Derde divisie- ,,We kunnen natuurlijk met z’n allen wat van deze scheids vinden, maar mijnheer Roeleveld fluit toch echt niet alle wedstrijden van FC Rijnvogels. We waren vandaag echt een maatje te klein voor die knapen van ASWH. En laten we eerlijk zijn, die 1-2 nederlaag had net zo makkelijk veel hoger kunnen uitvallen. Uit met 0-4 van ze winnen geeft dus geen enkele garantie in deze derde divisie. Nog drie zware potjes te gaan voor de boys van Hein van Heek. Ik zou zeggen, niet naar anderen kijken maar gewoon elke keer strijden voor de volle winst. Meer kunnen we niet doen. En of we de Katwijkse ‘heen en weer’ moeten instappen? Over drie weken weten we meer”, aldus de beschouwende Rijnvogels-supporter na afloop van een middagje Kooltuin.

Beide ploegen hadden de drie punten keihard nodig. Voor de uitploeg was dat om in de running te blijven voor een periode waar FC Rijnvogels er alles aan gelegen was om van plek zeventien af te komen. Deze één na de laatste positie met 27 uit 30 verplicht immers tot directe degradatie naar de hoofdklasse. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Roeleveld was duidelijk dat trainer Jack van den Berg na de onverwachte thuisnederlaag goed zijn huiswerk had gedaan. Sleutelspelers bij zijn tactiek waren de sterke centrumspits Peter de Lange, het raspaardje Robbert Olijfveld op de vleugel, de technisch zeer balvaardige aanvoerder Jesper van den Bosch en de stofzuiger op het middenveld Shabir Isoufi die het beste van Willy van de Kerkhof en Jan Wouters in zich verenigde.

Het was Olijfveld die, na zijn kort na aanvang weggewuifde geclaimde elf meter, binnen een kwartier twee keer het digitale scorebord liet bewegen, 0-2. Gezien het vertoonde spel tot dat moment voelde het voor de thuissupporters als een koude douche. ,,Weer zo snel tegen een achterstand aanhikken, hoe is het mogelijk? We deden juist lekker mee in het begin”, aldus de trouwe Rijnvogels-man op de tribune. Topscorer Arno Dijkstra liet kort daarna het hart van alle rood-witte supporters sneller kloppen, maar ‘vadertje Buitenspel’ sloeg terecht toe.  Gaandeweg de eerste helft werd ASWH sterker, ze zaten feller op de bal, legden zeer verzorgd technisch voetbal op de mat met veel beweging waar ze elkaar blindelings vonden en elke afvallende bal was zeker niet terug te vinden bij een Rijnvogels-voetbalschoen.

Uiteindelijk werd de rust met 0-2 bereikt, maar dat had nog slechter gekund voor de thuisploeg. Voor de tweede helft met wind mee voor de nummer voorlaatst gingen de thuissupporters er eens goed voor zitten of staan in het zonnetje aan de lange zijde. Aanvoerder Joey Zandbergen was halverwege de tweede helft zeer dicht bij een doelpunt maar de degelijke ASWH-doelman Stef Doedée keek de bal via de binnenkant paal zijn doel uit. Invaller Mitchel Beijerbergen schoot kort voor tijd, koud in het veld, van bijna dertig meer met de ‘streep van de week’ snoeihard een vrije trap via de onderkant lat binnen, 1-2. Maar ondanks alle goede wil zat een gelijkmaker er absoluut niet in voor FC Rijnvogels.

Met deze 1-2 nederlaag, waar niets op viel af te dingen, blijft FC Rijnvogels op die o zo gevaarlijke plek zeventien staan. Komende zaterdag moeten de Rijnvogels naar het hoog geplaatste Jong Volendam waar eerder thuis kansloos met 0-2 van werd verloren. De Rijnvogels-supporter na afloop terwijl hij hoofdschuddend de tribune verliet: ,,Tja, wat moet ik ervan vinden? We waren vandaag gevaarlijk op plekken in het veld waar het voor ASWH ongevaarlijk was. En willen we in deze derde divisie blijven dan moet er toch echt wat aan deze Emmentaler-verdediging worden gedaan.”

FC Rijnvogels-ASWH 1-2 (0-2). 12. Olijfveld 0-1, 13. Olijfveld 0-2 en 84. Beijersbergen 1-2. Scheidsrechter: Roeleveld. Toeschouwers: 450.

FC Rijnvogels: Messemaker, Ten Hoope, Joey Zandbergen, Van der Horst, Van Kruistum, Van der Breggen (67. Havenaar), Dijkstra, Spierdijk, Van der Stoep (76. Kaya), Ampong-Zweistra en Van Duijn (82. Beijerbergen).

ASWH: Doedée, Tieleman, Husen, Van Driel, Van de Werp, Van den Bosch, De Lange (67. Slotboom), Olijfveld, Verhoeve, Isoufi (76. Sequeira) en Almeida.

Foto’s: Piet van Kampen

Beluister hier een vraaggesprek van Jan Vos, mede namens mediapartner RTV Katwijk, met Mart Spierdijk: