Tweede klasse C (zaterdag)- Was het een kampioensploeg die tekeer ging tegen een ware degradatiekandidaat in Leiden? Nee, het lag anders. CVC Reeuwijk kan wel als voorname degradant worden bestempeld, maar DoCoS stond voorafgaand aan de elfde ontmoeting ook slechts op de twaalfde plaats. Toch vermorzelde het team van Nico van der Salm de nieuwkomer met niet minder dan 8-1. En daar was niets aan gelogen of gestolen. De Leidse ploeg steeg zo een plaatsje ten koste van DSO, dat met 1-4 onderuit ging tegen koploper Die Haghe.

De Leidse oefenmeester moest weer improviseren. Dit keer ontbraken Steven Knijnenburg, Tim Gonlag, Mitchel Klein, Melvin Zweistra, Thomas Goebel en Rick Siere, terwijl drie spelers op de bank al een wedstrijd in de benen hadden bij het tweede elftal. Tegen de nummer dertien koos de trainer daarnaast niet voor Mitchel van Abswoude en Nils Slingerland, meestal toch wel basisklanten. Opvallend was de naam van Enno van Wieringen op het middenveld. Hij maakte zijn debuut voor de withemden en deed dat meteen met verve. De negentienjarige speler eiste de bal op, speelde met lef en liet niets blijken van plankenkoorts. Niet toevallig kreeg de met rugnummer tien spelende speler de eerste kans na een prima aanval. Zijn inzet verdween niet ver naast de voor hem verkeerde kant van de paal.

Lang bleef de 0-0 score echter niet in tact. Lars de Ridder had het op zijn heupen en dat was ook wel eens nodig. Tot nu toe liet de aanvaller een sluitpost pas eenmaal vissen. Tegen het zeer kwetsbare CVC scoorde de buitenspeler tweemaal in een tijdsbestek van twee minuten. De vroege 2-0 voorsprong gaf DoCoS vleugels en CVC kon weinig anders dan piepen en kraken. Joshua Overvliet kreeg al snel de kans op een derde treffer, maar de middenvelder trapte in het luchtledige. Gaandeweg vonden de bezoekers wel wat meer ruimte op de Leidse helft en het leverde zowaar enkele hoekschoppen op. Serieus gevaar bleef evenwel uit en DoCoS leefde zich naar hartelust uit en bouwde de voorsprong in de eerste helft uit naar liefst 5-0. De eerste thuiszege was daarmee uiteraard wel in de knip en die driepunter was ook wel broodnodig om niet verder in de problemen te geraken.

Chris van Empel maakte er 3-0 en dat was om precies te zijn de 100ste treffer voor de spits sinds de oprichting van DoCoS op zaterdag. Bij de 4-0 kreeg Simon Joubij vrije doortocht en de belangrijke steunpilaar behield vervolgens het overzicht en vond Van Empel, die gedecideerd zijn tweede treffer van de middag afdrukte. De Ridder nam daarna weer de leiding als het gaat om een persoonlijk succes met zijn derde doelpunt.

Na de rust ging DoCoS onverdroten door, hoewel de scherpte logischerwijs wel wat verdween. Het leverde zelfs wat kansjes op voor CVC dat slechts nog enigszins ging om de score draaglijker te maken. Dat lukte echter niet al te best. Joubij maakte er al rap 6-0 van en daarna kreeg Van Empel de kans om zijn derde te laten aantekenen  vanaf elfmeter. De puntspeler verzaakte niet en bracht nummer 102 op zijn naam. Daar kwam zelfs nog een treffer bij, kort nadat CVC de eer had gered. Dat Reeuwijkse doelpunt was slechts een minuscuul doekje voor het bloeden.

DoCoS boekte zo de grootste overwinning sinds het seizoen 2013/2014. In de derde klasse A werd destijds Lugdunum met 6-1 verslagen, terwijl Oosterheem met 13-1 om de oren kreeg in het Leidse Morskwartier. Toch werd DoCoS dat seizoen slechts achtste. Waar de withemden dit seizoen gaan eindigen is uiteraard nog niet te zeggen. Zeker is dat het niets te zoeken heeft op de twee laatste plaatsen en dat het geen rol van betekenis kan gaan spelen om de titel. Voor het moment staat DoCoS in elk geval te laag, maar dat heeft onlosmakelijk te maken met het feit dat Van der Salm te vaak een te gemankeerd elftal het veld moest insturen door blessures. In die zin lijken er betere tijden op komst. Voor CVC ziet de wereld er geheel anders uit. De nacompetitie voor lijfsbehoud lijkt maximaal haalbaar.

DoCoS-CVC Reeuwijk 8-1 (5-0). 2. De Ridder 1-0, 3. De Ridder 2-0, 20. Van Empel 3-0, 37. Van Empel 4-0, 40. De Ridder 5-0, 48. Joubij 6-0, 56. Van Empel 7-0 (strafschop), 62. Van den Heuvel 7-1, 76. Van Empel 8-1. Scheidsrechter: Turk. Toeschouwers: 100.

DoCoS: Van Harmelen, Van Voorthuijzen (68.Slingerland), Maaskant, Maat, Peet, Overvliet, Van Wieringen (75. Bouwmans), Van Meegen, De Ridder, Van Empel, Joubij (53. Ravensbergen).

Foto’s: met dank aan R. van Abswoude