In het kader van een samenwerking draagt onze redactie op woensdag bij aan een pagina in het Leidsch Dagblad. Zo ook deze week. Een interview met Jesper Neuteboom werd op 3 mei geplaatst. Het interview is hier nog eens terug te lezen en dan in een uitgebreidere versie.

Wanneer FC Boshuizen zondag wint van VELO dan speelt de Leidse ploeg weer in de nacompetitie voor promotie. Vorig seizoen werd het daarin de voet dwars gezeten door SJC. Mocht het gelijk worden of de Wateringers zijn de ploeg van Steef Roodakkers weer de baas, in Leiden werd het eerder 2-3, dan heeft de huidige nummer drie het heft niet meer in eigen hand en is een soort van hogere wiskunde nodig om de kansen te berekenen voor FC Boshuizen om alsnog in de nacompetitie uit te komen.  ,,We hebben het in eigen hand en dat moet zo blijven. Er zijn veel scenario’s denkbaar want op de slotdag speelt Poortugaal nog tegen VELO en dat zijn nog onze concurrenten. Wij spelen op de slotdag tegen Alphense Boys. Tegen VELO thuis speelde ik niet mee destijds, maar ik weet nog wel dat we halverwege met 0-3 achter stonden. Na de pauze knokten we ons terug. Het verschil tussen deze twee ploegen is niet groot.”

Afgelopen zondag was Jesper Neuteboom (33) met zijn broer Bart Jan weer het slot op de deur en de gymleraar en teamleider op het Visser’t Hooft Lyceum in Leiden scoorde weer eens met het hoofd. ,,We hadden geen kind aan VOC (3-0) en hadden veel ruimer kunnen winnen. We hebben op Lesley Kluivers (enkelblessure, red.) na een fitte groep en leven al weken toe naar VELO. Ook zijn er geen schorsingen en dat is voor ons van groot belang. Je hebt scheidsrechters die blijven zwaaien met kaarten en als dat ons treft, wordt het allemaal wel krap. In de nacompetitie kan dat doorslaggevend zijn. Maar laten we onszelf eerst maar belonen voor dit seizoen.”

Op zich meent Neuteboom dat er vorig seizoen een beter team stond, maar er zijn ook dit seizoen voldoende kwaliteiten aanwezig. ,,Veel spelers hebben zich goed ontwikkeld en eigenlijk zijn we niet weggeweest uit de kopgroep. Het zegt ook wel wat dat we laatst de aanstaande kampioen Leonidas met 3-7 hebben verslagen. Wanneer we de nacompetitie halen dan gaan we er vol voor. Of we wat in de Hoofdklasse te zoeken hebben? Dat denk ik wel. Vorig seizoen deden we niet onder voor SJC en kijk waar ze staan. Niet dat we zo hoog in zouden zetten, maar als we de spelersgroep grotendeels bij elkaar zouden kunnen houden hoeven we niet het lachertje te worden.”

Ondertussen staat echter vast dat er al genoeg mutaties zijn richting het nieuwe seizoen. Spelers als Kluivers (FC Rijnvogels), Ronnie de Roode (Noordwijk), Bas Beijersbergen (Ter Leede) en Cristian Cabrera Ortega (Alphense Boys) laten de Boshuizerkade achter zich. Daar staat tegenover dat Remy Constancia (Nootdorp), Rico Westdorp (Quick), Sepehr Safi (Teylingen), Sohrab Safi (RKAVV) en Sejad Navabi (Foreholte) aanmeren bij het team van dan Anthony Servinus.

De routinier meent dat er volgend seizoen weer een kwalitatief sterke selectie staat. Wel maakt hij zich druk om bepaalde normen en waarden. ,,Misschien ben ik wel een ouwe lul, maar bij mij is ja ook echt ja en nee is nee. Tegenwoordig en ook bij ons beloven spelers wat en een week later geven ze aan weg te gaan. Daar word ik wel moet van, ja. Zo steek in niet in elkaar. Ooit beloofde ik naar UVS te gaan toen ik bij FC Rijnvogels speelde. Dat stond al vast en toen degradeerden ze naar de derde klasse op zondag. Tja, dan heb je pech en moet je je gewoon aan je woord houden. Spelers moeten daar eerlijk in zijn. Weet je het nog niet voor jezelf dan moet je het open houden. Je neemt beslissingen bij je volle verstand. Spelers die ‘ja’ zeggen baseren zich ook op andere geluiden uit de groep. Wanneer er dan uiteindelijk alsnog spelers andere keuzes maken, treft dat ook de achterblijvers.”

De kopspecialist gaf al zijn ‘ja-woord’ voor volgend seizoen en ook als iedereen zou weg gaan, blijft hij bij zijn beslissing. ,,Zo werkt dat bij mij, ja. Maar het gaat op zeker goed komen met FC Boshuizen, of dat nu in de eerste klasse is of als hoofdklasser. Wel hoop ik dat mijn broer er nog een jaartje aan vastplakt. Hij kampt helaas met wat meer blessures en hij heeft meer moeite zich nog te motiveren, maar hij kan zeker nog mee. Noem het morele chantage dat ik dit nu zo benoem. Hij (broer Bart Jan, rechts op de onderstaande foto) moet gewoon nog even doorgaan. Samen ballen is gewoon leuk.”

De dertiger zegt zelf nog fit genoeg te zijn. ,,Het gaat nog best en ik vind het nog altijd erg leuk om te spelen voor een club die ergens voor wil spelen. Ik ben nog ambitieus genoeg. In de winterstop heb ik knopen doorgehakt. UVS was een optie geweest, maar op dat moment draaide het daar niet en het rommelde. De TC bij FC Boshuizen liet weten de selectie op sterkte te houden en met de nieuwe trainer heb ik een goed gesprek gevoerd. Natuurlijk lijkt de tweede klasse zaterdag er volgend seizoen erg leuk uit te gaan zien, maar ik sta achter mijn keuze voor FC Boshuizen. Deze club is voor jongere knapen ook een prima opstap naar een hoger niveau. De club heeft al tal van spelers opgeleid die nu hoger spelen. De eerste klasse is een mooi niveau en mochten we hoofdklasser worden dan is dat wellicht voor bepaalde spelers een optie om hier te komen spelen. Ik vind het een aanrader. De drie seizoenen hier heb ik als plezierig ervaren en wie weet waar we nu uitkomen aan het einde van de rit.”