dinsdag, april 16, 2024
HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseZege helpt 'Vogels' niet; uithuilen en opnieuw beginnen

Zege helpt ‘Vogels’ niet; uithuilen en opnieuw beginnen

-

Derde divisie-Het onvermijdelijke is gebeurd. Na een jaar in de derde divisie te hebben mogen acteren zijn de Rijnvogels gewogen en te licht bevonden. De degradatie naar de hoofdklasse is een feit. De 1-3 uitzege in de laatste wedstrijd tegen Harkemase Boys was van nul en generlei waarde omdat SteDoCo en Huizen hun wedstrijden eveneens wonnen. Voor Huizen was deze zege eveneens lood om oud ijzer en samen met de Katwijkse Vogels mogen zij in het nieuwe seizoen een poging wagen om het verloren terrein te herwinnen.

Degraderen doe je niet alleen op de laatste speeldag. Weliswaar viel het doek toen definitief, maar het onheil hing reeds veel langer in de lucht. Na de winterstop leek het even goed te gaan toen medeconcurrenten Huizen en ODIN ’59 met 2-0 werden verslagen. Daarna ging het bergafwaarts en de vrije val leek na acht nederlagen op rij niet te stoppen. Rijnvogels leek even een kleine opleving te hebben met een 2-2 gelijkspel tegen Jong FC Groningen en een 1-3 uitzege bij SteDoCo. Vervolgens verloor het team van trainer Hein van Heek de belangrijke thuiswedstrijd tegen ASWH waarin het na slecht verdedigen al een vroege 2-0 achterstand opliep. De ruggen konden zoals zo dikwijls niet meer worden gerecht. De daarop volgende uitbeurt bij Jong Volendam werd verrassend en verdiend met 1-2 gewonnen en er gloorde nog hoop. Tegen Rijnsburgse Boys kon het team een voorsprong niet vasthouden en door twee schlemielige doelpunten werd het vervolgens na de rust tegen de Uien een kansloze pot.

Slechts een overwinning bij Harkemase Boys en uitglijders van SteDoCo en Huizen zou nog recht geven op P/D wedstrijden. Aan de opdracht om in de verre uitwedstrijd de broodnodige zege te boeken werd voldaan. Maar op de andere velden ging het voor de Vogels mis en beloofden de tussenstanden weinig goeds. Het werd na een overigens goede wedstrijd van de Kooltuinboys duidelijk dat het degradatiespook dat al geruime tijd niet te verjagen was definitief de prooi waar het op loerde uiteindelijk in de wurggreep nam.

Aanvankelijk leek het op sportpark De Bosk goed te gaan toen Mart Spierdijk een corner van Jaap van Duijn binnen kopte, 0-1, en dit niet voor de eerste keer dit seizoen. De Vogels kregen nog een paar aardige kansen maar hadden geluk dat de thuisclub twee keer de paal naast doelman Gert Jan Vlieland trof.

Na de rust bouwden de Katwijkers na goed doorzetten van Mitchel Beijersbergen door Ricardo de Vlugt de voorsprong uit. Zoals zo vaak volgde er een snelle tegentreffer, ditmaal zonder nadelige gevolgen. Na een prima pass van Pieter van der Breggen mocht Van Duijn alleen op doelman Arjen Tolman af. Van Duijn klaarde het klusje op routine, 1-3. Inmiddels wist men langs de lijn de tussenstanden op de andere velden dus de hoop in de Katwijkse harten was reeds vervlogen zo kort voor tijd. Na het laatste fluitsignaal van de prima leidende arbiter Van den Burg was het kommer en kwel en zegen een paar Katwijkse spelers ontgoocheld op de grasmat neer. Drieëndertig punten uit vierendertig ontmoetingen op de teller bleek te weinig voor handhaving.

FC Rijnvogels: Gert Jan Vlieland, Bright Ampong, Sonny ten Hoope, Mart Spierdijk, Rob Zandbergen, Pieter van den Breggen, Romano van der Stoep, Ricardo de Vlugt (78. Niels van Veen), Jim Havenaar (34. Mitchel Beijersbergen), Arno Dijkstra (60. Thijs van Kruistum), Jaap van Duijn.

Piet van Kampen
Piet van Kampen
Verslaggeving, fotografie, interviews, FC Rijnvogels, sinds 2012 vast gezicht in redactieteam. Hem is nooit iets teveel, piet@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read