde overhielden kroop FC Rijnvogels dichter naar een plek in de nacompetitie. Met duels tegen Rijnsburgse en Harkemase Boys in het verschiet kan FC Rijnvogels aan de bak. Maar schrijf ze niet af, voor je het weet keren de kansen.

Jong FC Volendam – FC Rijnvogels 1-2 (1-0). 29. Kay Tejan 1-0; 48. Mart Sperdijk 1-1; 55. Romano van der Stoep 1-2.

FC Rijnvogels: Peter Messemaker, Bright Ampong (40. Wouter Soomer), Sonny ten Hoope, Mart Spierdijk, Rob Zandbergen,  Sander van der Horst (15. Mitchell Theuns), Pieter van der Breggen, Romano van der Stoep, Jim Havenaar, Thijs van Kruistum (81. Jaap van Duijn), Arno Dijkstra.

Beluister hier de podcast met Hein van Heek na afloop van de zege in Volendam:

Foto’s: Piet van Kampen