Quendrim Gashi over Voorschoten’97. ,,Strijd tot het uiterste en haal het beste uit jezelf naar boven.”

Wie de zaterdagtak van Voorschoten’97 op de ranglijst zoekt moet ergens onderaan kijken. Daar, op de gedeelde laatste plaats staat de ploeg . Met slechts zeven puntjes uit dertien wedstrijden oogt het allemaal troosteloos en hopeloos. Halverwege het seizoen maar eens kijken hoe de vlag er voor hangt op sportpark Adegeest. Er werd gesproken met middenvelder Qendrim Gashi, ooit nog speler van Helmons Sport.

Gashi: ,,Het is zoveel minder dan we gehoopt hadden. Ik dacht met de ploeg ergens rond de vijfde plaats te kunnen eindigen. Dit is natuurlijk waardeloos, het is alsof je ergste droom uitkomt. Er zijn natuurlijk wel oorzaken aan te wijzen. Het is bekend dat Voorschoten veel basisspelers kwijtraakte. Er kwamen vervangers, maar die waren jong en misten ervaring op dit niveau. Dat breekt je soms op als het erop aankomt. Dan zijn er talloze blessures geweest. Ook ik moest vijf of zes wedstrijden verstek laten gaan. André Lourens, onze trainer, heeft nauwelijks met een vaste basis kunnen werken. Wekelijks moest hij improviseren, ook omdat er wat schorsingen waren. Opgeteld was het tot dusver een lastig verhaal en dat zie je terug op de ranglijst.”

De steunpilaar wijst ook op een paar pijnpunten op het veld: ..Met Schemiel Constancia hebben we gewoon een  goede, kopsterke spits in het team. Zijn kwaliteiten komen te weinig uit de verf omdat de aanvoer niet goed genoeg is. Met twee echte buitenspelers die de achterlijn kunnen halen en een voorzet kunnen geven had hij er echt meer gemaakt. Niets ten nadele van de jongens die er nu spelen, maar die hebben andere voetbalkwaliteiten. Ik noemde al het gebrek aan ervaring. Dat leidt wel eens tot onnodige fouten waar dan prompt een doelpunt uit valt. Soms moet je een bal gewoon wegrammen in plaats van proberen een combinatie op te zetten. Tenslotte zou ik graag meer strijd zien. We moeten onoverwinnelijk worden.”

De van teruggekomen Gashi neemt duidelijk geen blad voor de mond en legt de vinger op de zere plekken. Het heeft ook weinig zin om te denken dat het allemaal wel goed komt. Voor Voorschoten’97 is de tweede helft een kwestie van buigen of barsten. ,,Ik denk dat we allemaal wel weten waar het aan schort. Nu er nog wat aan doen. We verloren nog wel eens punten terwijl we minimaal gelijkwaardig waren. Wat nodig is om wekelijks echte strijd te leveren. Iedereen moet met het mes tussen de tanden het veld opgaan en het beste uit zichzelf halen. Zoek in jezelf de kracht om wekelijks tot het uiterste te gaan. Doen we dat als team, echt met z’n allen dan slaan we de weg naar boven in. Degradatie kan in mijn ogen echt niet. Dat kan en mag gewoon niet gebeuren. Met deze selectie horen we in de eerste klasse te blijven.”

Gashi en zijn team staan in de eerste   wedstrijd gelijk al voor een  ultieme krachtmeting:  koploper   ‘s Gravenzande komt op bezoek.  Uit werd slechts met 2-1 verloren en wel door een laat doelpunt van de kampioenskandidaat. Voorschoten’97 eindigde destijds met tien man. Een nieuw elan kan wellicht voor een verrassing zorgen. Het zou de opening van het nieuwe veld iets extra feestelijks  geven.

Voorschoten’97 (za) in statistieken:

Gespeeld: 13-7-15-31 (13e)

Thuis: 6-7-10-11 (12e)

Uit: 7-0-5-20 (14e)

Periode 1: 8-4-10-20 (13e)

Periode 2: 5-3-5-11 (13e)

Grootste zege thuis: 7-5 (Westlandia)

Grootste nederlaag thuis: 0-2 (Nootdorp)

Grootste zege uit: niet van toepassing

Grootste nederlaag uit: 4-0 (Xerxes/DZB)

Nul gehouden thuis: 1x

Niet gescoord thuis: 3x

Nul gehouden uit: 0x

Niet gescoord uit: 3x

Topscorer: Tim Koning (6 treffers)

Programma eerste drie wedstrijden na winterstop:

28 januari: Voorschoten’97- ‘s-Gravenzande

4 februari: Sportlust’46-Voorschoten’97

11 februari: Voorschoten’97-Xerxes/DZB