Derde divisie – ,,Natuurlijk kunnen we onszelf als Rijnvogels-supporters rijk blijven rekenen met het zoveel keer uitgesproken woordje ‘als’ in de eindfase van de competitie van deze derde divisie waar het de onderste ploegen betreft. Maar deze stevige 1-4 thuisnederlaag tegen Rijnsburgse Boys, die makkelijk ook nog hoger kon uitpakken, laat ook overduidelijk zien dat het geen ‘gevalletje pech’ meer is. Onze geblesseerde aanvoerder Sander van der Horst zei het deze week al op jullie website. ‘Het is mogelijk ook een gebrek aan kwaliteit op de beslissende wedstrijdmomenten’, aldus de realistische, oudere thuissupporter na afloop op weg naar de kantine om een extra sterke bak zwarte koffie te scoren.

Op sportpark De Kooltuin, waar het louter de Rijnsburgse supporters waren die met vlaggen, spandoeken, rookpluimen, een lange cursus Afrikaans trommelen en gele papierslierten voor en tijdens deze derby voor de sfeer zorgden, hadden beide ploegen de drie punten kei- en keihard nodig. Voor de thuisploeg om de hoop op nacompetitie levend te houden tot de laatste competitiewedstrijd uit bij Harkemase Boys en voor de geel-zwarte gasten uit Rijnsburg om in de race te blijven voor de derde periodetitel.

Beide ploegen keken na het eerste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Van den Elzen de kat uit de bekende voetbalboom waar de thuisploeg in die fase nog stevige druk naar voren kon zetten. Je zag de Rijnsburgers zoeken naar de juiste aanpak van die lastige Rijnvogels. Want spelers, en zeker de vele trouwe meegereisde supporters, kregen spontaan klotsend okselvocht als ze terugdachten aan de tweede helft in de thuiswedstrijd die uiteindelijk met 4-2 werd gewonnen. En wat te denken van de kansloze grote bekernederlaag vorig seizoen tegen FC Rijnvogels op ditzelfde veld?

Roderick Gielisse stak met een snoeihard schot van twintig meter, moeizaam onschadelijk gemaakt door Rijnvogels-doelman Peter Messemaker, halverwege de eerste helft eindelijk de lont in het voetbalkruitvat. De gasten zetten meer en goed hoog druk, speelden met zeker de lepe en ervaren spits Joost Leonard omgeven door de beweeglijke Jordy Strooker, Jeffrey Jongeneelen en Joël Tillema de bal makkelijker rond waar de thuisploeg zichtbaar meer naar achteren kwam te staan.

Maar het was de linkervleugelverdediger Rob Zandbergen, met zijn vele rushes langs de lijn, die met nog een kleine tien minuten te spelen in de eerste helft met een schitterende knal van 25 meter via de binnenkant paal het net achter de ervaren Rijnsburg-doelman Richard van Nieuwkoop liet bollen, 1-0. ,,Man, ik ging er op dat moment weer helemaal in geloven, ook al was het echt tegen de veldverhouding in. Ik ging er maar eens extra goed voor staan op mijn vaste stek aan de nu zonnige lange zijde voor het reclamepark”, zei de thuissupporter met emotie.

Maar de Rijnsburgse hoekschop net voor rust, nadat Messemaker met één vuist kort daarvoor een schitterende inzet van aanvoerder Wesley Goeman uit de linkerbovenhoek ranselde, werd door Tillema via deze doelman van nabij over de doellijn getikt, 1-1. Allen met een rood-wit hart baalden enorm en sidderden bij elke aanval van de gasten. Dat was zeker het geval in de extra tijd van de eerste helft toen Goeman een directe vrije trap van dertig meter met een heerlijke Rivelino-achtige krul achter de verbaasde Messemaker liet ploffen, 1-2.

Bij de aanvang van de tweede helft kwam Jaap van Duijn spits Thijs van Kruistum vervangen. De Rijnvogels-supporter: ,,Maar hoeveel aanspeelbare ballen heeft Thijssie nou eigenlijk gehad in die eerste helft? Als je hem opstelt, mag er ook wel een bal naar zijn kopsterke koppie worden gespeeld, ja toch?” En hoe kwam Rijnsburgse Boys uit de kleedkamer? Een paar minuten in de tweede helft had spits Leonard maar nodig om na een schitterende voorzet van de rappe Strooker van links van dichtbij in te tikken, 1-3 en zijn twaalfde alweer dit seizoen. Dit moment werd gevolgd door ook grote kansen voor Jongeneelen en Jorn van Lunteren. Maar het was Rijnvogels-topscorer Arno Dijkstra die wel scoorde na een schitterende steekpass maar… buitenspel en een vlaggende grensrechter hielden de stand op 1-3.

Niels van Veen en Mitchel Beijersbergen werden door Rijnvogels-trainer Hein van Heek ingezet, maar ook zij konden geen potten breken. Waar de uitploeg rustig de bal bleef rondtikken, wel eens te rustig volgens hun trainer Pieter Mulders, probeerde de thuisploeg vooral op inzet om de 2-3 en hopelijk meer te forceren. Maar de nu veelal gespeelde hoge bal in de zestien was zonder Van Kruistum op die plek tot mislukken gedoemd.

Het was de laatste tien minuten juist Rijnsburgse Boys dat het spel weer naar zich toe trok en scherp counterend volop kansen op een grotere voorsprong kreeg. Nadat eerder weer Strooker, na een schitterende aanval over meerdere schijven, een loeihard diagonaal schot net naast de Rijnvogels-doelpaal zag verdwijnen, was het Tillema die wel zijn tweede treffer kon laten aantekenen. Deze dik verdiende 1-4 betekende de eindstand van deze derby die nooit echte kansen voor een zege voor de thuisploeg heeft opgeleverd.

Komende zaterdag wacht Harkemase Boys op de rood-witten en is winst weer het enige redmiddel voor de nacompetitie. Odin’59 moet dan ook nog thuis winnen van Huizen en VVOG moet met de winst bij SteDoCo gaan vertrekken. Dan is de nacompetitie voor behoud van een plek in de derde divisie mogelijk. ,,Natuurlijk ga ik kijken, het blijft toch mijn cluppie waar ze ook spelen, in goede en in slechte tijden”, sprak de Rijnvogels-supporter terwijl hij zijn buurman aan de lange zijde met de geel-zwarte shawl feliciteerde.

 

Met dank aan Piet van Kampen voor de foto’s.

FC Rijnvogels – Rijnsburgse Boys 1-4 (1-2). 38. Rob Zandbergen 1-0, 43. Tillema 1-1, 45.+1. Goeman 1-2, 48. Leonard 1-3 en 86. Tillema 1-4. Scheidsrechter: Van den Elzen. Toeschouwers: 1578.

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, Rob Zandbergen, Van Kruistum (46. Van Duijn), Van der Breggen,  Havenaar, Dijkstra, Spierdijk, Van der Stoep (65. Van Veen), Ampong-Zweistra en Soomer (72. Beijersbergen).

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Strooker, Van Lunteren, Leonard (81. Tjon-A Njoek), Jongeneelen (86. Hudepohl), Goeman, Ossevoort, Artien, Prijs en Tillema.