Tweede klasse C (zaterdag)- Beide ploegen hadden zaterdagmiddag op de Bloemerd in Leiderdorp iets waar te maken. De Valkenburgers moesten tonen dat hun goede spel en vorm van vorige week in Voorschoten met een 1-6 overwinning geen uitschieter was en de thuisploeg was verplicht om die 6-2 blamage in Hoek van Holland bij HVC’10 weg te poetsen.

Het trainersduo van de thuisploeg, Henk Buyn en Ron Sinteur, had het huiswerk goed gemaakt en vervingen vaste keus Mickey Tromp door verdediger Mitchel de Kroon. Dit volgens de beide trainers omdat De Kroon de snelste speler van RCL is en daardoor als verdediger de rappe vleugelspitsen van de tegenstander goed partij kan geven. Wat zij op dat moment niet wisten was dat Valken-trainer Arie van Duijn een probleem had. Rechterspits Jaap van der Plas gaf tijdens de warming-up aan dat hij niet kon spelen door een op de training opgedane blessure. Dat was een streep door de rekening van de ene coach en dus een meevaller voor die twee anderen.

Er was nog meer malheur voor van Duijn. Ook Niels Hogewoning was geblesseerd geraakt op de training, dus ook hij kon niet meedoen. Door het plots uitvallen van Van der Plas moest Stephan de Mooij aantreden en omdat er daardoor nog maar twee veldspelers op de bank zaten moest er naar Valkenburg gebeld worden om Rody Redel naar Leiderdorp te dirigeren.

Op beide teams stond dus de nodige spanning. In de eerste tien minuten van de wedstrijd gebeurde er weinig. Een voorzichtig opererende thuisploeg en de bezoekers die zo snel mogelijk resultaat wilden boeken. Dit leverde vooralsnog weinig boeiends op, totdat plots Michael Schouten de bal op het middenveld te pakken kreeg. Hij stuurde Melvin van Gent de diepte in. Die leek te gaan scoren, maar schoof de bal slim af naar rechts, naar de mee opgekomen Isi Adima. Die liet daarop keeper Erwin van de Nagel kansloos en was het 1-0 voor de thuisploeg.

Drie minuten later had de gelijkmaker in het net moeten liggen maar spits Robbert van Delft kopte in kansrijke positie net over. RCL trok zich terug en liet de Valken komen. Dat leverde hen nauwelijks kansen op. Ter illustratie, pas na 22 minuten viel de eerste hoekschop voor de bezoekers te noteren. De Leiderdorpers daarentegen kregen via counters nog de beste kansen. Van Gent kreeg kort na elkaar twee mogelijkheden, maar beide schoten gingen naast. Enkele minuten voor de pauze ontstond pas de tweede hoekschop van de wedstrijd, maar ook dit leverde niets op.

Over de tweede helft kunnen we vrij kort zijn. De mannen van Van Duijn probeerden het wel, maar de moedig en stug verdedigende RCL-ers voorkwamen met alles wat ze hadden dat er wat te halen was voor de tegenstander. De enige keer dat keeper Andrew Bontje echt in actie moest komen was omstreeks de 63ste minuut. Hij redde fraai op een goed schot van Matthijs de Mooy. Het haast meest enerverende moment in deze wedstrijd was enkele minuten later toen de vlam even in de pan sloeg met een heuse “knokpartij”. Scheidsrechter Spaans loste dit op met een gele kaart voor Michael Schouten.

Haast had het scorebord nog de 1-1 stand moeten vertonen, toen centrumverdediger Sander Blijleven ongelukkig de bal beroerde en deze rakelings langs de buitenkant van de paal zoefde. In de laatste minuten zetten de Valkenburgers nog even alles op alles maar het liep voor hen niet goed af. De zwaar onder druk staande thuisverdediging kreeg via Nick van Bemmel de bal in bezit. Hij zag in de 89e minuut de net over de middellijn staande eenzame invaller Tommy Sinteur staan. Zijn pass pakte goed uit. Sinteur controleerde de bal, omspeelde zijn tegenstander en verschalkte de ver voor zijn doel staande Van der Nagel en toen was het plotseling 2-0.

Arie van Duijn kon na afloop zijn teleurstelling nauwelijks verbergen en sprak over een collectief falen van zijn ploeg. De collega’s van de andere kant hadden het over een lelijke wedstrijd, niet alleen voor de vele toeschouwers maar zeker ook voor de spelers. ,,Maar, stelden ze, na afgelopen week hadden we dit even nodig, evenals die drie punten.”

RCL-Valken ’68 2-0 (1-0). 10. Adima 1-0, 89. Sinteur 2-0. Scheidsrechter: Spaans. Toeschouwers: 215

 

RCL: Bontje, De Kroon, Van Westrienen, Blijleven, Brasker, Overduin (Nagtegeller), Schouten, Van Bemmel, Van Gent (Elouath), Wijnalda, Adima (Sinteur).

Valken ’68: Van der Nagel, De Lange, M. van der Plas (Boere), M. de Mooy, Haasnoot, S. van der Plas, Van der Bent, S. de Mooij (van Beelen), Van Delft, Langeveld, Schaap.

Foto’s: J.P.Kranenburg