Derde divisie- Afgelopen zaterdag leverde FC Rijnvogels een knappe prestatie door het al tien duels achtereen ongeslagen Jong FC Volendam met 1-2 te kloppen. Door de zege behield de equipe van coach Hein van Heek de mogelijkheid om aan rechtstreekse degradatie te ontsnappen. Komend weekend ontmoeten de Katwijkers op De Kooltuin Rijnsburgse Boys. Winst lijkt noodzakelijk. Aanvoerder Sander van der Horst blikt vooruit.

Of de 29-jarige Van der Horst in de derby acte de présence kan geven is trouwens de vraag. ,,Tegen Volendam wilde ik een bal over een speler heen lobben en hij liep door en raakte vol mijn knie. Ik moest uitvallen en er zit nu vocht in. We doen er alles aan om de knie weer zo snel mogelijk in orde te krijgen, maar het is afwachten of ik kan meespelen. En ik ben er de komende wedstrijden graag bij, want die zijn uiteraard heel belangrijk”, vertelt de Katwijker.

Met nog twee duels voor de boeg bezet zijn ploeg de voorlaatste positie in de derde divisie. Die plaats leidt aan het einde van de rit tot degradatie. De roodhemden verzamelden 30 punten uit 32 duels, twee minder dan SteDoCo en Odin’59. Die teams bivakkeren nu op een plek die tot het spelen van p/d-wedstrijden leidt. Het Harderwijkse VVOG, dat in het voorbije weekend remise overeenkwam met Rijnsburgse Boys, kan een sleutelrol spelen in de degradatiestrijd. De ploeg, met onder anderen afdelingstopscorer Jeremy de Graaf (21 goals) in de gelederen, speelt thuis nog tegen Odin’59 en sluit daarna het seizoen af bij SteDoCo.

,,Voor VVOG staat niets meer op het spel. Ze zijn eigenlijk klaar. We moeten dus maar zien met welke instelling zij die wedstrijden gaan afwerken. Het is gewoon heel simpel. Wij moeten tweemaal winnen en dan maar hopen dat het genoeg is om de nacompetitie te halen. We hebben het niet meer in eigen hand. Het is jammer dat we in deze situatie zijn beland. Als ik ons ga vergelijken met de andere ploegen dan zijn er echt wel teams die beter zijn, maar met de meeste kunnen we ons prima meten. Op de een of andere manier hebben we veel wedstrijden verloren, waarbij het verlies aan onszelf te wijten was. En ja, als dat zo vaak gebeurt kun je dat geen pech meer noemen. Dat is dan toch een gebrek aan kwaliteit. De laatste weken gaat het weer beter. Maar daarvoor hebben we een slechte periode gekend, die te lang heeft geduurd. Het was wachten op een overwinning, die voor een kentering zou kunnen zorgen”, meent de middenvelder.

Sander van der Horst in het strafbankje bij scheidsrechter Roeleveld (archieffoto)

Na acht nederlagen op rij tekende zich begin april een beginnend herstel af. Op De Kooltuin hielden de promovendus en Jong FC Groningen gelijke tred: 2-2. Een week later, bij SteDoCo, volgde dan eindelijk de zo welkome overwinning. In Hoornaar trokken de Katwijkers met 1-3 aan het langste eind. Daarna bleek hoogvlieger ASWH echter met 1-2 te sterk, gevolgd door de winst in Volendam. Met zeven punten uit de laatste vier duels liep de Van Heek-brigade in op de concurrentie. ,,Toch blijft het een moeilijk verhaal. We moeten nu maar zien of het herstel op tijd is ingezet. We zetten in elk geval alles op alles om de nacompetitie te halen. Tegen Rijnsburgse Boys zijn we zeker niet kansloos. In de uitwedstrijd waren zij voor rust duidelijk beter, na de pauze waren de rollen omgedraaid. We verloren wel met 4-2, maar we verdienden zeker een punt. Het is trouwens ook voor Rijnsburg een belangrijke wedstrijd, omdat zij nog voor een vervangende periodetitel strijden. Een leuke pot dus voor het publiek. Het gaat nog ergens om.”

Na de ontmoeting met Rijnsburg gaan Van der Horst en de zijnen nog op visite in Friesland, bij Harkemase Boys. Als de nacompetitie niet gehaald wordt, betekent die wedstrijd de laatste voor Van der Horst op selectieniveau: ,,Ik heb behoorlijke kraakbeenschade in de enkel en het is niet verantwoord om die nog zo vaak te belasten. Ik zal dus moeten stoppen. Waarschijnlijk ga ik recreatief spelen. Alleen een wedstrijdje in de week. Dat zal dan wel in het elftal van mijn broer zijn, bij Quick Boys. Misschien dat ik later nog weer eens iets bij FC Rijnvogels zal gaan doen. Ik werk overigens ook bij een bedrijf dat aan de club gelinkt is, namelijk Administratiekantoor Van Kesteren (businessclub sponsor/red.). Maar goed, eerst maar eens zien dat ik hier op waardige wijze afscheid kan nemen, dus op derde divisieniveau”, besluit Van der Horst.