Hoofdklasse A (zaterdag)- Eindelijk was daar dan de lang gehoopte overwinning van FC Rijnvogels. Met 1-3 werd er bij medelaagvlieger Smitshoek een luid bejubelde overwinning geboekt. In een wedstrijd met twee gezichten gingen de drie punten mee in de voetbalplunje naar Katwijk. Niets op af te dingen na een uitstekende tweede helft.

Zoals zo vaak gebeurde keken de Vogels in no-time al tegen een achterstand aan. In de 4e minuut stond de 1-0 al op het scorebord die er nooit had mogen staan. De – vandaag geheel witte – Katwijkse defensie bleef staan toen de rechterspits van de gastheren in overduidelijke buitenspelpositie door mocht van de assistent-scheidsrechter die totaal niet bij de les was. De voorzet werd door Laurens Visser simpel binnen getikt. De vrouwelijke arbiter Shukrula, die haar mannetje uitstekend stond, ging op haar  assistent af en keurde de treffer goed. De vroege domper kwam het spel van de vogels niet ten goede en de eerste helft was van hun zijde bepaald ondermaats. Zij kregen geen grip op het duel en het eerste half uur kenmerkte zich door mislukte combinaties en foutieve passes. In een identieke buitenspel situatie waarvoor wederom de vlag omlaag bleef kwamen de Katwijkers goed weg dat het geen 2-0 werd. Pas na een half uur namen de Vogels meer initiatief en ontstond er diverse hachelijke momenten voor de kooi van doelman Robin Boot maar een gelijkmaker bleef uit en zo werd de thee met een bijsmaakje genuttigd, 1-0.

Hoe anders zag het tweede bedrijf er uit. Van meet af aan namen de Katwijkers de regie in handen en de gelijkmaker van Jaap van Duijn was de doping die de mannen nodig hadden. De opmaat voor een sterke tweede helft. De thuisclub kwam niet vaak meer over de middenlijn en achterin bij FC Rijnvogels werd adequaat verdedigd. De offensieve dadendrang leverde een buitenspelgoal op van Joost Leonard maar de tweede treffer hing in de kille novemberlucht.

Na een door Van der Stoep fraaie assist die door Van Duijn onberispelijk langs de kansloze Boot werd geknald nam de Kooltuinequipe sinds weken weer een voorsprong. Ondanks het veldoverwicht bleef het oppassen voor de tegenstoten van de thuisclub, die halverwege de tweede helft met 10 man verder moest. Na de tweede gele kaart mocht verdediger Marcel Varela Ribeiro van de uitstekende arbiter Shukrula – hetzij nogmaals gezegd- de kille lucht voor een vroegtijdig warme douche verruilen.

Ondanks het ondertal bleven de gastheren dapper partij geven en kwamen in de slotfase zelfs dichtbij de gelijkmaker. Een vrije trap werd gevaarlijk voor het Katwijkse hok geslingerd en vervolgens tegen de lat gekopt en daarna van de doellijn gehaald daar waar de thuisclub iets te vroeg juichte. Het bekende oog van de naald dus.

Derhalve bleef de spanning tot aan de dying seconds. Een pasklare voorzet van Van Duijn, bekwaam door Van der Stoep afgerond, betekende definitief dat de tweede zege voor FC Rijnvogels eindelijk een feit was. Het andere goede nieuws is dat bekend werd dat Jimmy Simons, ex-profvoetballer en trainer bij o.a. Hoofddorp en Argon is aangesteld om het seizoen voor de Katwijkers tot een goed einde te brengen. Beluister elders een interview met hem op deze website.

FC Rijnvogels: Wesley de Ruiter, Bright Ampong (85. Ricardo de Vlugt), Kevin Wijmer, Mart Spierdijk, Ryan Lugtigheid, Pieter van den Breggen, Ivaillo Staal, Romano van der Stoep, Joey Lauhouh (55. Jim Havenaar), Joost Leonard, Jaap van Duijn (88. Robbin van Dijk).

Beluister hier nog een interview met tweevoudig doelpuntenmaker Jaap van Duijn. Michael Mes van mediapartner RTV Katwijk sprak met de aanvaller: