In de tweede klasse C strijden vier teams om de titel. Drie ervan zijn afkomstig uit de Leidse regio: DoCoS, Valken ’68 en RCL. De vierde kanshebber is Te Werve, de huidige koploper. Aanstaande zaterdag ontmoeten RCL en Valken’68 elkaar op sportpark De Bloemerd. Met de goalies Erwin van der Nagel (Valken’68) en Andrew Bontje (RCL) blikt Leidenamateurvoetbal vooruit op de kraker.

De 28-jarige Van der Nagel keerde bijna zes jaar geleden terug bij de vereniging in Valkenburg waar hij tot z’n dertiende lid van was. Als jong ventje kreeg hij toen de kans om bij vv Katwijk te komen. Op De Krom doorliep hij verder de jeugdopleiding. Op z’n achttiende debuteerde hij in het eerste elftal, destijds getraind door Henny Lee. ,,Een van de hoogtepunten in die tijd was een wedstrijd tegen Ajax. We zouden aanvankelijk tegen Jong Ajax spelen, maar door omstandigheden draafde het halve eerste elftal op. Ajax had net Sulejmani gekocht en hij moest ritme opdoen. Hij scoorde en we verloren met 0-2. Een ander hoogtepunt was dat we tegen Manchester United speelden. Maar goed, ik belandde op een gegeven moment in het tweede team en ben uiteindelijk teruggegaan naar m’n oude club”, vertelt de doelman.

Met de geel-roden promoveerde Van der Nagel, in het dagelijks leven werkzaam bij een groothandel in verpakte groente, medio mei 2014 naar de eerste klasse. Het eerste jaar handhaafden de bewoners van sportpark ’t Duyfrak zich, maar in het voorbije seizoen ging het mis. Degradatie werd een feit. Met de komst van diverse spelers, die elders op een hoger niveau actief waren, startte Valken’68 onder leiding van coach Arie van Duijn ambitieus aan de huidige jaargang. ,,We kenden een prima voorbereiding, maar de eerste twee competitiewedstrijden verloren we. De eerste pot was tegen RCL. Er was voor rust niets aan de hand. Ik had bijna niets te doen en we kwamen met 1-0 voor. Vlak voor rust kreeg Arjan Haasnoot een rode kaart en na de pauze kantelde het duel. We verloren uiteindelijk met 1-3. Ik weet zeker dat we zonder die rode kaart gewonnen zouden hebben. De week erna gingen we ook onderuit en vervolgens presteerden we een tijdje wisselvallig. Na de nederlaag bij Te Werve hebben we een goed gesprek gehad. De jongens die van een hoger niveau bij ons waren gekomen, zoals Jaco van der Bent en Stefan van der Plas, waren niet gewend aan de speelstijl in de tweede klasse. Daar komt een hoop beukvoetbal bij kijken. Wel, na dit gesprek is de knop omgegaan. Sindsdien hebben we niet meer verloren. En Jaco en Stefan behoren inmiddels tot de sterkhouders.”

,,We hebben gewoon een heel goede groep en vormen een sterk collectief. De sfeer is uitstekend. Dat was ook zo toen we een paar keer verloren. Vaak sluiten we met elkaar de kantine. Belangrijk in onze speelwijze is dat we iets compacter zijn gaan spelen en de bal langer in de ploeg houden. Daar heeft onze trainer erg op gehamerd. We weten ook meer de rust te bewaren. Het is in de loop van het seizoen allemaal steeds beter gaan lopen”, vervolgt  Valkenburger Van der Nagel.

De stand om de tweede periodetitel onderstreept zijn woorden. In dat klassement leidt Valken soeverein met negentien punten uit zeven duels en met een imposant doelsaldo: 20-4. ,,Ik heb al zevenmaal de nul gehouden, al moet ik er wel bij zeggen dat dat natuurlijk ook komt door het sterke verdedigingsblok dat ik voor me heb staan. Ik weet zeker dat wij kampioen gaan worden. Dat zei ik ook toen het wat minder liep. De eerste concurrent die we tegenkomen is RCL en ik heb wel een boodschap voor Andrew, die ik trouwens een goede keeper vind. Laat hem z’n schepnetje meenemen, dan kan hij lekker gaan vissen”, aldus Van der Nagel.

De met die laatste opmerking geconfronteerde Bontje kan er wel om lachen. ,,Ik vergelijk mezelf wel eens met Erwin. We hebben volgens mij dezelfde kwaliteiten. Ik denk dat we allebei wel een niveautje hoger aankunnen. Maar laat hem zelf ook maar een schepnetje meenemen”, kaatst de 27-jarige sluitpost terug.

Hij beseft dat zijn ploeg wel uit een ander vaatje moet tappen dan het afgelopen weekend. De equipe van trainer Stefan Luykx kreeg met 2-1 klop van SC Monster, dat sinds eind oktober niet meer had gewonnen. ,,We speelden iets anders dan normaal. We misten een aantal spelers door blessures en Frank Hillebrandt had maar één keer kunnen trainen en stond er daarom naast. Aan de ene kant was ik het daar mee eens, maar ik vind toch ook wel dat je de sterkste elf moet opstellen. Tenminste, als je kampioen wilt worden. Maar goed, we leden voor rust veel balverlies en hadden het lastig met het fysieke spel van Monster. Dat heb je vaak met ploegen uit het Westland. Daarnaast speelde een aantal maar op tachtig procent. Dat mag niet gebeuren en dat hebben we elkaar in de rust ook gezegd. Na de pauze leverden we wel strijd en pakten we het prima op, maar vlak voor tijd kregen we een penalty tegen. Die sloeg nergens op. Zo verloren we met 2-1. Onnodig, ook al omdat we voor hun tweede doelpunt zeker vier, vijf kansen niet hadden benut”, blikt Bontje terug.

Door het verlies zakte RCL, dat voorafgaand aan de ontmoeting met SC Monster over de minste verliespunten in de afdeling beschikte, naar de vierde plek. De achterstand op het leidende Te Werve, dat een wedstrijd meer speelde, bedraagt vijf punten. ,,We hebben alles nog in eigen hand. De drie concurrenten komen nog naar ons toe. Te Werve heeft een aantal heel goede spelers, eigenlijk meer zaalvoetballers, en die kunnen op kunstgras heerlijk ballen. Maar wij hebben gewoon gras. En ons veld is niet zo best, dus… Ik denk dat, als wij in elke wedstrijd honderd procent kunnen geven, we meestrijden om het kampioenschap. We hebben een team dat altijd wil voetballen. Op die manier spelen we ons onder de druk uit. Dat gaat steeds beter en op die manier creëren we ook onze kansen. Daaruit moeten we dan wel scoren natuurlijk. Toch vind ik eerlijk gezegd Valken de beste ploeg. Als zij niet met tien man waren komen te staan hadden we nooit van ze gewonnen”, meent de keeper.

De Leidenaar heeft een zwaar beroep. ,,Ik werk als opperman in de stratenmakerij. Het is hard werken, daar houd ik van. En je bent lekker altijd buiten. Maar in het weekend, nadat je ook nog eens drie keer doordeweeks getraind hebt en je wedstrijd hebt gespeeld, ben je best moe.”

Bontje had onlangs de pech dat vlak na de winterstop de eerste wedstrijd van RCL werd afgelast. ,,Ik had gehoord dat ze toen van Kozakken Boys (uitkomend in de tweede divisie, red.) voor mij zouden komen kijken. Daarna ben ik geblesseerd geraakt en heb ik verder niets van ze vernomen. Het zou een mooie uitdaging zijn. Ik ben toch een jongen die als keeper het hoogst haalbare wil bereiken, al moet ik ook wel het vertrouwen hebben dat ik een eerlijke kans krijg. Hoe dan ook, wordt het niets, dan is het ook goed hoor. Dan plak ik er wellicht nog tien jaar RCL aan vast. Ik heb hier veel plezier met m’n vrienden. En dat is misschien wel belangrijker.”

Aan een prognose betreffende het duel met Valken’68 waagt Bontje zich niet. ,,Ik weet alleen dat het lastig zal worden. Ik beschouw ze als onze grootste concurrent. We moeten in elk geval van onze eigen kracht uitgaan”,  besluit hij.