Zaterdag 25 maart

Derde divisie

Lange tijd kwam FC Rijnvogels maar niet uit de eerste klasse. De club wilde vooruit en diverse invalshoeken om naar een hoger niveau te geraken slaagden niet. Maar daarna kwamen er vette jaren aan voor de Katwijkers. Een kampioenschap en later een promotie zorgden ervoor dat de derde divisie werd bereikt. Ook daarin leek de ploeg van de Kooltuin mee te kunnen, maar na de tweede wedstrijd na de winterstop ging het faliekant mis. Liefst zeven nederlagen op rij maken dat de ploeg van Hein van Heek is afgedaald naar de voorlaatste plaats. Er zijn nog zeven wedstrijden te spelen om onheil af te wenden. Op dit moment lijkt het bereiken van de nacompetitie het maximaal haalbare. Komende zaterdag wacht de verre uitreis naar Sneek waar ONS wacht (foto heenwedstrijd). Op eigen bodem zegevierde de FC destijds met 3-1 door twee doelpunten van Arno Dijkstra en Ricardo de Vlugt. ONS staat inmiddels echter twaalf punten voor en lijkt zich geen zorgen te hoeven maken voor lijfsbehoud hoewel een tiende seizoenszege pas vrijwel zekerheid zou geven. De noorderlingen presteren na de winterstop nogal wisselvallig. Quick Boys werd op eigen veld op 0-0 gehouden en ook Rijnsburgse Boys remiseerde laatst bij de Snekers: 2-2. Meest opvallende uitslagen zijn de 6-0 zege op VVOG en de fraaie uitzege bij Stedeco (1-6). Bij Odin’59 (4-1), Scheveningen (3-0) en Harkemase Boys (1-0) ging de ploeg van Richard Karrenbelt onderuit. Tegen Jong Almere City kwamen de oranjehemden rap met 0-2 achter, maar dat duel eindigde nog in 2-2. In de laatste ontmoeting werd Capelle met 0-1 verslagen. FC Rijnvogels lijkt de handen vol te gaan krijgen en zal zich zeker moeten wapenen tegen de daadkracht van clubtopscorer Yumé Ramos. Hij scoorde al zestien keer. De enige tegengoal in Katwijk kwam ook op zijn naam. Kan FC Rijnvogels de negatieve spiraal doorbreken?

Eerste klasse B

Voorschoten’97 speelt gelukkig weer een thuiswedstrijd. Geen garantie voor drie broodnodige punten, maar vooralsnog kan de ploeg van André Lourens enkel op eigen bodem punten pakken. Dat zijn er tot dusverre tien en dat is ook nog niet om over naar huis te schrijven. Op verplaatsing moest het hoofd evenwel al tien keer worden gebogen. Zo ook afgelopen zaterdag. In de eerste helft leek Voorschoten’97 vertrouwen te hebben getankt na de 2-1 zege een week eerder tegen ARC, maar vanaf de rust ging het fout. Aanvaller Tim Koning, clubtopscorer met zeven doelpunten, moest geblesseerd achter blijven in de kleedkamer en niet ver na rust kon ook Chris de Lange (foto hieronder), die overigens verkast naar Valken’68, niet verder. Het was teveel van het goede, want de ploeg begon al gemankeerd aan de tweestrijd met Brielle. De thuisploeg kwam langszij en denderde weg om in de slotfase de teugels nog even te laten vieren: 4-3. Toch zag Lourens ook nu weer aanknopingspunten en die moeten komende zaterdag zorgen voor de vierde overwinning van het seizoen. Deltasport komt op bezoek op sportpark Adegeest. De Vlaardingers kunnen met een positieve benadering nog mee doen om de titel, maar spelen wel zo ongeveer voor hun laatste kans. Tot nu vergaarde de nummer zes pas een punt in de derde periode. Zo verloor het afgelopen zaterdag nog thuis van Forum Sport (1-2). Voorschoten’97 gokt nog altijd op de twaalfde plaats, die verplicht tot nacompetitie. Meer zit er al niet meer in. Maar strohalmen zijn er om aan vast te klampen.

Zondag 26 maart

Bij winst is de kans erg groot dat FC Boshuizen als derde of vierde kan finishen. Tegenstander in Leiden zal Poortugaal zien, de huidige nummer vijf. Het verschil voor aanvang van de twintigste speelronde bedraagt acht punten. De nummer drie aan het einde van de rit speelt vrijwel zeker nacompetitievoetbal. Het eerste duel werd een prooi voor de manschappen van Steef Roodakkers en Ronald van Wattum (0-2). Poortugaal is de derde periodetitel wel prima gestart met twee overwinningen. In het voorbije weekend werd Olympia met 1-0 verslagen. De Leidse ploeg won zondag ook, in een overigens niet al te verheffend treffen bij DRL (1-3). Het lijkt er op dat de blauw-gelen wel gebaat zijn bij de terugkeer van Mehmet Güngör. De op het oude nest teruggekeerde vleugelaanvaller scoorde ook in Rotterdam. Ook Ronnie de Roode (foto) prikte een keer raak. FC Boshuizen is in de strijd om de derde en vierde plaats in gevecht met VELO. Daarboven knokken Leonidas en Alphense Boys om de titel. VELO ontmoet in de komende speelronde Laakkwartier, dat weg probeert te komen uit de degradatiezone. Overigens is voor FC Boshuizen de tegenstander bekend voor de kwartfinale van de Koetshuis Cup. Valken’68, dat na strafschoppen Kagia de weg versperde, zal op donderdag 13 april gastheer zijn op ’t Duyfrak. Weliswaar voor later zorg, maar het is uiteraard al wel een ontmoeting om naar uit te kijken.