HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseGebrek aan inzet en fouten fataal voor zwalkend FC Rijnvogels (plus podcast)

Gebrek aan inzet en fouten fataal voor zwalkend FC Rijnvogels (plus podcast)

-

Derde divisie- Na de zesentwintigste speeldag is FC Rijnvogels onder de degradatie beland. Het cruciale staartduel uit bij Jong Almere City werd met 4-1 verloren. Waarschijnlijk is trainer Hein van Heek nog nooit zo kwaad geweest als afgelopen zaterdag. ,,Ik vond het van onze kant een schandalige eerste helft. Daar train je drie keer in de week voor en dan dit. Ik ben tijdens de rust dan ook ontzettend kwaad geworden over de slappe instelling.” De boosheid klinkt enkele uren na de wedstrijd nog volop na bij de trainer. Waar was het besef van de spelers dat dit een weer alles-of niets wedstrijd was?

De eerste paar minuten leek het er nog op dat de witte Vogels goed uit de startblokken kwamen. Een vrije trap van Romano van der Stoep werd met moeite door doelman Mike Grim verwerkt en uit de daarna volgende corner redde hij knap op de kopbal van Arno Dijkstra. Dat was het zo’n beetje behoudens nog een knap schot van Van der Stoep dat net over vloog. Voor het overige was het een onherkenbaar Katwijks team dat tegen FC Lisse nog zo’n goede en gedreven eerste helft speelde in een midweekse inhaalwedstrijd. De gastheren waren feller en wisten dat dit voor hen ook een belangrijk duel was. Dat zij de 1-0 na een snel opgezette aanval scoorden was dan ook volkomen terecht. Nadat doelman Peter Messemaker nog een vrije trap knap had verwerkt was het Jasper Waalkens die de thuisclub naar 1-0 schoot. De Katwijkse sluitpost voorkwam nog voor de rust een tweede tegentreffer van Daan Ibrahim.

Het heilige vuur was in de eerste helft ver te zoeken, maar leek na de donderspeech van Van Heek in de twee helft even te ontbranden. Nadat de thuisclub even gevaarlijk was werden de rollen omgedraaid. Jim Havenaar schoot uit kansrijke positie in het zijnet maar de Vogels gingen nu eindelijk meer druk zetten. De beloning volgde. Middenvelder Van der Stoep zag zijn voorzet door Arno Dijkstra met een kopbal tot de verdiende gelijkmaker gepromoveerd worden. Die zelfde Dijkstra vergat oog in oog met de doelman de 1-2 voorsprong op het scorebord te noteren. Grim redde met de voet. Het had het duel kunnen doen kantelen maar met ouderwetse dubbeltje rolde de verkeerde kant op.

Een nonchalant moment zal Pieter van den Breggen zich nog lang heugen. Daan Ibrahim pakte het cadeautje uiterst dankbaar uit, 2-1. De Vogels vlogen weer achter de feiten aan. De ijverige Bright Ampong probeerde het met een schot dat met moeite door Grim werd gepareerd. Dezelfde Bright stond later aan de basis van de nekslag toen hij op de achterlijn een (onnodige) overtreding maakte, die rijp was of leek voor een pingel. Waalkens stuurde Messemaker het verkeerde bos in, 3-1. Over en uit. De ingebrachte verse krachten konden ook niets meer aan het nadelige saldo veranderen. Het werd zelfs nog erger toen Messemaker ook nog even ging klungelen en zich het leer door Achille Vaarnold liet afsnoepen, 4-1. De optelsom van een schandalige eerste helft en drie stomme fouten bepaalden de einduitslag. In de verte doemt de schim van het ongewenste degradatiespook op als dit zo door gaat. Nog acht wedstrijden om het herstel in te zetten.

Hierbij nog een interview van Marcel van der Vijver namens mediapartner RTV Katwijk met spits Arno Dijkstra: