Voorbeschouwing 8: DoCoS (tweede klasse C, zaterdag)

Prestatief voetbal op niveau vereist ook randvoorwaarden die kwalitatief aan de vereisten voldoen. Daar wringt op dit moment de schoen bij DoCoS in de ogen van trainer Nico van der Salm. ,,We komen ruimte tekort zowel om fatsoenlijk te kunnen trainen als om te kunnen voetballen. Dat is het eerste probleem. Alle (trainings)velden zijn elke avond en zaterdag van vroeg tot laat elke minuut bezet. Als wij willen trainen moeten we bij wijze van spreken om exact 19.45 uur een groep spelers van het veld jagen om er om 21.00 uur zelf weer afgejaagd te worden door dertig enthousiaste spelers die dan weer staan te trappelen om tegen een balletje te trappen.”

Vervolgend: ,,Noodgedwongen trainen we zelfs een avond op het veld van GHC dat daar al een hele tijd vrijwel ongebruikt ligt. Op ons hoofdveld wordt ook getraind en dat is dientengevolge half oktober onbruikbaar voor competitievoetbal. Wij zullen het hele seizoen weer op het kunstgrasveld moeten ballen waar we het publiek niet eens een tribune kunnen bieden. Daar komen we gelijk op het tweede probleem: we hebben te maken met een zwaar verouderde accommodatie. Het is eigenlijk gênant als je ziet hoe de kleedkamers erbij liggen. Die zijn niet meer van deze tijd en dat geldt ook voor de kantine.”

Dat de club uit zijn voegen barst is al jaren duidelijk. ,,Jammer”, aldus Van der Salm, dat de wellicht meest gezonde club van Leiden die aan alle voorwaarden van de gemeente voldoet tegelijkertijd zo weinig gefaciliteerd wordt door diezelfde gemeente.”

Hoewel de trainer hier op persoonlijke titel spreekt lijkt deze mening gedeeld te worden door veel leden van de roodwitten. ,,Van die zaken word ik wat moedeloos, temeer daar ze al jaren spelen.”

De knop gaat om als Van der Salm over zijn selectie en het komende seizoen spreekt. ,,We zijn wel wat jongens kwijtgeraakt, maar ik ben zeer tevreden over de kwaliteit die we binnen hebben gekregen. De meeste jongens hebben op een meer dan behoorlijk niveau gevoetbald en zijn echt aanwinsten te noemen. In elke linie hebben we er wezenlijke versterking bijgekregen en een situatie als vorig jaar zal zich hoogstwaarschijnlijk niet meer voordoen.”

De trainer doelt op de smalle selectie die hem door blessures en schorsingen hem op een zeker moment toen zelfs dwong een keeper als linksbuiten op te stellen. Van der Salm zou echter Van der Salm niet zijn als hij voorzichtig is wat betreft zijn verwachtingen: ,,Het linkerrijtje in de mooiste afdeling waar ik ooit mee te maken heb gehad. Wat een heerlijke afdeling met al die regioclubs. Ik zie in Valken’68 een kampioenskandidaat en ook RCL zal weer hoge ogen gaan gooien. Voorschoten’68 zal natuurlijk ook weer terug op een hoger niveau willen en dan spreek je over hele leuke wedstrijden die we tegemoet gaan.”

Wat betreft de bekerwedstrijden maakt de oefenmeester zich weinig illusies: ,,Met Forum Sport en FC Boshuizen heb je eersteklassers in onze poule. Die zullen waarschijnlijk te sterk zijn, maar ik kan zien waar we staan en kan zien hoe onze nieuwe spelers in te passen zijn, hele nuttige wedstrijden dus. Daarna is het in de competitie afwachten hoe goed we werkelijk zijn, dan pas kan ik een reële voorspelling doen.”

DoCoS is een bloeiende vereniging met een grote aantrekkingskracht voor voetballers in Leiden. Renovatie van het complex en uitbreiding van het aantal velden zijn eigenlijk een must. Daarbij is het vanzelfsprekend dat andere voetbalclubs daar niet de dupe van mogen worden. ,,Ik zou willen dat elke levenskrachtige club in Leiden van de gemeente de kans krijgt om op volwaardige accommodaties te spelen”, zo zegt Van der Salm nog. Voorlopig is het echter nog behelpen en lijken wezenlijke oplossingen nog ver weg.

DoCoS oefende tot dusverre driemaal en kwam even zo vaak tot winst. Leonidas en de reserves van Quick Boys werden met 1-2 geklopt, terwijl Meerburg met 2-3 werd verslagen. Na de groepsfase in de bekerstrijd start DoCoS met een lastig uitduel in Hoek van Holland tegen HVC’10 om vervolgens achter elkaar uit te komen tegen regiogenoten RCL (thuis) en promovendus Lugdunum (uit).

Mutaties:

Gekomen: Lars de Ridder (Ter Leede), Joris van Harmelen (SVC’08), Thomas Goebel (RCL), Rick Siere (FC Boshuizen), Steven Knijnenburg (Noordwijk).

Vertrokken: Daan Hoogbruin (SJZ), Melvin van Gent (RCL), Roy Elkerbout (Oegstgeest), Oktay Gezici (Roodenburg, za).

Districtsbeker:

2 september: DoCoS-Forum Sport

9 september: Foreholte-DoCoS

16 september: DoCoS-FC Boshuizen

Competitie (eerste drie wedstrijden):

23 september: HVC’10-DoCoS

30 september: DoCoS-RCL

7 oktober: Lugdunum-DoCoS