HomeZaterdagDerde klasseRCL door het oog van de naald naar finale

RCL door het oog van de naald naar finale

-

Nacompetitie (eerste/tweede klasse)- RCL heeft in een knotsgekke, maar voor de neutrale toeschouwers aantrekkelijke wedstrijd de eerste horde genomen op weg naar de eerste klasse. De ploeg van Stefan Luykx had dinsdagavond evenwel een verlenging nodig om de finale (tegen ARC) te mogen spelen. De Leiderdorpers, die afgelopen zaterdag nog te sterk waren in en tegen Hellevoetsluis (1-3), kregen in de return op de Bloemerd met dezelfde cijfers klop. In de verlenging sloeg de Racing alsnog toe. Hellevoetsluis trainer Edwin de Koning dichtte zijn ploeg voorafgaand zeker kansen toe. De Koning, wiens ploeg in de uitbeurt veel beter speelde dan op eigen bodem, sloeg in de absolute eindfase van de tweede helft genadeloos toe. In de 90ste minuut kwamen de bezoekers op voorsprong om vanaf de aftrap na een foutieve terugspeelbal de 1-3 op het scorebord te brengen.

De thuisclub, die sterk aan de wedstrijd begon en de intentie had om de klus rap te klaren, kreeg de gewenste voorsprong al in de zesde minuut. Thom Wijnalda, die zelf het balverlies van een verdediger in leidde, bediende Nick Scheurwater op maat, die vervolgens de 1-0 binnen schoot. Vanaf dat moment leek RCL op rozen te zitten want het kreeg voldoende mogelijkheden om de wedstrijd definitief op slot te gooien. Zo verzuimde Wijnalda oog in oog met doelman Deshney Hoornweg om de geruststellende 2-0 te maken. Even daarvoor had Nick van Bemmel de pech dat zijn vlammende schot van afstand op de paal spatte.

De bezoekers, die nog geen moment in de wedstrijd zaten, kwamen echter uit het niets op 1-1 door Davy Mierop, na dik een half uur. En dat terwijl kort daarvoor Nick Guyt tot tweemaal toe geen kans zag om de doelman uit Hellevoetsluis te passeren. Na de gelijkmaker en het missen van de opgelegde kansen was RCL de weg kwijt, zo bleek. Uit een corner van de bezoekers kopte een aanvaller op de lat en had het zomaar 1-2 kunnen zijn. Na de thee waren het de bezoekers die het spel dicteerden.

Luykx wisselde Youri de Boer voor  Patrick van der Spoel, maar het spel werd er niet beter door. Ook niet toen Tommy Sinteur het veld moest ruim ten faveure voor Reinaldo Nagtegeller. Nee, pas op het moment dat het talent Mats van Kins binnen de krijtlijnen verscheen, voor verdediger Frank Hillebrandt, kwam er weer wat lijn in het spel van de roodwitten. Toch bleef het gevaar komen van de blauwhemden, die regelmatig aandrongen en kansen kregen om de voorsprong te pakken.

RCL had aan de andere kant de mazzel dat arbiter Gommans coulant was met het geven van een discutabele strafschop. Die werd echter gemist door Guyt. Die misser paste naadloos in het beeld van de thuisclub die er in het tweede gedeelte weinig van bakte. Een minuut later had Hellevoetsluis de pech toen een afstandsschot andermaal de lat raakte. RCL schrok zich een hoedje maar kreeg uiteindelijk toch in de slotfase de rekening gepresenteerd.

Met negentig minuten op de klok ging RCL twee keer in de fout en dat leidde prompt tot een 1-3 achterstand, waardoor een verlenging onvermijdelijk werd. In die fase rechtte RCL op tijd zijn rug. Met aanjager en spelverdeler Van Kins voorop. In de tweede minuut van de tweede verlenging kopte Wijnalda een strakke voorzet van Scheurwater formidabel in de touwen en niet veel later bekroonde Van Kins zijn sterke invalbeurt met een wonderschone treffer die uiterst bevrijdend werkte. RCL kreeg nog wel wat plaagstootjes te verwerken maar bleef overeind.

Zaterdag mag RCL zijn borst nat maken tegen eersteklasser ARC, dat in een dubbel duel te sterk was voor het Leidse DoCoS. Trainer Luykx keek zijn ogen uit maar verbaasde zich erover dat zijn ploeg niet veel eerder afstand had genomen. ,,De eerste twintig minuten speelden we erg goed en hadden we zomaar met 3-0 voor kunnen staan, maar daarna werd het slordig. En dat we in de slotfase twee goals tegen krijgen mag natuurlijk niet gebeuren, vooral de wijze waarop was stuitend. We missen het gogme om de wedstrijd simpel uit te spelen. Het voelde vanaf de bank als een kop op een hakblok.” Uitblinker van Kins, die een nieuw avontuur aangaat bij de beloftes van ADO Den Haag na dit seizoen over zijn rol. ,,Ik kan denk ik voor creativiteit zorgen. Ik sneed naar binnen en krulde de bal in de kruising. Ja die zat er lekker in.”
Basisopstelling RCL: Bontje, De Boer, Hillebrandt, Van Westrienen, Brasker, Van Bemmel, Overduin, Scheurwater, Wijnalda, Guijt, Sinteur.

Foto’s: J.P. Kranenburg