Eerste klasse B (zaterdag)-Door een knappe 1-3 zege bij Vitesse Delft behield Voorschoten’97 afgelopen zaterdag de mogelijkheid om aan rechtstreekse degradatie te ontkomen. Om die kans in stand te houden lijkt winst op SC Feyenoord komend weekend noodzakelijk. En dan is het wachten op het resultaat van concurrent SVC’08 bij ARC. Middenvelder Richard Bakker houdt de moed erin.

 

De Hoogmadenaar kwam twee jaar geleden over van MMO en eindigde met de groen-gelen in zijn eerste seizoen op sportpark Adegeest in de middenmoot. De huidige jaargang verloopt aanzienlijk moeizamer voor Bakker en de zijnen. ,,Het is moeilijk te verklaren.Wel is het zo dat na de voorbije competitie veel spelers vertrokken. Van het team van toen komen nu alleen nog onze keeper Stephan van der Niet en ikzelf in het eerste elftal uit. Dat speelt zeker een rol. Daarnaast denk ik dat de instelling van sommige spelers niet altijd optimaal was. Tijdens de wedstrijden deed iedereen zijn best. Dat wel. Maar proberen om driemaal in de week te trainen en het uurtje voor de wedstrijd er al mee bezig te zijn, dat waren zeker verbeterpunten. Gelukkig gaat dat de laatste tijd prima. Verder zie je vaak dat de onderste ploegen aan het einde van de rit opeens punten gaan pakken, net als wij nu. En dat doen we toch heus met dezelfde spelers en met dezelfde speelwijze, al is het nu soms wel alles of niets. We willen namelijk heel graag in de eerste klasse blijven. Het is een leuke afdeling met aantrekkelijke tegenstanders”, vertelt de middenvelder.

 

De blijkbaar toch toegenomen dadendrang leidde ertoe dat de Voorschotenaren, die in de eerste zeventien duels slechts zeven punten bijeen sprokkelden, in de acht erop volgende wedstrijden dertien punten vergaarden. Met een score van twintig punten delen de Adegeest-bewoners nu de voorlaatste plek met het Scheveningse SVC’08. De concurrent gaat komende zaterdag op bezoek bij ARC, dat al veroordeeld is tot deelname aan de nacompetitie.            ,,Ik weet niet met welke instelling ARC erin gaat: gaan ze zich sparen voor de nacompetitie of willen ze door een prima resultaat met een goed gevoel aan het toetje beginnen. Ik kan me voorstellen dat ze spelers die voor wat betreft de kaarten op scherp staan rust geven. Maar goed, ARC heeft ongetwijfeld een selectie van zeventien, achttien man. Dus dat mag geen probleem zijn. Ik hoop en verwacht dat ze hun sportieve plicht zullen doen”, aldus Bakker.

De linkspoot was afgelopen zaterdag de uitblinker in de ontmoeting met Vitesse Delft en bekroonde zijn optreden in de slotfase door een strafschop te benutten en zo de strijd te beslissen. Het was zijn zevende competitiegoal. ,,Van die zeven waren er zes penalty’s en vrije trappen. Als de bal voor een linksbenige speler ligt, neem ik de vrije trappen. En sinds kort mag ik ook de elfmetertrappen nemen, net als ik bij MMO altijd deed. Zo kan ik naast mijn inzet en strijdlust – dat zijn mijn sterkste punten – aardige dingen doen voor mijn team. Kijk, in technisch opzicht hoor ik niet bij de sterkste spelers, maar ik zet me altijd voor de volle honderd procent in. Ik geef er alles voor”, vertelt de inmiddels tot aanvoerder gekozen Bakker.

In het dagelijks leven is de 26-jarige Hoogmadenaar  allround projectcoördinator bij Breed Actief. ,,Wij zijn met ons bedrijf actief op het gebied van verkeerseducatie. We bieden onder andere projecten en activiteiten aan voor scholen en kinderdagverblijven. Zo leveren we ook attributen aan om bijvoorbeeld schoolpleinen in te richten voor het verkeersonderwijs en helpen we bij het inrichten van zo’n verkeersparcours. Een leuke baan.”

Richard Bakker op archieffoto in het tenue van MMO, vanaf volgend seizoen vierdeklasser

Terwijl concurrent SVC’08 in ARC een opponent kent, die in competitieverband niets meer te winnen heeft, treft Voorschoten’97 het minder goed.  SC Feyenoord is nog volop verwikkeld in de strijd om winst in de derde periode en komt eventueel ook nog in aanmerking voor de vervangende periodetitel. ,,Het is echt een goede ploeg. Ze hebben niet voor niets lang meegedaan om het kampioenschap. Uit kwamen we met 0-1 voor, maar we konden maar kort van de voorsprong genieten. Het werd vlot 2-1 en alhoewel we in het laatste kwartier nog wel kansen kregen op de gelijkmaker – we speelden toen best goed – bleef het bij die stand. En dat was niet onverdiend. Toch zie ik voor ons nu wel degelijk mogelijkheden. Op ons mooie, nieuwe hoofdveld hebben we twee van de drie laatste wedstrijden gewonnen. En iedereen heeft het besef dat het nu moet gebeuren. De koppies staan dezelfde kant op.”

Bakker is dus nog altijd hoopvol gestemd. Mocht zijn ploeg er desondanks niet in slagen het eersteklasserschap te continueren, dan is dat voor de captain geen reden tot vertrek. ,,We zijn bij Voorschoten bezig om de randvoorwaarden voor de selectie aantrekkelijker te maken. De club wil doorpakken wat dat betreft. Het zal nu ook niet zo zijn dat er, zoals na vorig jaar, veel jongens weg zullen gaan. En zelf heb ik ook aangegeven te blijven. Ik heb het hier naar m’n zin”, eindigt Bakker.