Derde divisie- FC Rijnvogels boekte zaterdagmiddag een hele belangrijke 2-0 zege op Huizen, de nummer laatst in de derde divisie. Het spel van de Katwijkers was alleen niet om over naar huis te schrijven en ook de hekkensluiter kon daar weinig tegenin brengen. Trainer Hein van Heek zag een ‘soort schaakspelletje’ tijdens de wedstrijd.

De oefenmeester van FC Rijnvogels liet zijn ploeg vanaf het begin wat ingezakt spelen, zodat Huizen niet in zijn spel zou komen. ,,Dat ging op zich goed. Als we de bal verloren, dan stonden we direct weer goed’’, vond Van Heek, die een kwartier voor rust besloot wat meer druk te geven op de tegenstander. ,,Ik zag toch dat ze in de opbouw problemen hadden onder druk. Dan lijkt het er misschien op dat Huizen in de tweede helft beter voetbalde, maar dat komt ook doordat wij meer ruimte gaven.’’

Ondanks het soms belabberde spel van de thuisploeg was de Leiderdorpse oefenmeester wel tevreden over hoe het verdedigend stond. ,,We stonden ons mannetje. Er werden ook weinig kansen weggegeven. Zij zijn misschien één of twee keer echt gevaarlijk geweest. Verder hadden we vaak de afvallende bal. Ik was alleen niet tevreden over hoe we in balbezit speelden. Het was slordig van onze kant, veel verkeerde keuzes en balletjes over de zijlijn.’’

FC Rijnvogels speelde dus een matige wedstrijd, maar dankzij de gegeven strafschop- met een hoog vraagtekengehalte over de juistheid van de  beslissing- in de tweede helft werd de Katwijkse ploeg in het zadel geholpen. Spits Arno Dijkstra liet de kans niet liggen, maar er was na afloop nog wel het nodige om te doen, vooral van de kant van Huizen. Volgens Van Heek was er geen discussie mogelijk over de beslissing. ,,Job Verhagen kreeg gewoon een duw van achteren op de rand van de zestien, terwijl hij de bal in snelheid aanneemt. Dus geen twijfel over mogelijk, heel simpel.’’

Na de openingsgoal speelde de thuisploeg het redelijk eenvoudig uit. Dijkstra liet in het laatste kwartier twee grote kansen liggen, maar besliste in de slotminuten het duel met een rake kopbal: 2-0. ,,We hadden het eerder af moeten maken, maar we zijn ook niet meer in gevaar geweest’’, zei Van Heek, die met zijn team voor het moment afstand neemt van de concurrentie onderin.

FC Rijnvogels staat nu veertiende met drie punten voorsprong op nummer vijftien Odin ’59, dat zaterdag met 1-1 gelijkspeelde tegen Scheveningen. Aan het einde van het seizoen speelt de nummer vijftien nacompetitie tegen degradatie. Dus inmiddels hebben Van Heek en zijn mannen een gaatje geslagen. Bovendien is de aansluiting weer terug met de middenmoot. Nummer acht Quick Boys heeft bijvoorbeeld slechts een voorsprong van vijf punten op de buurman uit Katwijk.

FC Rijnvogels: Messemaker, Ampong, Wijmer, Spierdijk, R. Zandbergen, Van der Horst, Van der Breggen, Van der Stoep (81. De Vlugt), Havenaar, (72. Van Veen), Dijkstra, Verhagen (72. Van Duijn).

FC Rijnvogels – Huizen 2-0 (0-0). 71. Dijkstra 1-0 (strafschop), 90. Dijkstra 2-0. Scheidsrechter: Koekoek. Toeschouwers: 300.