Tweede klasse C (zaterdag)-Door een nipte zege (0-1) op laagvlieger Honselersdijk handhaafde RCL zich dit weekend in het spoor van koploper Te Werve. Roodwit is de enige formatie die de Rijswijkse equipe nog kan bedreigen, al bedraagt het verschil zes punten. Aanstaande zaterdag ontmoeten de teams elkaar op De Bloemerd. Henk Buyn, assistent-trainer bij de Leiderdorpers, blikt vooruit.

De 45-jarige Buyn keerde aan het begin van deze competitie terug bij de club, waar hij ooit al eens in de jeugdafdeling actief was. ,,Ik heb destijds één jaar de C1 getraind. In dat elftal zaten toen onder anderen Andrew Bontje en Leroy van Westrienen. Leuk om die nu  opnieuw tegen te komen. Vorig jaar besloot ik, toen ik nog hoofdtrainer was bij Roodenburg zaterdag, om het eventjes rustig aan te gaan doen. Eigenlijk was ik van plan om een jaartje niets te doen. Mijn zoontje Vin speelt in de D1 bij UVS en die wil ik ook graag zien spelen. En als hoofdtrainer moet je er altijd zijn en alles regelen. Op een gegeven moment nam RCL via Stefan Luykx contact met me op. Hem kende ik al goed. Wij hebben nog samen bij VV Leiden gespeeld. Er volgde een goed gesprek, waarin ik duidelijk maakte hoe ik erin sta. Ik ben altijd hoofdtrainer geweest en het leek mij best interessant om eens als assistent te werken. Het bevalt me tot nu toe heel goed, al heb ik nu natuurlijk een andere rol dan in het verleden. Dat was even wennen. En ofschoon ik al een heel tijdje meeloop zie ik dingen die Stefan bijvoorbeeld op tactisch gebied doet, waar ik toch nog weer wat van opsteek. Hij heeft veel in zijn mars en we overleggen alles. Wat mij betreft is het zo ideaal. Prettig voor mij is ook dat ik op zaterdag rustig naar mijn zoon kan gaan kijken. Als ik daarna bij RCL kom is alles al geregeld”, vertelt Buyn.

Nadat de Racing Club vorig seizoen promotie misliep door in de nacompetitie van Westlandia te verliezen liet Luykx aan de vooravond van de huidige jaargang weten nu voor het hoogst haalbare te gaan. ,,En dat is het kampioenschap”, sprak hij. Met Te Werve bleek er echter een kaper op de kust te zijn. ,,Tja, we winnen heel veel wedstrijden, alleen zij doen het nog iets beter. Daar verdienen ze een compliment voor. Maar bij ons verloopt alles verder goed. Je voetbalt toch om te winnen en als dat lukt is er meer plezier dan anders. En dat willen we graag doortrekken. We kunnen best aardig voetballen en onze sterkte is vooral dat we een echt team zijn. De spelers hebben alles voor elkaar over. Het is mooi om te zien hoe ze met elkaar omgaan. Ze regelen ook veel zaken zelf, zoals uitjes of ons trainingskamp in de winter naar Benidorm. Daarnaast hebben ze aangegeven dat de club zou moeten kiezen voor de eigen jeugd. En dat gebeurt. We beschikken nu over een goed tweede elftal, met veel jongens uit de eigen opleiding. In de breedte zijn we dan ook sterker geworden. Een positieve ontwikkeling. Ik denk dat we op een hoger niveau met deze groep zeker meekunnen. Die jonge gasten kunnen alleen maar beter worden. Het zou een mooie uitdaging zijn”, meent Buyn.

Omdat RCL zeven punten voorsprong heeft op de nummer drie (Valken’68), is de formatie van Luykx en Buyn bijna verzekerd van een plekje in de nacompetitie. Indien het ambitieuze Te Werve de titel zou behalen, is er immers een vervangende periodetitel voor de nummer twee van de ranglijst. De Rijswijkers, die tweemaal achtereen promoveerden en aan het begin van de competitie maar liefst twintig nieuwe spelers verwelkomden, zijn al tien duels ongeslagen en waren eerder dit seizoen te sterk voor RCL (2-1). ,,Het is een ploeg met een aantal handige spelers, zeg maar zaalvoetballers. Thuis spelen ze op kunstgras en daarop kunnen ze goed uit de voeten. We moeten ervoor zorgen dat we zaterdag meteen al nadrukkelijk aanwezig zijn. Er gelijk volle bal tegenaan en ze niet de ruimte geven. Dit zijn toch de wedstrijden waar je het voor doet, met meer toeschouwers dan gewoonlijk en met meer spanning. Kijk, wij willen graag zo lang mogelijk meedoen voor de titel. Daarom zullen wij extra onze best doen om de druk voor Te Werve op te voeren. Zij moeten na ons nog tegen HVC’10 en die ploeg doet het goed in de laatste periode”,  zegt Buyn hoopvol.

Mocht RCL via de titel of de nacompetitie de eerste klasse bereiken, dan is de Leidenaar ongetwijfeld bereid om de gebruikelijke bloemenhulde op touw te zetten: ,,Ik ben zelfstandig ondernemer. Ik heb een bedrijf – VRB Koeriers – en ik breng naast andere dingen vooral bloemen rond. Die haal ik op bij bloemisten en lever ik dan bij bedrijven of gewoon bij mensen thuis af.”

Wie weet bezorgt Buyn ze binnenkort ook op De Bloemerd…