Tweede klasse C (zaterdag)- De busreis van DoCoS ging zaterdagmiddag naar verreweg de verste tegenstander van dit seizoen: HVC’10. Evenwel was het voor de mannen van Nico van der Salm, naast de uitwedstrijd die pas tegen het einde van het seizoen gespeeld gaat worden in Reeuwijk, een incidentele verre reis. HVC’10 is dit seizoen in de nadelige situatie dat zij tien keer moeten verkassen naar clubs die niet naast de deur liggen. DoCoS daarentegen kan een fiks aantal mooie derby’s tegemoet zien en hoewel dat, volgens trainer Nico van der Salm, punten kan kosten lijkt het in verhouding toch minder erg dan de tien ritten die HVC’10 zal moeten ondergaan.

De ploeg uit Leiden zorgde er, evenals vorig jaar (0-2 en 3-2 winst red.), voor dat de belangrijke eerste 3 punten mee terug naar Leiden reisden (1-2). De ploeg van Nico van der Salm is in de breedte gegroeid en vooral verdedigend staat er een ervaren en dus degelijk fundament. Toch wordt verwacht dat alle tegenstanders DoCoS anders tegemoet zullen treden dan in het voorbije seizoen. De nieuwigheid is er vanaf immers.

Keeper Mitchell van Abswoude sprak van een wat stroeve wedstrijd tegen een altijd lastige tegenstander. Tegen de verhouding van de wedstrijd in liep de Leidse ploeg in de dertigste minuut tegen averij op. De 1-0 was even een streep door de rekening maar de wederopstanding volgde ras. De roodwitten herpakten zich, zetten de schouders eronder, met als resultaat dat vlak voor rust de gelijkmaker werd gescoord door Sven Ravensbergen. De tussenstand in balans gaf een boost voor de Leidenaren, die winstkansen roken.

Mede door een kleine fout van de doelman van HVC’10 kreeg Chris van Empel de kans om de 1-2 op het scorebord te zetten, kort na rust. De spits wist wel raad met het buitenkansje en dus moesten de Hoek van Hollanders nu in de achtervolging.

De doelman van DoCoS omschreef zijn ploeg als ‘verdedigend sterk’. Met de ervaring van Danny Maaskant en Michael van Voorthuijzen voor zich, sprak hij van een degelijke basis om dit seizoen op te kunnen bouwen. Beide verdedigers pakken hun rol serieus op en hierdoor loopt de communicatie achterin op rolletjes.

HVC’10 kon na de achterstand niet meer dan de druk naar voren opvoeren, met als gevolg dat hun verdedigende linie zwakker werd. Hierdoor ontstond voor DoCoS nog een gerede kans op de 1-3. Zowel trainer Van der Salm alsmede de Leidse doelverdediger beaamden dat het scorend vermogen van DoCoS best omhoog mag. Van der Salm onderschreef dat dit mogelijk te maken heeft met de matige voorbereiding die de Leide ploeg heeft gehad en het nog ontbreken van een aantal spelers. ,,Maar het kan alleen nog maar beter worden en dan is deze zege al een lekker extraatje.”

Met nog een kleine kans voor HVC’10 middels een kopbal die op vijf meter afstand in de handen van keeper van Ambtswoude belandde, bleef de stand in Hoek van Holland 1-2 in het voordeel van de Leidse brigade. Een opsteker van jewelste want veel kenners hebben het idee dat HVC’10 bovenin gaat mee draaien. Dat laatste wil DoCoS ook andermaal, maar voorlopig is er vooral sprake van voorzichtig optimisme. De eerste klap is evenwel een daalder waard!

Volgende week wacht de eerste derby wanneer RCL richting de Leidse Morsch komt. Vorig seizoen leverde deze tweestrijd een doelpuntrijke middag op met RCL als terechte winnaar (3-5). Een duel om naar uit te kijken. Ook RCL zegevierde overigens bij de start van de competitie (zie verslag elders op de website).

HVC ’10 – DoCoS 1-2 (1-1). 30. Leroy Smits 1-0, 39. Sven Ravensbergen 1-1, 49. Chris van Empel 1-2.

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuijzen, Danny Maaskant, Steven Knijnenburg, Rowin Peet, Joshua Overvliet, Simon Jouby, Sven Ravensbergen, Lars de Ridder, Chris van Empel, Mitchel Klein (60. Nils Slingerland).